La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

 
Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt det är att återgå till vardagen med skola, jobb, aktiviteter och annat. Det nämns ofta behov av egentid för avslappning, för att finna balans i vardagen. Det är inget under att yoga är så populärt. Mina egna ”egentidsstunder” skapar jag med PW:s och joggingturer längs paseon. Jag vaknar gärna en timme före resten av familjen för dessa aktiviteter, som hjälper mig att få balans i vardagen. Men övriga familjemedlemmar behöver också sina stunder för att nå balans. Mannen är vuxen och har eget ansvar att finna tid, men min dotter – hennes välmående är mitt ansvar som förälder. Så hur ser vardagarna ut för många barn? Jo, normalt är nog att barnen går mellan 6-8 timmar i skolan. Detta är 6-8 timmar av inlärning – koncentration. Och så har de några korta raster samt en längre för lunch – då de ska äta skolmaten som serveras. Tycker de inte om maten, ja, då får de gå hungriga. Efter skolan är det dags för aktiviteter som t ex dans, teater, spela något instrument, simma, spela fotboll eller vad barnen tycker om – eller vad föräldrarna väljer åt dem, kanske aktiviteten är extralektioner i något ämne för att hänga med bättre i skolan – dagen med lärande blir alltså ännu längre. För aktiviteten måste barnen hämtas av någon förälder eller barnpassare, men helst ska aktiviteten hållas i eller precis bredvid skolan, för då behöver ingen bemöda sig med att hämta från skolan och lämna på aktiviteten. Jag känner barn som har aktiviteter alla veckans fem vardagar, en del som till och med har två aktiviteter efter varandra samma dag! Nära vänner till mig kan inte lämna jobbet innan klockan 19 så eftermiddagsaktiviteter blir barnpassning.
Jag vet att många föräldrar inte har andra alternativ om de ska behålla sina arbeten. Ja, så sorglig är situationen för många här.
 
Tillbaka till aktiviteterna… När dagens aktiviteter är slut är det dags att åka hem och då är det inte ovanligt att det väntas en timmes läxläsning. Sedan är det middag och läggdags, för att nästa morgon vakna upp till ännu en vardag med skola och aktiviteter.
 
Min fråga som jag står här med nu är – När får barnen egentid? När får de slappna av? När får de balans?
Barn har också behov av tid att inte göra någonting förutbestämt, att använda fantasin till lek i barnrummet (lek som föräldrarna inte lägger sig i) och för vila (!), för att bearbeta allt nytt de lär sig varje dag samt alla intryck. Och barn har också behov av sina föräldrar, och närhet, utan aktiviteter.
 
Jag gillar att prata med min dotters kompisar. Min dotter går i lågstadiet. Jag kramar dem gärna och försöker uppmärksamma dem – även om det handlar om bara någon sekunds ”Hej!” när jag hastigt möter dem skyndande på väg till eller från skolan. Jag har en bra relation till många av dem, och deras föräldrar ska tilläggas. Men dit jag vill komma är att jag ibland får höra från barnen att de är så trötta, de vill egentligen inte på aktiviteten utan bara vara hemma. Och än värre, 6-8-åringar berättar för mig att de har ont i magen eller huvudet för att de är trötta, oroliga eller stressade för att prestera bättre eller för att de måste rusa mellan skola och aktiviteter.
 
Vad vill jag säga med detta? Först vill jag vara tydlig – jag lägger inte skulden på föräldrarna. Jag vet att många har det oerhört svårt att få ihop vardagen. Någonstans är det systemet som brister – som gör att föräldrar inte kan ha mer tid vilket skulle ge barnen mer fri tid (inte fritid, utan just tid att vara fria). Jag vill istället uppmärksamma många barns vardag – det är vårt ansvar som vuxna att se till att barnen också får sin egentid.
 
Njut av oktober och glöm inte bort att unna dig samt dina nära och kära att ta det lite lugnare.
Sara Laine
sara@norrbom.com
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.