La Sueca hälsar välkommen till En Sueco september 2019!

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco september 2019!

Ett år har gått sedan Greta Thunbergs skolstrejk. Jag applåderar henne, för att hon ger sitt ansikte till att uppmärksamma klimatförändringar. Forskningen är komplex. En del hävdar att vi inte går några klimatförändringar till mötes. Jag säger: Jovars, visst gör vi det. Sedan kan det diskuteras vad dessa klimatförändringar beror på. Jag vet, liksom säkert du också, att vår planet alltid gått igenom olika stadier av kyla och värme samt att kontinenterna är i ständig rörelse, att vissa arter dör ut och att andra föds. Det ska till extrema åsikter för att neka detta. Sedan om man inte håller med om att klimatförändringarna påverkas av människan, nja, helt så svart och vitt tror inte jag att det är.
 
Jag är av åsikten att vi människor, med våra utsläpp, överkonsumtion, överflöd av kemikalier m.m. påskyndar processen. Till på köpet förgiftar vi oss själva också. Därför sker min kamp mot föroreningar på hemmaplan där jag bland annat plastbantar, försöker handla ekologiskt (både mat, kläder m.m.) och undviker överflödig konsumtion. Jag har ingen lösning men jag tror på att det är en hälsosam livsstil för mig, min familj, omgivningen och naturen.
 
Greta försöker inte presentera någon lösning, men hon har sedan dag ett, när hon skolstrejkade utanför riksdagshuset i Stockholm för nästan exakt ett år sedan, velat väcka uppmärksamhet kring klimatet och uppmanar oss vuxna att agera för att ge våra barn och unga en bättre framtid. Och visst har hon lyckats. Jag tycker att det är fantastiskt med all den uppmärksamhet som denna tjej skapat! Förhoppningsvis blir många fler medvetna om deras levnadssätt och därigenom öppnar upp för förändring. Jag tror definitivt att vi kan hjälpa naturen genom en renare livsstil, och så blir vi på köpet kvitt många sjukdomar, allergier etc. Nu är det inte det Greta talar om, men frågar du mig går det hand i hand med att leva klimatsmart. Och medan vi väntar på att högre instanser ska agera vet jag att många bland oss kan se över sitt levnadssätt och göra skillnad.
 
Jag har följt Gretas resa och noterat många intressanta saker längs vägen – som inte alla har med klimat att göra. Det har bland annat pratats om PR-trick, hörts uttryck som att hon borde gå tillbaka till skolbänken, hon har kallats för lilltjejen och mycket mer. Jag ser allt detta som försök till att förminska henne.
Greta förtjänar inte miljontals euro för det hon gör och jag ser inte heller varför hon skulle tilldelas ett nobelpris. Hon presenterar ingen revolutionerande lösning. Hon uppmanar, som jag skriver ovan. Och så detta med förminskande. Greta har aldrig påstått sig att vara expert och ändå hör jag ofta kommentarer i stil med att det skulle vara intressant att se henne i en riktig debatt om klimatet. Jag undrar vad som är så provocerande med Greta? Är det för det hon säger? För att hon är ung? För att hon är kvinna? För att hon har Aspergers? Eller är det någonting annat?
 
Jag ser att det i debatten kring Greta och klimatet finns ytterligare aspekter att se på förutom klimatet. De nedsättande reaktioner som jag märkt när det talas om Greta kommer huvudsakligen från äldre män. Och jag tror helt klart att de störs hej vilt av att en 16-årig tjej överhuvudtaget höjt sin röst. Att hon dessutom får så mycket uppmärksamhet får hela deras gubbvärld att gunga. Det gamla patriarkatet lever helt tydligt kvar och det skrämmer mig att vårt samhälle inte kommit längre 2019 än att äldre herrar ”i slips” klappar yngre kvinnor på huvudet och hänvisar bort dem från maktens korridorer. Men jag förstår samtidigt dessa gubbar, för när dörrarna till deras territorium öppnas kommer många av dem tvingas se sig besegrade av modernare metoder och tankegångar än vad de någonsin kommer kunna föreställa sig.
Jag sa nej i #metoo (för jag anser mig inte ha drabbats) men när det kommer till upplevelser av patriarkat i både vardagen och i arbetslivet kan jag räcka upp handen och vittna om flera tillfällen. Accepterar jag det – nej! Och inte heller accepterar jag när jag upplever att någon annan utsätts för det. Det har kostat mig bland annat ett arbete – eller rättare sagt så vann jag friheten att inte arbeta för en sådan patriark!
Så ”Heja Greta Thunberg”, säger jag igen! Och det finns mer än bara klimatfrågor att diskutera och dra upp till ytan när Greta kommer på tapeten.
Välkomna tillbaka efter sommaren!
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.