På andra sidan: Kan homosexualitet botas?
Söker du personlig utveckling, vidareutbildning eller ny inspiration så är utbudet av kurser, föredrag och seminarier större än någonsin. Flera nya kurser flimrar framför ögonen, speciellt erbjudandet från biskopen i Alcalá de Henares (Madrid), som erbjuder homosexuella att bli botade. Eller ”hjälp till att hitta den rätta läggningen”, som det ju faktiskt står. Det låtar så spännande och annorlunda att jag nyfiket vill se vad denna kurs går ut på. Jag är inte blind för nya alternativa behandlingsformer men att en halvgammal biskop skulle kunna förändra en persons sexuella läggning är inte bara stora ord. Det är hårt att smälta. Och det är ännu mer hårdsmält att konstatera att en av Spaniens främsta biskopar på fullaste allvar påstår att homosexualitet är någonting som kan samt bör botas. Med sitt kursutbud går han i sin Málagakollegas fotspår. Förra året hamnade nämligen Málagakollegan på stadens löpsedlar då denne rekommendera homosexuella att gå till läkaren för behandling. Biskopen i Málaga jämförde det med sina egna personliga läkarbesök och medicineringen för sitt höga blodtryck.

 
Vi lever i ett fritt land. Och vi har yttrandefrihet – vilket gäller alla. Men när man har en framträdande roll i en av landets största myndigheter så bör man, utan tvekan, tänka efter och överväga sina ord. Och skulle det vara en svår uppgift för biskopen att göra det kan han kasta en blick på sin överordnade, påven, som förstår sig på att formulera sig och rent allmänt visa upp en ny sympatisk, humoristisk och öppensinnad sida av den katolska kyrkan. Det finns framtid i det.
 
Jag är varken homosexuell eller ser mig själv som religiös. Men jag tror på gud. Och jag tror även på att kyrkan är guds hus – en bra plats att gå till, där vi alla är välkomna. Dessvärre är det allt färre som besöker kyrkor. Naturligtvis beror det på att det under de senaste årtiondena grävts en stor klyfta mellan kyrkan och folket. Helt onödigt. Det är förklaringen till att fler spanjorer än någonsin gifter sig borgerligt, färre barn konfirmeras och i flera grundskolor har hälften av föräldrarna i år valt bort den traditionella religionsundervisningen för sina barn, då den inte längre är obligatorisk Utan att kunna dokumentera det är jag säker på att färre spanjorer i dag identifierar sig med den katolska kyrkan och i stället relaterar till någonting alternativt och spirituellt. Jag vet inte om det är bra eller dåligt. Men det är i alla fall tråkigt att en del biskopar uppför sig som de gör, och fortsätter att gräva klyftan mellan kyrkan och det moderna samhället allt bredare och djupare. De är herrens budbärare – och han förtjänar bättre.
 
Det är fint att man håller fast i en del gamla traditioner och värderingar. Men man måste även förnya sig – eller i alla fall inte fastna i det gamla. Och här är det onekligen svårt för kyrkan. De som inte gör det tillräckligt bra får inte överskugga de bra och moderna prästerna, som absolut finns inom den spanska katolska kyrkan. Men det är självklart inte de sistnämnda som får uppmärksamhet när några av landets mest framstående biskopar presenterar en kurs i att bota homosexualitet och, alternativt, rekommenderar läkarhjälp. Verkligen? Ska det va’ så?
 
Det är tur att herren vår är bra på att förlåta. Frid vare med dem.
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.