Francos arv – 40 år efter finns Franco fortfarande inristad i stadsbilden

Francos arv – 40 år efter finns Franco fortfarande inristad i stadsbilden

Francisco Franco var hatad av många och älskad av några. Hans politiska ideologier byggde under mer än tre årtionden på förtryck och mord samt tortyr av politiska aktivister. Det präglade inte bara Spanien från 1936 och fram till diktatorns död 1975.
Under åren som gått har man försökt sudda ut många av diktatorns avtryck medan några enstaka har fått vara kvar.
 
Diktaturen föll vid Francisco Francos död 1975 men fortfarande 40 år senare ses namn och symboler överallt i Málaga som relaterar till det Spanien som på den tiden levde under förtrycket.
 
Torg, statyer, byggnader och gatunamn bär fortfarande i dag namn och symboler med relation till frankismen. Detta trots att man år 2007 införde en lag som löd att städer skulle göra det som stod i deras makt för att byta ut alla namn, symboler och statyer som kan kopplas till det spanska inbördeskriget och den efterföljande diktaturen under Franco.
 
Nu ska en ny lag, en gång för alla, göra upp med arvet från det förflutna. Consejo de Gobierno de la Junta Andalucía har godkänt projektet ”Ley de Memoria Democrática de Andalucía”. Det är en lag som säger att symbolerna från den tidigare regimen ska tas bort och tidsperioden är 18 månader.
 
Franco – som så många andra diktatorer – gjorde allt för att fylla gatorna med en ikonisering av styret genom att mejsla in namn och symboler på allt från kyrkor, gator, torg, trädgårdar, parker och skolor till sjukhus.
Enligt det socialistiska partiet PSOE finns det fler än 100 namn och symboler relaterade till frankismen på offentliga platser i Málaga. PSOE:s talesman i Málaga, María Gámez, uttryckte nyligen att hon önskar se att PP-regeringen tar tag i saken och påskyndar processen med borttagandet av dessa markeringar.
”Vi bör med handling demonstrera att vi är en stad som värnar om demokratiska värden och sluta upp med att föreviga de värderingar som lever kvar från Franco-tiden. Genom att inte ta bort symbolerna på frankismen låter man nämligen värderingarna leva kvar”, har hon sagt.
 
I Málaga har man dock redan börjat. Bland annat har det kända namnet Carlos Haya tagits bort från regionalsjukhuset, som nu döpts om till Hospital Regional Universitario. Detta sjukhus byggdes av Franco 1956 och tilldelades Carlos Haya efter en pilot som stred för Franco under inbördeskriget, och som störtade i döden i striden mot republikanerna.
 
Men långt ifrån alla symboler och namn med relation till diktaturen har tagits bort ur Málagas stadsbild. En av de mer synliga symbolerna, som fortfarande finns kvar är ”Cruz de los caídos” i ”Apelsinträdgården” vid katedralen. Detta är ett kors till minne av Franco-martyrer.
 
Av Nanna Lunnemann

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.