Förstahjälpen och hjärtstartare – vad gör du vid ett hjärtstopp?

Förstahjälpen och hjärtstartare - vad gör du vid ett hjärtstopp?

Ska man dunka en person som håller på att kvävas i ryggen? Ska man försöka att hitta pulsen innan man ger konstgjord andning? Hur hårt ska man ge hjärtmassage och hur många tryck?
Har du inte gått en första hjälpen-kurs nyligen kan det vara svårt att svara på dessa frågor – och än svårare att reagera om olyckan skulle vara framme.
”Ditt tryck på en persons bröstkorg är bara en tredjedel så hårt som hjärtat slår när det pumpar”, säger Peter Jonsson, som har ställt sig på pation i Centro Idea, där han en dag i februari håller en workshop om första hjälpen och användandet av hjärtstartare. Peter är huvudinstruktör i företaget Livrustning AB, med kontor i Stockholm och Nerja. Det betyder att han undervisar andra instruktörer i hur de ska undervisa rätt i första hjälpen.
”Många är rädda för att bryta revbenen på personen och trycker därför inte tillräckligt hårt. Du kan helt enkelt inte trycka hårt nog, för det ska till ordentligt med kraft”, fortsätter Peter, innan deltagarna under dagens kurstillfälle får lov att göra hjärtkompressioner på dockorna som de tilldelats. Ett klickljud indikerar när man tryckt tillräckligt hårt. Det är inte bara ett jobb för armarna – hela överkroppen ska till.

Första hjälpen-certifikat blir ”för gamla”

Under de tio år som det gått sedan En Suecos utsända gick en första hjälpen-kurs har det hänt en hel del inom detta område. För tio år sedan tog en första hjälpen-kurs en halv dag. Nu ges samma information på en och en halv timme.
”Det är för att man nu rekommenderar att folk upprepar kursen ofta – gärna varje år – och därför har man gjort det lättare för folk att hitta tid till det. Dessutom har undervisningen blivit enklare utifrån principen att om det är mycket att komma ihåg så är risken större att man glömmer bort informationen när den ska användas”, säger Peter, när dagens kurs är slut. Och han fortsätter: ”När jag kommer till sådana här kurstillfällen får jag ofta avliva många myter. Riktlinjerna uppdateras vart femte år och en del saker som man ansåg viktiga för bara några år sedan anses nu vara överflödiga. T ex rekommenderar man inte längre att man ska försöka hitta pulsen hos en person som är medvetslös. Det är viktigare att få luftvägarna fria och ge konstgjord andning eller hjärtkompressioner, om det är nödvändigt.”

Så prioriterar du vid hjärtstopp

”Finns det en hjärtstartare i närheten av hjärtstoppet bör man larma 112 och en person bör springa efter maskinen medan en annan stannar på plats och ger hjärtkompressioner. Är man själv prioriteras det att man ringer 112 och hämtar hjärtstartaren”, informerar Peter.
 
Hjärtmassage
I dag är rekommendationerna att man ger hjärtkompressioner med tryck mitt på bröstkorgen, mellan bröstvårtorna. Här trycker man hårt 30 gånger varefter det ges konstgjord andning med två utandningar. Därefter fortsätter hjärtkompressionerna osv. Takten på hjärtkompressionerna är viktig. Lättast att komma ihåg hur snabbt de ska göras är att trycka i takt till låten ”Stayin’ Alive” av BeeGrees.
 
Hjärtstartare
Hjärtstartare har under de senaste åren blivit betydligt billigare och det har rent allmänt uppmärksammats mer att en hjärtstartare kan vara avgörande för liv eller död. Tiden som går från att ett hjärtstopp inträffar till dess att det ges livräddande första hjälpen kan vara livsavgörande. Om en person får hjärtstopp och det inte ges livräddande första hjälpen innan ambulans ankommer platsen överlever bara 1 av 30. Om livräddande första hjälpen sätts in direkt överlever 1 av 8.
Men det är inte bara chanserna för att överleva som ökar. Chansen att den drabbade ska kunna leva ett normalt liv efter hjärtstoppet ökar också markant om en hjärtstartare finns tillgänglig och används. Faktiskt minskar chansen för överlevnad med 10 procent för varje minut som går innan hjärtstartare sätts in.
”Jag har drivit Livrustning AB i mer än 20 år och redan från början var det självklart att hjärtstartare skulle bli lika vanligt som att ha en brandsläckare hemma eller på jobbet. För bara några år sedan behövde man ha särskilda instruktioner från medicinsk personal för att använda en hjärtstartare, då maskinen betraktades som sjukhusutrustning, men i dag är instruktionerna så lätta att vem som helst kan använda den korrekt”, säger Peter.
 
Varje år utbildar Livrustning AB drygt 2 000 personer i livräddande första hjälpen. För mer information se: www.livrustning.se

Så fungerar en hjärtstartare

När du öppnar hjärtstartaren ger den dig automatiskt instruktioner om hur du ska göra (om den har röstinstruktioner). Gör du inte det som en instruktion anger upprepas instruktionen om och om igen till dess att instruktionen är utförd och du är redo att gå vidare till nästa steg.
När det är dags att placera de båda elektroderna på kroppen av den livlösa patienten berättar hjärtstartaren var de ska placeras samt hur du ska aktivera stöten. Elektroderna skickar först ut en liten stöt genom kroppen för att söka efter abnormitet i hjärtat, så kallat ventrikelflimmering och därför är det relativt ofarligt att koppla på elektroderna vid misstanke om hjärtstopp. Hjärtkompressioner och konstgjord andning ska bara upphöra när det ges stöt med hjärtstartaren och sedan påbörjas omedelbart efter att stöten har getts – rör inte personen när stöt ges.

Hjärtstartare i Spanien

I Spanien dör 30 000 personer varje år av hjärtstopp.
Det är bara obligatoriskt att installera hjärtstartare utanför sjukhusområden i sex av Spaniens 17 regioner. Det gäller Asturien, Baskien, Katalonien, Valencia, Kanarieöarna och Andalusien. Av dessa sex ligger Andalusien på en andraplats med en hjärtstartare per varje 4 433 invånare. Bara Baskien har fler – en hjärtstartare per varje 1 466 invånare.
Bussbolaget ALSA, som kör i hela Spanien, har installerat hjärtstartare i alla deras bussar. Våren 2016 överlevde en man i Córdoba med hjälp av ALSA:s hjärtstartare och en snabb personal samt frivilliga.
Málaga är första staden i Spanien där det installerats hjärtstartare i deras två viktigaste busslinjer (linje C1 och C2). Totalt elva bussar kör i dag runt i Málagas mest befolkade områden med hjärtstartare ombord.

Agera – rädda liv

Varje år dör drygt 10 000 svenskar av hjärtstopp. I Sverige har man haft stora framgångar med SMS-livräddare, vari privatpersoner som är utbildade i första hjälpen och hjärt- och lungräddning kan registrera sig via en app, och om någon drabbas av hjärtstopp i deras område får de ett larm till sin telefon. Efter detta springer den utbildade personen till olycksplatsen och ger första hjälpen samt använder hjärtstartare, om en sådan finns till hands. Totalt finns det i dag 17 000 personer registrerade i appen i Sverige.

Nyttiga appar som räddar liv

Ariadna – hitta närmaste hjärtstartare i Spanien
Denna app lokaliserar var närmaste hjärtstartare finns. Dessutom kan även privatpersoner registrera deras hjärtstartare på närverket samt ladda upp bilder av var hjärtstartaren är placerad. Appen är på spanska men är extremt lätt att använda.
Första hjälpen
Svenska Röda Korsets Första hjälpen-app ger dig direkt all information du behöver i de vanligaste nödsituationerna. Med videoklipp, interaktiva kunskapstester och enkla steg-för-steg-råd är det lätt att lära sig grunderna i första hjälpen.
Rädda hjärtat
Utgiven av Hjärt-lungfonden. Där kan man lära sig att utföra hjärt- och lungräddning på barn och vuxna samt åtgärder om någon sätter i halsen. Du kan även klicka på Hjärtstartare och då kommer du till det hjärtstartsregister som finns i Sverige.
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.