Ödesdigert val i Katalonien – Minimilönen höjs med fyra procent – Starlite festivalen stannar i Marbella

Ödesdigert val i Katalonien - Minimilönen höjs med fyra procent - Starlite festivalen stannar i Marbella

Ödesdigert val i Katalonien

På torsdag ska katalanerna tillbaka till valurnorna. Efter att landets centralregering upplöste det katalanska partiet förra månaden och utlyste nyval ska nu de 5,5 miljoner röstberättigade katalanerna återigen fatta beslut om regionens politiska framtid. Allting tyder på att det kommer att stå väldigt jämt mellan nationalistpartierna och icke-nationalisterna.
På den förstnämnda sidan står ERC, vars ledare Oriol Junqueros fortfarande sitter i fängelse, och Junts per Catalunya, vars spetskandidat Carles Puigdemont fortfarande håller sig undan i Belgien. De två partierna kan, tillsammans med det lilla partiet CUP, mycket väl vinna majoritet i parlamentet.
På andra sidan står Ciudadanos, som sett en markant framgång jämfört med tidigare, PSOE, Podemos och Partido Popular.
Detta blir fjärde gången på bara sju år som det hålls regionalval i Katalonien.

Minimilönen höjs med fyra procent

Under de kommande veckorna ska regeringen att presentera en treårsplan för arbetsmarknadens olika parter. Denna plan innehåller bland annat en fyra procentig höjning av den spanska minimilönen under 2018 – och motsvarande höjning även år 2019 och 2020.
Partido Populars förslag får stöd från både Ciudadanos och PSOE och därmed även stöd i parlamentet, vilket naturligtvis skapar orsak att tro att förslaget även får stöd hos fack- och arbetsgivarföreningarna.
Med en höjning 2018 kommer minimilönen att uppgå till 10 400 om året, innebär 14 bruttomånadsutbetalningar på 735,90 euro (som löntagare utbetalas semesterlön som två extra månadslöner).

Starlite festivalen stannar i Marbella

Sting och de spanska stjärnorna David Bisbal och Pablo Alborán blir tre av huvudnamnen under den kända Starlite Festival i Marbella nästa sommar. Med offentliggörandet av de första artisterna är det bestämt att Starlite fortsätter i Marbella trots de många klagomålen från grannarna, som Marbella kommun tagit emot under de senaste åren.
Men det är inte bara grannarna som klagat. Festivalen å sin sida har känt sig sviken av kommunen och länge hotat med att flytta till en annan kommun. Med med det nya maktskiftet i kommunhuset verkar dock det gamla grollet vara glömt.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.