Hjulen snurrar under oss medan vi når en hastighet på 45 km/tim. Nyfikna förbipasserande tittar storögt på detta finurliga fordon, som rullar ned längs gatorna omkring Mijas Golf. Med en styrspak liksom i en helikopter tar Gonzalo, fordonets uppfinnare, oss med genom svängarna, medan det gungar i den lilla kabinen, och hans fötter trampar sporadiskt på pedalerna.
Design skapar uppmärksamhet
Efter körturen slår vi oss ned på ett café för att tala med om Gonzalos uppfinning, som står parkerad precis utanför på gatan. Människor stannar till och tar foton. Den väcker onekligen uppmärksamhet, av alla ansiktsuttryck att döma, men även intresse.
”Jag bor i Torreblanca och kör ofta små turer ned till kusten och sedan upp igen – kanske bara 5-10 km. Ofta har det bara varit jag i bilen eller maximalt en till passagerare. Det fick mig att börja tänka på om det inte fanns ett mer hållbart sätt att transportera mig själv dessa turer. Dock var cykel inget alternativ på grund av Torreblancas branta backar. Det var det som blev starten på det som fyra år senare kom att bli Mö”, berättar Gonzalo.
Det finns en lucka i det urbana transportbehovet och det är denna lucka som Mö ska fylla. Detta är någonting mellan en cykel och en bil, vilket blir tydligt i kuperad terräng.
Spansk uppfinnare – spansk tillverkare
För drygt ett år sedan öppnades det upp för reservationer och snart startar tillverkningen av ett 100-tal Mö på den nedlagda Suzuki-fabriken i Jaén. De 100 Mö:erna ska sedan skeppas vida omkring – en del ska till USA och Asien medan andra stannar inom Europas gränser. Priset för en Mö är 5 000 euro – men så är den också utvecklad, designad och tillverkad i Spanien.
Över 100 personer från 16 olika länder har bidragit med idéer till utvecklingen, designen och konstruktionen tack vare ”open source” och betatest-program.
Själv har Gonzalo bakgrund som ingenjör – nästan i alla fall. Han slutförde nämligen aldrig studierna.
”Innan detta har jag sysslat med framställning av li Ion-batterier men när majoriteten av mina kunder gick i konkurs 2007 gick även jag i konkurs. Batteriet till Mö har därför varit det lättaste för mig att utveckla”, ler Gonzalo.
Batteriet kan laddas upp hemma, på kontoret eller var som helst där det finns en stickkontakt, om det skulle vara så att solen inte är tillräckligt stark till att ladda upp batteriet med hjälp av Mö:s solceller.
Fart och fjädring
Hela Mö:s tak är täckt med solpaneler som laddas upp oavsett om den står still eller körs. Energin lagras i batterierna som sitter inne i fordonet. Har du bensin i blodet är det inte troligt att Mö väcker ditt intresse. Enligt dagens lagbok får motorn bara assistera upp till 25 km/tim, men det betyder inte att Mö inte får köra snabbare. Det finns ju också pedaler att hjälpa till med och är det nedförsbacke kan den köra upp till 50 km/tim, berättar Gonzalo.
När jag provade Mö tillsammans med Gonzalo på vägarna kring Mijas Golf når vi upp på en hastighet av 40 km/tim. Men det är inte tal om en racerbil och det är den ju inte heller menad till att vara – detta är ett närområdestransportmedel. Faktiskt kategoriseras Mö som en elcykel med tre hjul, detta då den har pedaler som kompletterar den lilla elmotorn.
Den stora fördelen med Mö är att den har skydd för väder och vind. Det kan ju vara skönt, speciellt i Norden. Och visst är Norden en av de platser där Gonzalo hoppas att hans Mö kommer att köra runt på gatorna.
När det kommer till komfort råder det dock inga tvivel om att Mö inte är en bil. Visserligen finns det en form av stötdämpare men känslan av att sitta inne i träkarossen påminner mer om att transporteras ute på landet på en flakmoppe. Säkerheten är dock högre än vad man kan tro när man först ser den fina designen i trä. Runt om Mö:ns kanter finns metallbågar som skyddar passagerare om den skulle välta och längst fram finns det en så kallad ”crumble zone”, vilket betyder att det finns en struktur som är tänkt att absorbera energin vid en eventuell kollision, vilket skonar passagerare i viss grad.
Bygg den själv
Har du lätt att hitta din egen inre ingenjör kan du faktiskt bygga en Mö själv. All teknologi samt designen bakom Mö finns nämligen uppladdad som ”open source”. Det betyder att informationen finns tillgänglig på internet.
”Min önskan är att även andra länder får lust att bygga Mö, vilket skulle vara inte bara positivt för både klimatet utan även bidra till att skapa lokal ekonomisk framgång. Och det är därför som teknologin och ritningarna finns tillgängliga för alla”, avslutar Gonzalo.
Specifikationer
Väger 100 kg.
50 km distans vid bara batteridriven motor
Kapacitet: 2 personer + bagage
EBS (ABS)-bromsar
Två uppsättningar pedaler
Kan parkeras vertikalt
Interiör mestadels av trä.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com