Blir Murcia det nya paradiset?
Vi tycker om vårt paradis Costa del Sol – naturligtvis. Och på Costa Blanca är de naturligtvis lika glada för deras lilla paradis. Men i framtiden skulle det inte förvåna mig om vi också kommer att möta, eller höra om, glada miner i Murcia. Det är staden och området som på den spanska sydostkusten alltid har legat lite ”gömt” mellan kända Costa del Sol i söder och de kända städerna Alicante, Alfaz del Pi och Benidorm på Costa Blanca-kusten. Men efter flera år i skuggan får Murcia kanske nu också en plats som paradis på kartan. Det finns i alla fall en bra grund för någonting nytt och spännande.
 
Corvera, heter Murcias internationella flygplats som nyligen invigts. Projektet startades redan på det glada 00-talet. Det fick en galant start men så tog det tvärstopp mitt i krisen 2010, precis som allt annat när det gäller offentliga byggen. Efter några år av stiltje blåstes det återigen liv i projektet för några år sedan och förra månaden lyfte det första flygplanet från den nya flygplatsen. Men Corvera är inte bara en ny flygplats. Det är även en dörröppnare till ett område med jättepotential. Murcia stad överraskar. Det samma gör de långa, oförstörda stränderna i hela provinsen och de orörda kuststäderna. Ett flertal intressanta bostadsprojekt har börjat byggas eller ligger redo på ritbordet. Det samma gäller en handfull golfprojekt samt ett hamnprojekt. En snabb titt på planerna visar låga byggen, miljörätta projekt – och bra priser! Går allt som planerat kan man snart köpa en bra bostad i ett härligt område för 125 000 euro i ”det nya paradiset”.
För det mesta är det den dåliga administrationen, de misslyckade projekten och de försvunna pengarna som det skrivs och talas om. Det sker också för undertecknad. Men å andra sidan har jag alltid ansett att Spanien, på flera plan, har en enorm, dold potential. Samt att när de rätta spanjorerna kommer till, finns alla villkor för framgång. Och det kan mycket väl ske i Murcia nu. Man har i alla fall gått annorlunda till väga.
Företaget AENA är känt för att vara ett av världens bästa bolag till att hyra flygplatser. För att få med det på ett avtal har man satt ihop ett kontrakt tillsammans baserat på antalet kommande flygpassagerare. Det är första gången som det gjorts i branschen men det är guld värt att få med AENA ombord i detta nya projekt, speciellt när det kommer till att locka de stora flygbolagen. Med ett tydligt budskap om bra, framtida exponering av Murcia, ny, snygg flygplats och ytterst konkurrenskraftiga flygplatsskatter landade det första planet på Murcias internationella flygplats förra månaden. Ryanair var först – igen. Men bolagen Easyjet, Tui och Jet2 kom direkt efter. Denna månad följer det spanska flygbolaget Volotea och norska Norwegian efter. Totalt budgeteras det med fyra miljoner passagerare i år och 500 nya direkta arbetstillfällen – inte ”lösa” indirekta jobb. Alla vinner.
Skeptikerna pekar på att Alicante, med Spaniens femte största flygplats, bara ligger några små 150 km från Murcia vilket gör den nya flygplatsen överflödig. Men flygplatsen är en dörröppnare till hela regionen samt dess spännande kuststräcka, som snabbt kommer att plocka poäng tack vare avståndet till Alicante.
Dessutom har Corvera-flygplatsen ”bara” kostat 256 miljoner euro och ingenting kommer ”oväntat” då AENA, som en del av kontraktet, har garanterat att investera 100 miljoner i underhåll under de kommande 25 åren. 256 miljoner är naturligtvis mycket pengar – men inte när man jämför det med andra stora offentliga investeringar. T ex har flygplatsen i Murcia bara kostat 15 procent av vad tunnelbanan i Málaga väntas uppgå till när den blir färdig någon dag. Och tunnelbanan blir bara praktiskt för stadens invånare, men skapar knappast varken tillväxt eller arbetstillfällen!
 
Saken är, det händer någonting i Murcia. Och det gör på rätt sätt. Kanske är ett nytt paradis gång.
 
Jag lyfter på hatten.
 
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.