Vi har köpt bostad på Costa del Sol!

Vi har köpt bostad på Costa del Sol!

En del drömmer, andra funderar, vissa letar och så finns de som hittar vad de söker varefter de slår till och gör slag i saken! Här berättar tre par om när de köpte sina bostäder på Costa del Sol.
 

Goda rekommendationer gjorde processen enkel

Lars Franzén och Georg Liljeroth från Stockholm har nyligen köpt bostad i Los Boliches, Fuengirola, här kommer deras berättelse:
 
”Vi hade först tänkt titta i områden utefter hela Costa del Sol och av alla platser var Málaga och Fuengirola först ut. Därefter kände vi att vi inte behövde leta mer – det tog nämligen inte lång tid innan vi bestämde oss. Rent storleksmässigt kändes Fuengirola perfekt och speciellt Los Boliches, som kändes som den lugnare delen av staden. I tillägg till det fann vi bara positiva delar som att det är nära och bra kommunikationer – som tåg till flygplatsen med direktflyt till Sverige. Då Los Boliches är lite mindre är det också nära till allt liksom även den härliga stranden. Att vi har vänner i Fuengirola gjorde också valet enklare för oss.
 
Men helt enkelt var det i alla fall inte. Från början var frågorna många: ’Ska vi köpa eller inte, kanske börja med att hyra?’ Efterhand kom vi framtill att vi faktiskt ville köpa. Hemifrån Stockholm sökte vi mycket efter fastigheter på internet och så talade vi med bekanta som känner till områdena på kusten och så reste vi även ned ett par gånger, bekantade oss med Los Boliches och gick på några visningar.
 
För att göra processen lite enklare hade vi i tidigt skede fattat några beslut: Ett hus var inte aktuellt. Vi sökte en semesterbostad som inte kräver mycket underhåll. Förhoppningarna var att finna en lägenhet med stor balkong eller terrass samt någonting som inte hade för mycket som skulle behöva åtgärdas. Därtill kunde vi bara hoppas på att köpprocessen, när vi hittat någonting, skulle flyta på utan problem.
 
Och så var det dags att välja mäklare. I det fallet gick vi enbart på rekommendationer och anlitade den i Los Boliches lokala svenska mäklarbyrån Åsa Pettersson, som vi fick stort förtroende för. Med hjälp av mäklaren gick vi och såg på ett halvt dussin objekt, innan vi fann vår lilla pärla. Tack vare god hjälp från mäklarbyrån Åsa Pettersson, som även ordnade med kontakt med notarie, bank m.m. gick sedan hela köpprocessen förvånansvärt lätt och vi kände fullt förtroende för både mäklaren och våra vänner som ställt upp.
 
Nu sitter vi äntligen här, ca åtta månader efter att vi kontaktade Åsa Pettersson första gången. Lägenheten har vi delvis renoverat – vi har bland annat fått elen omdragen, målat om och bytt markiser, annars var det inte så mycket som behövde åtgärdas. Hantverkarna vi anlitade är lokala spanjorer. Vi funderade först på att anlita svensktalande hantverkarna, då vi kände att språkförbristningar skulle kunnat ställa till det, men med rekommendationer från vänner, som även stod för uppsikt och tillsyn då vi inte kunde vara på plats under processen, föll valet på lokala, och vi har enbart positiva intryck. De var varit noggranna samt kommit med bra synpunkter och tips. Vi har fått precis som vi ville ha det! Vi är mycket nöjda och ska försöka spendera så mycket tid här som arbete medger!”
 
Georgs och Lars tips till dig som funderar på att köpa bostad i Spanien:
• Åk och titta på olika områden för att få en överblick, läs på!
• Bestäm vilka faktorer ni mest värdesätter, tänk på läge/väderstreck.
• Sätt ett maxpris, det är stor variation på priserna.
 

Impulsivt beslut blev en trygg affär med pålitlig mäklare

Ulrika och Jonas Mårtén ställde om siktet från Portugal till Spanien, här kommer deras berättelse:
 
”Från början hade vi egentligen planerat att köpa bostad i Portugal/Algarve men efter att ha varit där några gånger insåg vi att det ofta är väldigt kallt om man inte är där mitt i sommaren. Det i kombination med att vi har flera bekanta som bor i Marbella och samt att jag (Ulrika) själv varit där mycket när jag var yngre samt att vi tycker om att spela golf gjorde att Nueva Andalucía och ’Valley de golf’ tillslut kändes som ett bra alternativ.
 
Vi började egentligen med att prata med våra bekanta som har haft lägenhet i Nueva Andalucía sedan 20 år tillbaka. De tipsade oss om olika områder och via internet började vi titta efter alternativ. Därefter kontaktade vi två olika mäklare men tyvärr var återkopplingen från dessa väldigt långsam eller knappt någon alls. Via tips kontaktade vi Serneholt Estate där vi fick både snabb återkoppling och bra hjälp. Tillsammans med två av deras mäklare åkte vi och tittade på två objekt som vi själva valt samt även några som de valt ut, och däremellan åt vi lunch på Los Naranjos Golf, vilket kändes som ett perfekt upplägg för oss. En av lägenheterna fastnade vi för direkt. När vi hade bestämt oss fick vi verkligen uppleva vilken bra rutin Serneholt Estate har etablerat – det var möte hos en svensk advokat, vi fick fylla i fullmakt för allt som behövdes och därefter tog advokaten hand om all administration med bank, bostadsrätten, vatten/el, lagfart m.m. Oerhört smidigt!
 
Lägenheten vi köpte var helt nyrenoverad – bara att flytta in, och vi köpte även inredningen, köksprylarna, precis allt, då det i princip var oanvänt och helt i vår smak.
 
Efter köpet var vi dock först oroliga att vi gjort ett förhastat val – vi såg lägenheten och fattade beslut samma dag. Det har känts som om vi varit lite väl impulsiva men vi känner att beslutet var helt rätt. Vi stortrivs och vill åka dit hela tiden! Jag (Ulrika) funderar till och med på att starta upp min verksamhet med LinkedIn-utbildningar i Marbella!
Och så vill vi tillägga att stödet från Serneholt har varit så bra – vi har även haft kontakt efter köpet när diverse frågor dykt upp.
 
Ulrikas och Jonas tips till dig som funderar på att köpa bostad i Spanien:
• Välj en mäklare som är genuint intresserad av dig som köpare och har förmågan att läsa av hur just du vill gå framåt i köpprocessen.
• Ta dig tid att titta runt när du är på plats, vilka områden passar just dig/er?
 

Flera års letande bäddade för ett tryggt beslut

Björn och Camilla valde att köpa radhus tillsammans med vännerna, här kommer deras berättelse:
 
”Vi har letat hus/lägenhet i Spanien sedan 2010, då vi var på Costa del Sol för första gången. Vi började först leta i Marbellaområdet med insåg snart att det inte var platsen där som vi ville köpa bostad. Av en slump åkte jag (Björn) och en kompis till Nerja, bara för att se hur det såg ut, innan vi åkte hem, och vi tyckte genast om det, staden är perfekt stor! Vi åkte även till Costa Blanca för att titta på boende där men när vi väl funnit Nerja längtade vi bara tillbaka dit och de sista två åren har vi letat mer intensivt där.
 
Det vi sökte var ett boende där man vill vara under en lite längre tid. Vår tanke var att det ska vara tillräckligt stort för fyra till sex personer samtidigt samt att det skulle finnas ett fint poolområde. Vi ville inte hamna för långt bort från varken havet eller stan men ändå hitta någonting i ett lugnt område.
 
Då vi har tittat på olika bostäder i flera år har vi haft flera olika mäklare men i fjol fastnade vi för Skandiamäklarna i Nerja, som har hjälp oss på ett väldigt bra sätt. Bland annat fick vi hjälp med att leta efter bostad på plats samtidigt som vi har sökt på internet själva. Totalt har vi nog tittat på minst 30 olika objekt innan vi bestämde oss, och då hjälpte mäklaren oss också med allt gällande köpprocessen.
 
Bostaden är ett radhus som vi köpt tillsammans med ett par goda vänner, och det är väldigt roligt att ha det tillsammans för det har gått väldigt bra att komma överens om vad vi vill ha. Nycklarna till radhuset fick vi i april förra året och efter att vi då gjorde en enkel uppfräschning med nya möbler samt målade tak och väggar invändigt håller vi nu på att byta kök. Vi har valt att anlita en lokal byggmästare som är svensk och allting går väldigt fint.
 
Vi tycker att det är väldigt kul att ha ett gemensamt hus med våra vänner och dessutom tycker vi att det är bra att dela med en annan familj då vi inte hinner utnyttja det mer än maximalt ca fem veckor per år.
 
Björns tips till dig som funderar på att köpa bostad i Spanien:
• Hitta en mäklare som ni trivs med.
• Bestäm er för vilket område ni ska leta på.
• Ha tålamod och promenera i omgivningarna där ni är intresserade av ett boende.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.