Bostadsspecial – Välkomna till En Suecos stora Bostadsspecial 2017 Drömmen om Spanien – kan bli din!

Bostadsspecial - Välkomna till En Suecos stora Bostadsspecial 2017 Drömmen om Spanien – kan bli din!

Det råder ingen tvekan om att den spanska bostadsmarknaden är superhet.

Under förra årets tredje kvartal ökade bostadsköpen på den spanska marknaden nationellt med 11,8 procent jämfört med samma period året innan. Och alla parter på fastighetsmarknaden jublar! Lite extra jubel hörs det från svenskar som förverkligat sina drömmar om en bostad i solen. Antalet svenskar som köpte bostad i Spanien ökade nämligen med hela 22,7 procent under det tredje kvartalet 2016 jämfört med 2015. Och det är inte bara bostadsköpen av begagnade bostäder som kommit igång efter krisåren utan även fler och fler byggkranar förverkligar nya projekt och färdigställer tidigare avbrutna bostadsprojekt längs kusten.

Klicka här för att ladda ned Bostadsspecialen i pdf-format! (14 mb)

Vi som redan har hittat hit förstår helt klart varför – här bor vi precis invid Medelhavet, med allt som det innebär med sol, bad och härlig atmosfär. Och faktum är att kuststräckan mellan Salobreña i öster och Sotogrande i väster har lockat svenskar under de senaste 40 åren. Den spanska sydkusten bjuder på någonting för alla. Börjar vi titta på Salobreña, Almuñecár och La Herradura, ca en timmes bilfärd öster om Málaga hittas många små vikar med skyddade stränder och det är relativt långt mellan städerna och byarna. Här är atmosfären lugn och lanskapet är både vackert och frodigt, och tack vare de skyddande bergen är klimatet tropiskt. Så här odlas det både mango och papaya, samt andra tropiska frukter. Och inåt land hittas de vackra bergsbyarna Cómpeta och Frigiliana, som fortfarande osar andalusisk charm.
 
Ett stenkast närmare Málaga ligger en svenskfavorit, nämligen Nerja. En vit liten stad med spansk känsla på kanten till Medelhavet, som kan skådas från den mycket populära utkiksplatsen Balcón de Europa. Här ligger även Maro med sina fantastiska droppstensgrottor samt städerna Torrox och Torre del Mar, som vinner allt fler svenskars hjärtan.
 
I mitten bland städerna på Costa del Sol ligger provinshuvudstaden Málaga med sitt historiska centrum, med många mysiga gränder, shopping, restauranger och sin spanska atmosfär samt den historiska katedralen med bara ett kyrktorn. Málaga bjuder även på en modern lustbåtshamn och åtskilliga museum och antika lämningar, och inte minst viktigt för tillgängligheten – Málagas internationella flygplats, som är den fjärde mest trafikerade i Spanien.
 
Väster om Málaga ligger den sedan 1960-talet så populära staden Torremolinos, som då var charterresornas mecka och som fortfarande i dag sjuder av liv, liksom även grannstaden Benalmádena, som består av Benalmádena Costa nere vid havet med en fin lustbåtshamn samt en bydel, Benalmádena Pueblo, lite längre upp mot bergen.
 
Nästa stad är en riktig favorit bland nordbor, Fuengirola, full av nordiska butiker och restauranger men även mycket spanskt. Lite uppåt bergen ligger Mijas Pueblo, en spansk vit by som turisterna älskar.
 
En halvtimmes bilfärd väster om Málaga ligger berömda Marbella som om sommaren fylls med jetsets från hela världen, samt den lyxiga lustbåtshamnen Puerto Banús, fylld med märkesbutiker och fina restauranger. Och lite ovanför lyxhamnen det populära villaområdet Nueva Andalucía, där riktigt många svenskar funnit sin dröm.
 
Därefter följer San Pedro och Estepona, som nyligen genomgått stora moderniseringsprojekt med bostäder och lyxhotell, som nu lockar allt fler utlänningar. Och längst i väster, strax innan Gibraltar, ligger fina Sotogrande.
 
Vad många inte tänker på är att Costa del Sol inte bara är sol och bad utan även mycket mer. Här finns svenska skolor, klubbar och föreningar. För golfare är detta ett paradis med gröna banor som också skapar gröna, vackra omgivningar för icke-golfare. Landskapet inåt land bjuder på massor av möjligheter till aktiviteter samt härliga vandringsleder, och havet så klart på dykning, fiske och allt därtill. Det är även nära till Tarifa, med sina karakteristiska sanddynor, som är ett mecka för surfare, och tack vare närheten till Sierra Nevada kan man njuta av skidåkning om förmiddagen och strand om eftermiddagen – var kan man göra det på andra platser?
Men det handlar inte bara om sköna upplevelser som naturen har att bjuda på utan Costa del Sol bjuder även på närhet till det rika kulturarvet som tydligt ses i t ex Granada, Sevilla och Córdoba. Och skulle Madrid locka tar snabbtåget bara 2 timmar och 50 minuter!
 
Allt detta och mycket mer ligger bara ett stenkast från Costa del Sol. Och en solig kust är det verkligen. Med över 300 soldagar per år, heta sommartemperaturer kring ca 29-34 grader och ljumma vintrar runt ca 15-20 grader (årlig genomsnittstemperatur 19 grader) är klimatet behagligt.
 
Det stora utbudet av möjligheter för alla smaker, den välbyggda infrastukturen och enkelheten att resa till och från Costa del Sol har bidragit till att inte bara många svenskar och skandinaver hittat hit utan även fler, och denna mångfalt gör kusten multinationell. Men var inte orolig, de spanska pärlorna finns med i bilden överallt man vänder blicken.
 
Så hur vet man var man ska slå sig ned för att trivas? Med lite efterforskning har du chansen att hitta det perfekta läget för just dig. Men det är också mycket att ta ställning till när man köper bostad så i denna Bostadsspecial får du som läsare en mängd information och tips om vad du bör veta när du är i bostadsköpartagen. Dessutom bjuder vi också på matnyttig information om vad du som redan bor här och vill sälja din bostad bör tänka på för att locka just de svenska köparna.
(Källor: Consejo General del Notariado, Shario samt Registradores.)
 
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.