Nyligen kom Institute for Health Metrics and Evaluation ut med resultaten av en studie som visar att spanjorerna förväntas gå om japanerna när det kommer till förväntad medellivslängd år 2040. Orsakerna bakom detta sägs vara bland annat det spanska sjukvårdssystemet, som enligt Världshälsoorganisationen är det sjunde bästa i världen, samt Medelhavskosten, innehållande mycket fisk, bra olivolja och mycket grönsaker.
I samma studie säger huvudförfattaren, Dr. Kyle Foreman, att högt BMI liksom högt blodsocker är starka faktorer bakom stagnerande medellivslängd.
Jag sträcker lite extra på ryggen, för visst känns det som Spanien, som så ofta får så mycket skit för landets politik och ekonomi, i alla fall gör någonting rätt! Här i landet äter vi gott, hälsosamt och riktigt!
Denna tanke håller så länge som jag tänker på de råvaror som jag fyller korgen med beroende på säsong när jag besöker kustens ekologiska marknad samt äter sardiner med tomatsallat på stranden. När tankarna i stället vandrar till vad jag ser barn ha med sig i sina matlådor till frukostrasterna, vad det serveras på barnkalasen samt mellanmålen mammorna har med sig när de hämtar barnen från skolorna, då försvinner leendet.
Nu vet jag att långt ifrån alla vet vad barnen har i sina matlådor så här serveras ni några vanliga innehåll: brödstickor eller vitt bröd med choklad- och nötkräm, mjölk med choklad- eller jordgubbssmak och müslibars med honung. Vad serveras det så på barnkalasen? Vitt bröd med choklad eller ost och skinka med drycker som juice eller chokladmjölk. Och vad har mammorna med sig när de hämtar barnen? Vitt bröd (igen), chips eller müslibars.
Nyligen publicerade The Guardian en artikel med rubriken ”Medelhavsdieten är borta”. Den bekräftar att vi vuxna är duktiga på att äta hälsosamt men lägger betoningen på att Medelhavsbarnen de fetaste i Europa. I Spanien räknas över 40 procent av 9-åringarna vara överviktiga. Det är en skrämmande siffra och det är väl ingen som tror att Spanien kommer att hålla förstaplatsen som längst medellivslängd när dessa barn växer upp!
I artikeln som nämns tidigare ges utrymme till Dr João Breda, enhetschef för WHO:s europeiska avdelning för förebyggande och kontroll över icke-smittsamma sjukdomar, att uttala sig: ”Medelhavsdieten för barnen i dessa länder är borta. (…) Barnen i Sydeuropa äter lite grönsaker och frukt medan de dricker mycket söta drycker, de småäter, äter godis samtidigt som de får i sig för mycket salt, socker och fett genom maten.”
Hur är ens detta möjligt om vi vuxna äter nyttigt? Får ni ihop ekvationen?
Nåväl, nu är det november. Oktober har minst sagt påmint oss om naturens krafter med regn och åska. Kvällarnas kuraskymning faller tidigt. Vad passar då bättre än en kopp gott te framför brasan med En Sueco i handen!
Det finns mycket att läsa om i månadens magasin. Bland annat skriver min kollega Tom Halvorsen en mycket intressant artikel om problematiken kring invandrarsituationen i Spanien. Louise Mercedes Frank berättar om en turistig utflykt till Alfarnatejo medan Henrik Andersen tittar närmare på vad det egentligen sker med tunnelbanan i Málaga och om inte pengarna till detta projekt skulle varit bättre investerade i någonting annat. Själv har jag frågat entreprenören och hotellägaren Kjell Jacobsson vad han går och tänker på just nu.
Så passa på att njuta av lugnet ihop med En Sueco nu i november, innan december börjar med allt som hör därtill.
Sara Lane
sara@norrbom.com