Plastbanta – del 2: Badrummet och barnrummet

Plastbanta – del 2: Badrummet och barnrummet

Efter artikeln om mikroplast i En Suecos marsnummer i år har redaktionen mottagit en del läsarmail med förfrågan om vi inte kan skriva en artikel om vad man kan göra för att minska sin förbrukning av plast. Och självklart vill vi göra detta!

I En Suecos juninummer kunde ni läsa om hur man kan plastbanta köket och besöket till butiken. Denna gång tar vi en titt in i badrummet och barnrummet.

Badrummet

Att plastbanta badrummet kan kännas som en utmaning jämfört med att plastbanta köket. Duschkräm- och skrubb, schampo, balsam, tandkräm, tandborstar, duschsvampar och -puffar etc. kommer nästan uteslutande i plastförpackningar. Inte många vill heller ha andra förpackningar, såsom glas, i badrummet. Risken är att man ger upp för att det känns så omfattande, men vi börjar där vi kan, ett steg i taget, lite är bättre än ingenting.
 
Vi börjar med det som används varje morgon och kväll, som dessutom byts ut regelbundet – tandborsten. Den vanliga tandborsten i plast kan ersättas av en i trä med naturlig, steriliserad borst. Dessa finns för både vuxna och barn, och kan köpas i välsorterade ekologiska butiker eller på nätet, googla ”Cepillo de dientes de madera” så får du flera träffar på webbutiker som säljer olika modeller. I början kan det kännas lite obekvämt att använda trätandborste, men som med mycket – det är en vanesak. Och att byta ut just tandborsten är en bra idé för en person uppskattas förbruka inte färre än drygt 300 tandborstar under sitt liv – det blir mycket plast.
 
Även hårborstar och kammar finns i fina träalternativ som t ex borstar med ekhantag och svinborst eller träpiggar.
 
Och det bantas vidare: Vi tittar in i badet och byter ut duschsvampen mot en natursvamp eller träskrubborste med naturborst, som även om det ofta sägs i produktbeskrivningen att borsten är ämnad för torrskrubb (t ex mot celluliter) så går det ofta utmärkt att använda den i duschen. Se bara till att förvara den på ett sätt så att den får torka ordentligt. Dessa alternativ till plast finns i de flesta välsorterade varuhus, som t ex El Corte Ingles, men kom ihåg, ersätt när det ska bytas ut, för vi kan lika gärna använda det vi har, för att på så sätt hålla konsumtionen nere för en mer hållbar livsstil.
 
Sedan blir det lite svårare när det handlar om två och schampo etc. men besök en butik med inriktning på hållbarhet och ställ dig framför kroppsvårdshyllan så kommer du hitta alternativ såsom vanlig fast tvål till kroppen och schampotvål till håret. Ett annat alternativ är t ex Aleppotvål. Detta är en helt naturlig tvål tillverkad av olivolja och lagerbärsolja (kan skifta färg mellan brunt och grönt), och kan användas till både kropp och knopp. Aleppotvål är tack vare sina vårdande egenskaper speciellt bra till känslig hud, och passar även som raktvål – så kasta ut förpackningen med rakgel/-lödder.
En allt mer växande trend är också att medvetna butiker säljer t ex flytande tvål, schampo, tvätt- och rengöringsmedel (om man inte använder såpa i fast form) etc. i lösvikt, så att man kan ta med sin egen flaska och fylla på den. För att ha produkter i glas- eller porslinsflaskor kan det rekommenderas att använda sådana med pump, så är det dels lättare att få ut innehållet och så slipper man lyfta glas med våta, hala händer. Än så länge är lösviktsystemet sällsynt, så hittar du det inte i en butik när dig är refillförpackningar ett steg i rätt riktning.
 
Vill du däremot gå hela vägen och slippa allt som har med plast att göra och dessutom slippa tillsatser finns en metod som heter ”no ’poo”, läs mer om denna genom att surfa in på: www.nopoo.se eller www.nopoomethod.com. På dessa sidor kan du läsa om bland annat kokosolja-deodorant, vinägerskölj i stället för balsam, hemgjord tandkräm, städning med såpa, bikarbonat, vinäger och citron, och mycket mer.
 
Därefter är det bara att med tiden byta ut tvålkoppen i plast till en i t ex trä eller porslin, och samma sak med tandborsthållaren, småkorgar, hållare och allt annat som råkar finnas i badrummet.

mooncupKvinnor se hit!

En av produkterna som finns i varje kvinnas hem står för en stor del av plastkonsumtionen. Det handlar om mensskydd. Varje menstruation använder en kvinna flertalet bindor (läs: plast) liksom tamponger (läs: klorblekt bommull), ofta styckförpackade i plast, men få är medvetna om att det finns ett miljövänligt och ekonomiskt alternativ som stavas MENSKOPP!
En bra menskopp är gjord i medicinskt silikon. Den köps på välsorterade hälsokostbutiker eller parafarmacias (har de inte så fråga!) eller kan köpas på internet. Och även om det känns dyrt att betala ca 30 euro jämfört med ett paket tamponger för några euro så tänk att du kan använda menskoppen i upp till tio år om du sköter den rätt.
En menskopp i just medicinskt silikon är Mooncup.
 

Barnrummet

Barnrum översvämmas ofta av plastleksaker. Det kan tänkas att det bara är att kasta ut alla plastleksaker och ersätta med trä, men faktum är att flera träleksaker kan vara målade med giftiga färger. Så hur gör man? Jo, börja med att titta på vilken plast leksakerna är gjorda av. Alla leksaker av PVC bör slängas. Dessa innehåller mjukgörande ftalater som läcker ut i luften och samlas i bland annat damm, och ftalater kan vara hormonstörande. Se dessutom över mjuka plastdelar som oftast innehåller giftiga ämnen. Tänk: Är det mjukare än Lego (anses av många som godkänd plast), luktar plasten, är den kletig eller hal? = Banta är en bra idé!
Banta också bort allt som inte är CE-märkt (denna märkning visar att produkten överstämmer med EU-direktiv) och sådant som är tillverkat före 2007 (det var det året som de farligaste ftalaterna förbjöds i leksaker tillverkade inom EU). Man bör alltså vara försiktig med leksaker tillverkade i t ex Kina, då de inte har samma stränga bestämmelser (gäller även t ex plastskor från Kina).
 
Lita inte heller på att produkter med märkningar som säger ftalat- eller BPA-fritt är säkra. Detta innebär ofta att dessa ämnen ersatts med någonting annat, vars effekter kan vara okända och ännu inte reglerade.
 
Tänk också på att dina egna gamla leksaker kan vara riktiga bovar i detta sammanhang, liksom begagnade leksaker, då dagens bestämmelser inte fanns förr.
Bra val är färre leksaker men att se till att de som köps är i trä, målade med giftfria, gärna ekologiska färger. Eller varför inte spendera tid tillsammans och göra eget pyssel!
 
plastic
 

I Plastbanta del 3 tar vi en titt på hur du kan plastbanta garderoben (och tvättrummet) samt allmänna utrymmen i bostaden.

 
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.