Linda Svensson Edevint – Designar mönstren till ditt hem
Du känner säkert igen mönstren och designen på produkter från t ex Ikea, Mio, Ekelunds Linneväveri, Klippans Yllefabrik, Cervera, Duka, Mairo och ”Mat-Tinas” kollektion av kökstextilier m.m. Mindre troligt är dock att du skänkt en tanke åt hur mönstren faktiskt hamnat på gardinerna, kuddarna, pläden eller kanske tekoppen. Faktiskt så ligger ett många gånger flera års arbete med design av mönster, form, material m.m. bakom och det är inte allt för ofta som personerna som skapar designen kommer fram i strålkastarljuset.
 

Konstnärligt sedan barnsben

Det är ingen slump att varumärkena ovan är de som nämns i här. Det är nämligen för just dessa som designern Linda Svensson Edevint designat kollektioner.”Jag har ritat hela mitt liv. Jag kommer ihåg när jag var liten, då ritade jag alltid; allt från träd, blommor och annat som jag hittade i naturen”, säger Linda, och med en snabb blick på de mönster hon designar så ses de naturliga inslagen ofta tydligt.Linda visste tidigt vad hon ville göra. Genom hela hennes liv finns en röd tråd av konst. I ryggsäcken har hon studier från Konstfack och hon är utbildad bildlärare, men innan hon började arbeta som bildlärare ville hon utforska sin egen konstnärlighet. Då kom hon i kontakt med textil och screentryck och kände att hon fann sitt område. Hon lämnade lärarplanerna och tog examen vid Nyckelviksskolan och så började hon sin väg som designer.

Omtyckt skandinavisk stil

”Skandinavisk design är mycket omtyckt i världen. Jag tror att det som gör den skandinaviska designen så populär är att den är lätt att placera i många miljöer – vi skandinaver gillar ju lite sval stil och det är sällan skandinavisk design är skrikig”, förklarar Linda. Hennes egen design ansluter sig utan tvekan till den skandinaviska stilen. Hon fortsätter att berätta om sitt arbete: ”Det är nog så att man väljer från sitt eget arv och blandar ut det i sin egen nya stil. Det förklarar varför vi länge sett en hel del design som flirtar med 50-talet, vilket är mycket typiskt i svenska hem. Själv strävar jag efter att skapa tidlösa produkter. Jag vill känna att all min design, t ex kudden i soffan, kan leva länge och så blir jag riktigt stolt när jag ser mina mönster fortfarande 10 år efter att den släpptes. Jag känner att starka trender är mindre roliga att jobba efter för de har en kort levnadstid. Och tittar vi på skandinaviska klassiker så är de utan tvekan tidlösa.”

 

Framgång med Ikea

Linda arbetar i dag med stora varumärken. Ett av dessa är alltså Ikea och samarbetet har pågått sedan 2002. Ikea var faktiskt det andra företaget som hon skickade sina arbetsprover till.

”Det första företaget jag tog kontakt med efter examen från Konstfack och Nyckelviksskolan var Åhlens. Jag åkte dit med min portfolio, full med gott mod, men så gav de mig totalnobben. Min första tanke var att lägga allt med designarbete åt sidan, men så skickade jag i alla fall mina prover till Ikea, och de köpte allt!”, minns Linda.

Designen som Linda skapar har även hittat hela vägen till Japan och Sydkorea, då hon sedan 2008 samarbetat med företag där – till vilka hon designar mönster till kontorsartiklar, inredningsprodukter och porslin.
 

Kontakt med uppdragsgivaren

Så är ju frågan hur arbetet som designer går till, vilket Linda förklarar med lätthet: ”Med en helt ny kontakt så börjar det med att jag visar dem olika slags mönster som jag skapat. Därefter väljer kunden mönster utefter vilken produkt det ska placeras på. Men ser vi t ex till samarbete med Ikea så går det till på så sätt att jag först har ett möte med dem för att få information samt för att få veta om det handlar om ett stort eller litet projekt. Sedan får jag en briefing (genomgång) med t ex färgval, målgruppsbeskrivning och tidsram. Därefter är det min uppgift att leva mig in i detta och skapa utefter det, samt ta fram skisser. För att göra detta går jag ofta in i en ganska sluten ’skaparperiod’, lite som problemlöseri. Önskar kunden ett organiskt mönster går jag ofta ut i naturen. Vill kunden att det ska vara grafiskt hämtar jag inspiration från t ex arkitektur under en stadspromenad. När det gäller samarbeten med Ikea tar det ca ett och ett halvt år från briefing till att jag kan ta del av de färdiga produkterna i butikerna.

Lagt penna och papper på hyllan

Linda har bytt ut pennorna och pappret till att i hennes professionella liv arbeta med sin iPad när hon skissar varefter hon gör mönsterrapporterna i sin dator. Rapporten skickar hon sedan till kunden, får feedback samt information om vilken produkt mönstret hamnar på.

Mat-Tinas pepparkvarn inspirerar

Ett annat samarbete som Linda verkligen tycker är roligt är det som hon har med Tina Nordström, svenskarnas favoritkock ”Mat-Tina”.
”Detta samarbete är kul då jag får skapa till en person. Det är annorlunda mot annat som jag har gjort. Först var jag lite blyg, jag kände ju inte Tina. För att få en uppfattning om hennes personlighet kände jag att jag gärna ville komma hem till henne, få sitta i henne kök och dricka kaffe. Och det blev som jag önskade och Tina visade sig vara fantastisk! I designen till Tina har jag tagit inspiration från bland annat hennes typiska pepparkvarn, Allmoge – för det gillar hon, och så naturligtvis kökstema. Det började med textilier och så har samarbetet utvecklats till att omfatta även porslin”, berättar Linda.

Spanskt samarbete

Trots att Linda redan har många samarbeten och jobbar med kända varumärken så har hon som mål att få ett nytt samarbete varje år – dels för att få nya erfarenheter och utmaningar men även för att hon tycker att det är roligt att skapa. Just nu är målet att hitta en spansk kund att samarbeta med, då Linda och hennes familj nu bor i Fuengirola sedan ca ett och ett halvt år. Historien där bakom är inte mer unik än att hon och hennes make längtade efter ett liv i ett varmare land. Och vem vet, snart kanske vi får se en spansk-skandinavisk fusion i Lindas design.

Kort info

Namn: Linda Svensson Edevint
 
Född: 1980
Bor: Fuengirola
Familj: Maken Niklas Edevint och 2 barn (10 år och 7 år)
Gör: Designer
Övrigt: Linda kommer ursprungligen från Småland, närmare bestämt Markaryd, där hon växte upp i ett konstnärshem. Begreppet DIY (Gör det själv) fanns ännu inte när hon var lite men det var så familjen levde – snickrade, sydde, stickade m.m. ”Jag trodde att alla levde så – ville jag ha någonting så gjorde jag det själv av de material som jag hade tillgång till”, säger Linda.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com. Foto: Simon Goltermann

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.