Temadag – Stressa ned inför sommaren

Temadag - Stressa ned inför sommaren

I maj månad börjar det verkligen kännas att sommaren är i antågande med semester, sommargäster, strandhäng, ljumma kvällar m.m. Men trots somriga härligheter kan stressnivån vara hög såhär års. Många känner att stressen kommer krypandes som en tigermygga som letar efter bästa platsen att sticka, och så blir det en stor sak av det, som liksom myggbettet kliande stör tillvaron, och i stället för att årstiden stärker oss bryter stressen ned våra kroppar och pressade psyke. Och kanske är det just därför som man i Sverige har en temadag som kallas Den Stressfria Dagen, som infaller varje år den 28 maj. Denna temadag väljer vi på En Suecos redaktion att införa även här i Sydspanien, för var passar det inte bättre att njuta av lugna stunder än på Costa del Sol!

 
Här får du några sköna tips till att göra någonting kanske lite annorlunda, lagom till den stressfriadagen!

Rooftops i Málaga centrum

Centrala Málaga är inte bara en spännande stad att promenera i och upptäcka alla de nya caféerna och restaurangerna som dyker upp både här och där i gatuhörn, gränder och på torg. Vad som också är en höjdare är alla de takterrasser i provinshuvudstaden. Rooftop-barerna i staden blir bara fler och fler då allt fler vill njuta av allt det som en rooftop-bar har att erbjuda som t ex ofta en skön, svalkande bris och utsikt, vilket ackompanjeras perfekt av en cocktail och kanske en middag.
 
• Alcazaba Premium Hostel, Calle Alcazabilla, 12
En riktigt skön rooftopbar hittas på Alcazaba Premium Hostel, i gamla stan, som bjuder på en vacker utsikt mot just Alcazaba och Gibralfaro. Under eftermiddagen är det vanligt att se både affärsmän och turister här medan det senare om kvällen fylls på med malagueños som vill njuta av den fina utsikten, och hela besöket ackompanjeras av skön musik som ställets egen DJ:n står för.
 
• AC Málaga, Cortina del Muelle, 1
På takterrassen av AC Málaga har man utan tvekan bästa utsikten över katedralen och hamnen, om än att den kanske inte är den mysigaste. Detta är den högst belägna rooftop-baren i Málaga centrum och tack vare närheten till havet och med det havsbrisen passar detta stället utmärkt när kvällarna blir varma. Förutom att det är trevligt att sitta vid poolområdet och umgås erbjuder köket även god mat i restaurangdelen av rooftopen, självklart också med fantastisk utsikt. Blir det kyligt finns det filtar att låna.
 
• Sallés Hotel Málaga Centro, Calle Mármoles, 6
Skulle kvällen vara lite svalare passar det att styra stegen till en rooftop dit havsbrisen inte når, som t ex den som tillhör Sallés Hotel Málaga Centro. Häruppe är det vanligen lite lugnare och utsikten är över de mer centrala delarna av staden, med katedralen vackert upplyst om kvällen, som en fondvägg längre bort. Oavsett om du väljer poolområdet eller baren så är stämningen här avslappnad, och även denna takterrass lämpar sig till en god måltid.

Promenader

Vad kan vara skönare än en långpromenad när vardagen kryper en inpå skinnet. En promenad bjuder på många positiva effekter – kroppen kommer igång, vi slappnar av och tankarna skingras, bara för att nämna några. Här ges två förslag med vitt skilda karaktär.
 
• La Senda Litoral
Längs med kusten finns nu flera sträckor som anlagts som promenadvägar, alldeles utmed stranden. Dessa går under namnet La Senda Litoral, som har beteckningen GR92 E 12, och tillsammans utgör de mer än 200 km promenadstråk från Balcón de Europa i Nerja till Castillo de Duquesa i Manilva. Men nog är det lite missvisande att kalla det promenadstråk för La Senda Litorial utgörs av både gångvägar och cykelbanor, som för en förbi stränder, klippor, naturområden och sevärdheter som de 42 vakttornen längs Málagakusten eller feniciernas lämningar i Vélez Málaga, samt mycket mer. Och på de platser som är mer svårtillgängliga, som sträckan mellan La Cala de Mijas och Calahonda, har det byggts fina gångbroar i trä. Skulle sedan magen börja kurra och strupen kännas torr är det aldrig långt till en chiringuito när man promenerar längs Costa del Sols stränder. Så faktiskt kan man ge sig ut tidigt om morgonen för att återvända hem först sent om kvällen – och varför inte ha en ryggsäck med badkläder och handduk, om havet skulle bli alldeles för oemotståndligt.
 
• Jardín Botánico Histórico La Conceptcion, Camino del Jardín Botánico, Málaga
Är dagarna riktigt heta med gassande sol kan det vara en idé att ta sig till Málagas botaniska historiska trädgård, en bit utanför centrala Málaga (åk dit med bil eller buss). Detta är resultatet av markis och markisinna Lorings samlande av växter från sina besök på herrgårdar, palats, trädgårdar m.m. under deras smekmånad. Här finns områden för vattenväxter, en palmaveny, en kaktusträdgård, en historisk paviljong med vacker utsikt, en promenadsträcka ”runt jorden med 80 träd”, vattenfall, en hibiskusvandring samt en skogspromenad och mycket mer, varav mycket i skydd för solen under trädens svalkande lövkronor. Dessutom kan ett stopp vid caféet rekommenderas, som inte sällan erbjuder t ex hemgjorda ekologiska grönsakspajer och andra mumsiga alternativ.
Málagas botaniska historiska trädgård är förklarad som en plats av speciellt kulturellt intresse.

Museum

Vill man insupa konst samtidigt som man motarbetar vårstressen finns det onekligen en hel del museer, även mindre som lätt hamnar i skym undan av de större som Museo Carmen Thyssen, CAC och Picassomuseet. Så varför inte ge sig ut och upptäcka olika museer?
Som vanligt går det alltid att googla och hitta alla museet i hela Málagaprovinsen, men här följer ett smakprov av några stycken av dem.
• Museo del Bonsai (Bonsaimuseum), Avenida del Doctor Maiz Viñal – Parque Arroyo de la Represa, Marbella,
Detta är lite annorlunda och känns kanske som ett växthus med bara bonsaiträd. Men faktum är att tycker man om just bonsaier, och kanske har en som man själv kämpar med hemma, så är ett besök i bonsaimuseet en utmärkt idé, för både inspiration, tips och nya kunskaper. Här finns det bonsaier av alla möjliga typers träd och faktiskt så är just detta bonsaimuseum ansett att vara ett av Europas bästa. Och deras olivbonsaisamling är en av de mest skattade i världen, med exemplar äldre än 200-300 år. Museet håller även olika evenemang med koppling till kultur och kunskap.
 
• Carromato de Max (Miniatyrmuseum), Avenue del Compás, Mijas Pueblo
Letar man efter någonting väldigt annorlunda bör man ta en sväng upp till den lilla bergsbyn. Där, i en gul tågvagnliknande byggnad, det var en vagn från början, hittas de minsta av miniatyrer av alla möjliga objekt, totalt 360 stycken. Tre av dessa objekt är: uppstoppade loppor i kläder, en balettdansös snidad ur en tandpetare samt Abraham Lincoln porträtterad på ett knappnålshuvud. Miniatyrmuseet har dessutom en spännande historia, missa inte den vid ett besök.
• Museo del Bandolero (Banditmuseum), Calle Armiñán 65, Ronda
Det talas ofta om historiska spanska stora namn som de katolska monarkerna, diktatorn Franco samt alla de slag som stått mellan olika folkslag i bland annat Andalusien. Vad det dock sällan talas om är banditer. I Ronda finns så chansen att lära sig mer om de mest kända banditerna, smugglarna och luffare som härjar och rört sig i provinsen samt i hela landet genom historien. Här finns det mängder av officiella dokument, tidningsurklipp, bilder, vapen, kostymer m.m. som speglar en annan del av Spaniens historia än vad man vanligtvis är vad vid att höra om.
 
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.