La Sueca hälsar välkommen till En Sueco april 2019!

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco april 2019!

Även om påsken infaller så sent i år är jag i full gång med att fundera på vad jag ska fylla dotras påskägg med samt vad för speciellt vi ska göra i år. Att planera påsken, pynta samt klura lockar fram tankar från förr – barndomsminnen om äggjakt, spänningen att leta, begeistringen att hitta samt lyckan att få öppna och se hur mycket godis som fick plats i det lilla färgglada pappägget.
I dag är det lite annorlunda dock. Några få lösa chokladägg göms på gården men i de större påskäggen har godiset ersatts av annat – små gåvor från påskharen som dotra har användning för och som inte påverkar hennes hälsa. Påskgodis i all ära – men i liten mängd, man är väl medveten om framtiden och godis är ju ohälsosamt.
 
Medveten om framtiden – mina tankar börjar vandra kring allt som varit om Greta Thunberg den senaste månaden, även internationellt… Det är intressant att se hur det talas om Greta i Sverige jämfört med internationellt. Bland svenskar har jag uppmärksammat ett visst förakt och härskarteknik direkt Greta nämns – ”Lilla Greta borde sitta i skolbänken” och ”Stackars Greta att utnyttjas så av sin mamma” m.m. Nyligen läste jag ett långt inlägg på ett socialt medie som riktade sig till tonåringar i stil med att de pratar så mycket om att ta hänsyn till miljön etc. och att de då också ska ge upp sina märkeskläder, utlandsresor m.m. Bland andra nationaliteter har jag fått kommentarer som att hela Sverige borde vara stolt över att ha en så modig tjej som Greta!
Varför kan vi svenskar inte vara stolta över att denna 16 åring står upp för och faktiskt går med på att bli ett ansikte för ett problem som vi alla, inte bara hon, är mitt i. För vi står inte inför ett klimatproblem, vi lever mitt i det – just nu! Greta hade lika gärna kunnat ha låtit bli att sätta sig utanför riksdagshuset i Stockholm i sin första skolstrejk för klimatet. Då hade vi fortsatt att sticka huvudet i sanden – vilket ju sker med de flesta problem som inte bringar in pengar till de stora företagen. Men den här tjejen, modig som fan, gjorde det! Jag bryr mig inte om det skulle vara så att mamma Malena Ernman har uppmuntrat dottern till det för att få uppmärksamhet själv – som rykten säger. Det är Greta som är modig. Och det är nu Greta som fått skolungdomar i ett 100-tal länder att strejka för klimatfrågan.
 
Du som läser detta, fråga dig själv: Har du barn? Har du barnbarn? Kommer dessa i sin tur att skaffa barn – dina barnbarnsbarn osv.?
Fråga dig själv nu en annan fråga: Hur önskar du att dina barn, barnbarn, barnbarnsbarn osv. ska leva och vilken miljö önskar du att de växer upp i?
Greta och ungdomarna har rätt! De ska inte klappas på huvudet och ”snälla du” eller ”lilla du”. De ska lyssnas på!
Jag, du och alla vuxna ska reagera – och agera!
Vi kan inte dumpa problemet på kommande generationer.
Här lånar jag ett citat ur Bröderna Lejonhjärta (Astrid Lindgren): ”Det finns saker man måste göra (…). Annars är man ingen människa utan bara en liten lort”.
 
Du vill väl inte vara en liten lort?
 
Glad påsk!
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.