Hej Skalman
Jag möter Thomas Johansson när han är på resande fot och passerar redaktionen en dag. Han har spenderat några dagar i Marbella och är på väg tillbaka till Murcia, där han nu för tiden bor. Sedan ca ett år tillbaka arbetar han nämligen i Murcia, närmare bestämt på golfklubben La Manga Club, där han har sin golfakademi, Golf Training Centre by Thomas Johansson.
Det är första gången jag träffar Thomas varför jag tillägnat en hel del tid på internet för att läsa om honom. Mina googlingar har skapat en bild av denna man som en riktigt bra företagare samt som en person som förändrat synen på lärande inom golfakademierna där han arbetat. Senast arbetade han på San Roque Club, som han gjorde mycket populär bland svenskar tack vare sin mentalitet i arbetet. Mitt intryck så långt är alltså en affärsman som är proffs på att lära andra att spela golf och av någon anledning förväntar jag mig även att han ska vara en person som tar mycket plats när han kliver in, vara snabb i kommentarerna och inte ha mycket tid för en intervju, för han ska ju resa vidare direkt efteråt. Men tji fick jag. Jag blir faktiskt förundrad när vi slår oss ned i konferensrummet och han börjar: ”Jag gör inte detta för min egen skull utan för att kunna hjälpa andra. Ju bättre och mer pengar jag tjänar desto mer kan jag hjälpa, men jag – ’I´m not in it for the fame’”.
Jag funderar. Vad menar Thomas? Det står inte alls tävling inristat i pannan på honom. Visst är han resultatinriktad, man kan nog inte göra karriär och leverera de resultat som hans elever gör om resultat inte ligger naturligt i själen, men jag hade inte förväntat den mjukhet som fyller hela rummet när Thomas kliver in. Denna man är insvept i en mycket ärlig och stillsam vänlighet.
”Jag är mycket lugn och positiv. Faktiskt är mitt smeknamn Skalman och det är precis sådan jag är. Du vet; har ej bråttom, är målmedveten – vet vart jag ska och varför, men jag stressar inte”, ler han.
Helhetssyn på hela klubben
Thomas är utbildad vid PGA of Sweden (PGA=Professional Golf Association). Enkelt förklarat genomför PGA grundutbildningar samt fortbildningar för golftränare och PGA of Sweden, grundades 1932, är en av de mest skattade organisationerna för PGA Professionals, Tränare och Spelare i världen. PGA:s syfte är att verka för golfens utveckling och yrkeskåren är mycket välutbildad och kan således golfen och golfares, klubbars och anläggningars nuvarande och framtida behov.
”Att vara PGA Pro handlar om mer än att vara instruktör. Utbildningen lär en hela världen kring en golfklubb, såsom naturligtvis golfteknik och spel men även coaching och ledarskap samt affärsmannaskap och management. Alltså allt om klubben, banan och till och med shoppen m.m.” förklarar Thomas och fortsätter: ”Det som har kommit att bli speciellt för den svenska golfvärlden samt oss utbildade inom det svenska tankesättet inom yrkesgruppen är att vi har en mer holistisk syn. Alltså en helhetssyn där jag med min professionalism och kunskap kan höja värdet av hela klubben, jämfört med t ex hur det ses i Spanien där en Pro:s roll mer handlar om att bara vara instruktör under golflektionen.”
Så vad gör Thomas speciell? Jo, han har med sitt holistiska tänkande börjat förändra golfen i Spanien. Thomas har revolutionerat på de klubbar han arbetat då han visat att han som PGA Pro är en tillgång för hela klubben, alltså mer än bara en tränarservice som bokas av eleven för en timme åt gången. En klubb där han verkligen gjort skillnad på Costa del Sol är San Roque Club, där han tidigare arbetade, som tack vare Thomas också blivit oerhört populär bland svenskar. Och nu för Thomas alltså vidare tanke- och arbetssättet till La Manga Club, där det också gör succé.
Golf skapar värdegrund
”Jag fokuserar mycket på mitt arbete med juniorerna. För mig är jobbet mycket mer än att lära någon fatta klubban rätt och slå på en boll. Mitt tankesätt och resultat som jag strävar efter sträcker sig även utanför golfklubben. Jag ser att jag inte bara påverkar golfvärlden utan även förhoppningsvis juniorerna som jag lär känna på golfklubben genom att ge dem en bra värdegrund, som de sedan har nytta av genom hela livet. Senare blir de äldre och som egna ledare kan de i sin tur hjälpa andra unga och sprida värdegrunden vidare. Tack vare golfen kan jag även hjälpa unga till fantastiska möjligheter som att t ex en del som jag tränat med har fått utbildning med stipendium i USA tack vare deras golfresultat”, berättar Thomas med ett stort leende.
Thomas talar med tacksamhet i rösten och jag får intrycket att allt han gör, gör han för att skapa en så bra tillvaro och framtid för dem han arbetar med, utan minsta själviskhet.
”När jag träffar någon som jag ska börja jobba med gör vi först en intervju, vari personen får berätta vad denne verkligen vill. Jag måste lära känna personen jag ska jobba med för att på så sätt kunna arbeta med det som personen har. Sedan börjar jag med att lära dem spelet först i stället för tekniken. Så arbetar långt ifrån alla”, förklarar Thomas.
Varmast om hjärtat
Och så kommer vi till det där som Thomas nämnde i början ”I’m not in it for the fame”, vad menar har egentligen med det? Jo (och detta är det som kommer att beröra mig mest under vårt samtal och det som uppenbart ligger Thomas själv varmast om hjärtat) nämligen hans arbete med funktionshindrade. Det är denna del av hans liv som verkligen förstås som drivande för honom, varför han presterar så bra som PGA Pro, och varför han är en riktig kändis inom golfvärlden.
”En dag kom en synskadad man, Paul Appleyard, fram till mig och sa att han ville vinna världsmästerskapet för blinda golfare. En del hade nog funderat på det några gånger men för mig är det just en sådan sak som ger guldkant på livet. Tillsammans skapade vi en plan som utöver den tekniska biten inkluderade både fysisk och mental träning, för att nå hans mål. Den mentala delen är jätteviktig. Det handlar om att tro på sig själv och tro på att man kan, och jag började göra allt som stod i min makt för att Paul skulle tro på sig själv. Och det visade sig gå så bra att han blev antagen till världsmästerskapen i Australien 2014, vilket han vann!” berättar Thomas och slår ut med händerna. Sedan tillägger han att Paul diagnostiserades med Stargardt för 37 år sedan och i samband med det så hade läkaren sagt till föräldrarna att de skulle ta hem Paul och låta honom fortsätta med sitt liv, men inte förvänta sig någonting av honom. ”Och nu har han tre VM-guld!”, säger han med en vinnarröst.
Paul Appleyard är inte den enda med funktionsnedsättning som Thomas arbetar med. Thomas har även skapat ett golfprogram för personer med inlärningssvårigheter och tränar Gibraltar Special Olympics golflag, helt på volontärbasis.
”På Gibraltar har jag bland annat mött och lärt känna Nicholas Payas, som har Downs syndrom. Året var 2012 och han var 15 år, hans mål var att spela i Special Olympics sommar-OS i Los Angeles. Vi tränade hårt och han fick plats i tävlingarna! Under tre veckor i Los Angeles levde vi med varandra dygnet runt och målet var att ta medalj. Och han kom att inte bara slå eget rekord, tänk er; Gibraltar har inte ens en golfbana och Nicholas kom hem med en silvermedalj!”, berättar Thomas och fortsätter full med entusiasm: ”Jag har aldrig gråtit och skrattat så mycket som under de tre veckorna i Los Angeles och helt ärligt, Nicholas lärde och lär mig mycket mer än jag någonsin kan lära honom.”
En annan framgångshistoria som Thomas delar med sig är resan han gjorde i mars 2017, på Special Olympics World Games i Österrike.
”Nu handlade det om skidåkning, i yngre dagar arbetade jag som skidinstruktör i Alperna. Efter succén i Los Angeles startade jag ett alpint program för Special Olympics Gibraltar för två elever med inlärningssvårigheter; Samuel Santos och Francis Avellano. Målet var att ta Gibraltars första guldmedalj i Special Olympics vinter-OS. Första gången Francis såg snö hade varit bara ett år tidigare, men dessa killar är så duktiga; vi kom tillbaka till Gibraltar med både brons, silver och guld, och båda killarna slog personbästa!”
Thomas tar en paus. Tar ett djup andetag, han är nu rörd till tårar: ”Men allt detta handlar om så mycket mer än medaljer. Dessa killar, som ingen förväntar sig någonting utav, kan plötsligt visa att de visst kan någonting. Det ger dem en ny kontakt med sina familjer, som plötsligt ser och förstår att de faktiskt kan. Och killarna fortsätter. Att arbeta och träna med dem är det absolut bästa som jag någonsin gjort! Nu försöker jag skapa mer – få fler tränare att förstå hur mycket man faktiskt kan hjälpa. Så det är här mitt jobb blir så viktigt; ju bättre business jag gör på golfklubben desto mer kan jag göra detta. Skulle jag vinna på lotto skulle jag inte längre jobba för pengar utan ge mer tid till dem som verkligen behöver det.”
Kort fakta:
Namn: Thomas Johansson
Född: 1973 i Landvetter
Familj: Mamma och pappa
Gör: Driver sin golfakademi på La Manga Club, Murcia
Annat: Har alltid en tioårsplan samt delmål.
Intresse: Musik. Började spela trummor som 10-åring, när han var ett stort KISS-fan, och har spelat i olika band. Spelar även gitarr och sjunger.
Tre korta från Thomas för att förbättra ditt golfspel
• Var helt klar över vad du vill, eller ta kontakt med någon som kan hjälpa dig hitta dina mål. Man måste ha mål för att nå resultat och man ska vara beredd på att arbeta för det man vill uppnå.
• Ha folk runtomkring dig som arbetar med dig i riktning dit du vill, både tekniskt och fysiskt – utifrån de förutsättningar som man har. Se även till att ha en hälsosam rörelse för att undvika skador – dvs. se till att ha en bra tränare.
• Gör analys på vad du förlorar slag på. På så sätt får du svar på vad det är som du måste förbättra.
Viktiga punkter i livet
Första gången han höll i en golfklubba var han 8 år, en golfklubb hade just öppnats utanför Bollebygd därifrån han kommer. När han var 14 år visste han vad han ville göra.
Av Sara Laine, foto: Simon Goltermann