Färre turister i Spanien – Vad beror det på och vad kan göras för att vända utvecklingen

Färre turister i Spanien - Vad beror det på och vad kan göras för att vända utvecklingen

Efter några fantastiska år med en stadig ökning av turister och rekord varje månad i antalet besökare i hela resebranschen verkar det nu som om vinden har vänt i Spanien. År 2018 har det för första gången på många år setts en minskning av antalet människor som besöker landet. För närvarande uppgår minskningen till 5 procent men det finns mycket som tyder på att besökarantalet kommer fortsätta att minska. Det är skrämmande, för Spanien är ett land med hög arbetslöshet och de många arbetstillfällen som finns inom turistsektorn i landet är viktiga. T ex ledde den 4,9 procentiga minskningen av besökare till Spanien under sommaren 2018 till att 37 000 människor förlorade sina arbeten. Ser man 4,9 procent i ljuset av detta är det inte en liten andel och då ska det även kommas ihåg att det även får konsekvenser för familjerna till dessa 37 000 personer.
Så, varför minskar turismen till landet och vad kan göras för att vända trenden? Detta tar vi en närmare titt på i denna artikel.
 

Tidigare favoriter blir populära igen

Efter flera års frånvaro från charterarrangörernas program kom både Egypten och Tunisien tillbaka som populära turistdestinationer under 2018. Ihop med dessa återvände även en tidigare populär gigant, nämligen Turkiet. Dessa länder, speciellt Turkiet, var under flera år bland de mest populära resmålen men politisk oro och terrordåd i de nämnda länderna gjorde att de försvann från turistradarn under 5-6 år. Spanien är och har alltid ansetts vara ett tryggt resmål och med de nämnda muslimska ländernas frånvaro från resebroschyrerna blev Spanien en storfavorit. Ingenting varar dock för evigt och trots att en del människor fortfarande är skeptiska till att resa på semester till Turkiet, Egypten och Tunisien så håller skepsisen på att försvinna. Detta gör att dessa länder nog kommer att fortsätta att återerövra marknadsandelar under de kommande åren – med reservation för att de klarar av att upprätthålla politisk stabilitet samt undvika nya terrordåd.

Stark euro = höga priser

Den största enskilda gruppen av turister i Spanien har alltid varit britterna. Dock har komplikationerna som uppstått kring Brexit lett till att det engelska pundet nu är svagare än på länge. I skrivande stund motsvarar 1 pund ca 1,1 euro, vilket innebär att pundet och euron står mycket nära varandra och snart är lika mycket värda. Detta kopplat till den genomsnittliga prisnivån på typiska Spanska turistorter, som är högre än den genomsnittliga prisnivån i Storbritannien, ger resultatet att Spanien inte längre är ett billigt land att besöka för britterna. För dem är det faktiskt dyrare än hemma, varför många britter väljer bort att semestra i Spanien. Den svenska kronan är också svag, men de höga lönerna och pensionerna i Sverige gör att svenskar inte uppfattar Spanien lika dyrt som engelsmännen gör.
Att tidigare populära resmål kommer tillbaka som följd av mer stabila förhållanden samt att euron är stark i förhållande till pundet (men även i förhållande till andra valutor) kan inte Spanien göra mycket åt. Men låt oss se lite på några saker som kanske skulle kunna medverka till att Spanien fortsätter som en populär turistdestination. Låt oss titta på det som är Spaniens styrkor!

Mycket bra

Utan att gå in på djupet när det kommer till självklarheter så kan Spaniens största fördel summeras: behagligt klimat, massa sol, rena och fina stränder, närhet och korta flygtider med dagliga direktflyg, tryggt, många semesteraktiviteter, spännande historia och många sevärdheter, fantastisk och varierande natur, fotboll i världsklass, spännande och vackra städer samt kultur, fantastiska gastronomiska upplevelser, trevliga människor och ett bra utbud av övernattningsalternativ i alla prisklasser. För dem med nära relation till Spanien framstår landet som ett perfekt resmål och det kan vara svårt att se någon plats i Europa som skulle vara bättre.
Men ser alla besökare som stannar i en vecka eller två landet på samma sätt?
Låt oss ta en titt på vad som kan förbättras.

Språkkunskaperna måste förbättra

Spanjorerna generellt måste lära sig bättre engelska. Till och med i den mesta turistfällan kan det ibland vara svårt att hitta någon som förstår och talar engelska. Engelska är och förblir ett världsspråk. För att förbättra språkkunskaperna i engelska skulle den spanska dubbningen på tv och biografer behöva tas bort. Engelskundervisningen i skolorna skulle behöva ökas och information på skyltar och affischer vid typiska sevärdheter skulle behöva ges på både spanska och engelska.

Inte ta genvägar

Att Spanien blivit dyrare jämfört med tidigare är ett faktum som är svårt att göra någonting åt. Turister som är ute efter maximalt med sol för minsta möjliga peng kommer därför att glädja sig över att Tunisien och Egypten återigen funnit plats i resebyråernas broschyrer. Men för många är det inte enbart priset som är avgörande och dessa söker i stället en balans mellan pris och upplevelse. Dyrt och dåligt är då en dålig kombination. I detta sammanhang kan nämnas t ex många restauranger på typiska turistorter, många med borden fulla av hungriga turister, som många gånger inte anstränger sig speciellt mycket och inte heller tänker speciellt mycket på vad de serverar. Dyr mat av dålig kvalitet kan få en turist att välja en annan destination nästa semester.
På Costa del Sol hörs ofta även ett annat exempel, nämligen turister som känner sig lurade av biluthyrningsfirmor när det t ex gäller pris. Många vittnar om att hyrbilsnotan i slutet av semestern visar sig bli ordentligt högre än uppgett vid bokning, då det lätt tillkommer kostnader för skador som uthyrningsfirman felaktigt påstår har uppkommit under hyresperioden. Turister vill inte bli lurade och sker det slutar det ofta med att de kommer.

Sluta siestan och slarvet

Det är inte många länder i Europa som har siesta och gemensamt för länderna som har det är att de alla ligger på bottennivå när det gäller effektivitet, inklusive Spanien. Det är på tiden att Spanien slutar siestan, både för sin egen del och för att få glada turister. Det sprids visserligen en del leenden för spanjorernas användande samt uppfattning av tider och avtal, men för turister på kortare besök är det inte speciellt charmigt. Det är i stället irriterande när t ex taxin kommer 20 minuter för sent – om den kommer alls. Listan på exempel kan göras lång.
 
Slutsatsen? Öka medvetenheten kring service och ta väl hand om turisterna så återkommer de – om och om igen.
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.