Singles Day – världens största shoppingdag

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
De flesta har hört talas om Black Friday och kanske även om Cyber Monday, men nu tar en helt ny dag sig in på banan i Europa. Det handlar om Singles Day.

 

Historien bakom


Singles Day är från början en kinesisk shoppingdag då butikerna har extra bra erbjudanden med jättestora rabatter. Denna shoppingdag grundades 1993 av Nanjing-universitetet i Kina, och tanken var att det skulle vara en slags anti-alla-hjärtans-dag-dag, under vilken man firar alla singlar. Det är också därför som Singles Day ligger den 11 november (11/11) – alltså en dag med en massa ettor, som hos kineserna symboliserar fyra enskilda – singlar. Mottot för denna dag är således: Var stolt över att vara singel.
Med hänsyn till detta är det ofta erbjudanden som passar singlar såsom lakan-set, wellness-produkter eller elektronik, som sälj till superrabatterade priser.
 

Ställer Black Friday mot väggen


I Europa är Singles Day inte speciellt stort, ännu. Internationellt sett är singlarnas dag större än både Black Friday och Cyber Monday, tillsammans! Enligt den amerikanska affärstidningen Forbes omsatte Singles Day hela 25,3 miljarder dollars förra året, jämfört med Black Friday och Cyber Monday, som omsatte 14,48 miljarder dollars totalt.
 
Konceptet Singles Day tog på allvar fart 2009 när den kinesiska onlinegiganten Alibaba.com tog täten och använde deras onlineportal till att erbjuda några helt vansinniga singelpriser.
 
Det första svenska företaget som tagit till sig denna dag under de senaste åren är Elgiganten och nu förväntas ännu fler svenska företag följa efter under de kommande åren. Dock är Black Friday fortfarande den absolut största shoppingdagen i Sverige.
 
I Spanien har man också nyligen börjat med Singles Day, men redan i fjol var spanjorerna de som shoppade mest denna dag jämfört med andra europeiska länder och transaktionerna uppgick till fem gånger fler än normalt denna dag. Och här i Spanien är det nog bara en tidsfråga innan Singles Day kommer i kapp de två andra shoppingdagarna, då den kinesiska internetgiganten Alibaba.com nu har öppnat sin första avdelning i Madrid.
 
Singles Day, Black Friday och Cyber Monday infaller i år dessa respektive datum: 11/11, 23/11 och 26/11.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco