Bostadslån – Drömmer du om ett boende i soliga Spanien?

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Intresset från svenskar att köpa bostad i Spanien, men framförallt på Costa del Sol, fortsätter att öka. För många behövs ett tillskott som bostadslån för att kunna köpa en bostad, och Handelsbanken erbjuder bolån i hela Spanien, inklusive Balearerna och Kanarieöarna.
 
Handelsbanken har funnits på plats i Spanien i över 25 år och via kontoret i Marbella får kunder från de Nordiska länderna, Nederländerna och Storbritannien hjälp vid belåning. Lång erfarenhet av den spanska fastighetsmarknaden och ett brett kontaktnät gör att du får hjälp och råd under hela processen. Bolåneprocessen i Spanien tar längre tid än i Sverige och man får räkna med någonstans mellan fyra och sex veckor, och det är många saker att ha koll på. En bra start är därför att kontakta sitt lokala Handelsbankskontor i Sverige redan i ett tidigt skede för att ansöka om ett lånelöfte. Eftersom bolåneprocessen skiljer sig rätt väsentligt åt mellan Spanien och Sverige, finns Handelsbanken i Marbella för att hjälpa Handelsbankens kunder på plats. Bland annat med att komma i kontakt med mäklare, advokater och värderingsmän.
 
En fördel med att belåna bostaden i Spanien är att man faktiskt belånar den tillgång som köpet avser, i den valuta som tillgången är värderad i.
Handelsbanken kan även hjälpa kunder i Frankrike och Portugal. Regelverk och tillvägagångssätt kan dock skilja sig åt mellan länderna.
Så här går det till: 
• Kontakta ditt lokala Handelsbankenkontor och ansök om ett lånelöfte. Då vet du hur mycket din nya bostad får kosta.
• Vi rekommenderar att du redan tidigt i processen kontaktar en advokat som hjälper dig i köpprocessen.
• När du har hittat en bostad kontaktar du Handelsbanken Marbella för en värdering. Värderingen görs av ett oberoende värderingsbolag godkänt av Banco de España.
• Handelsbanken Luxembourg bekräftar detaljerna för lånet, lånekonto öppnas och låneavtal skickas till ditt lokala Handelsbankenkontor för underskrift.
• Handelsbankens samarbetsadvokat förbereder det spanska låneavtal som signeras inför en notarie i Spanien i samband med köpet.
• Lånebeloppet minus uppläggningskostnad överförs till bankens samarbetsadvokat ca en vecka före planerat tillträde.
• Tilltärde sker hos en notarie och Handelsbankens samarbetsadvokat representerar banken.
• Handelsbankens samarbetsadvokat registrerar köp och pantsättning i det spanska fastighetsregistret och ansvarar för att skatten blir betald.
• Bolåneprocessen är individuell och beskrivningen ovan är en vägledning 

Handelsbankens erbjudande:

Bolån till privatperson
Belåniningsgrad upp till 75 % baserat på det lägsta av värdering och köpeskilling.
Minsta belopp att låna är 100 000 euro.

Tänk på detta:

• Vid belåning av bostad i Spanien så har man lagfartskostnader både för köpet och för lånet.
• Anlita alltid en advokat som ser till dina intressen och ansvarar för bostadens legalitet.
• Ränteavdraget måste du själv ta upp i din deklaration, det sker inte automatiskt.
Av Vibeke Toustrup Bonne & Jessika Kroon, Handelsbanken Marbella

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco