Arbetslösheten har minskat med nästan 130 000 – Katalonien inför en ny sockeravgift – Spansk lättnad efter franskt valresultat

Arbetslösheten har minskat med nästan 130 000 - Katalonien inför en ny sockeravgift - Spansk lättnad efter franskt valresultat

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Arbetslösheten har minskat med nästan 130 000

Det går framåt för den spanska sysselsättningen. Inom loppet av april klev nästan 130 000 personer ut ur arbetslöshetskön. Detta tar ned arbetslösheten till 3 572 000 personer, vilket är den lägsta arbetslöshetssiffran på åtta åt. Lika positivt är att Spanien nu har över 18 miljoner personer tillslutna till Seguridad Social-systemet och dessa betalar därmed inkomstskatt och bidrar till arbetslöshetskassan, försäkringskassan och pension.
91 procent av förra månadens anställningar var av sorten visstidsanställningar. Detta visar tydligt att de spanska företagen är mycket försiktiga med att ge nyanställda tillsvidarekontrakt, som senare kan komma att kosta arbetsgivarna en hel del pengar vid eventuella uppsägningar.
 
{loadposition landingpage}
 

Katalonien inför en ny sockeravgift

Regionalregeringen i Katalonien har som första region i Spanien infört en ny avgift på drycker med socker. Avgiften beror på sockermängden i drycken och ligger på mellan åtta till tolv euro per liter. Med denna nya avgift hoppas regionen nu minska konsumenternas sockerintag, vilket nästan alla hälsoorganisationer rekommenderar. Samtidigt säkrar regionalregeringen sig en årlig skatteintäkt på närmare 41 miljoner euro.
De spanska regionerna har i mångt och mycket väldigt fria tyglar, varför den Katalanska regionalregeringen kan införa denna nya avgift utan problem.
 

Spansk lättnad efter franskt valresultat

Valresultatet i Frankrike med Emmanuel Macrons som segrare har skapat lite lugn och ro u EU i en annars turbulent tid i och med britternas Brexit. Även i Spanien är man lättade. ”Det franska valet bidrar till att säkra ett stabilt och starkt EU med bra framtidsutsikter”, sa Mariano Rajoy när han grattade Macron till segern. Macron vann över Le Pen med 65 procent av rösterna.
 

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco