Testa ”paketleken” denna jul

Testa ”paketleken” denna jul

Danskarna tycker väldigt mycket om sin ”pakkeleg” eller paketlek på svenska, som är populär att leka på julafton eller vid julmiddagar, då varje person kring bordet tar med ett paket till ett värde av ett i förväg avtalat värde (normalt 2-5 euro) till en obestämd mottagare. Paketets innehåll ska alltså vara någonting som alla kan använda. När man så börjar leken läggs alla paket i en hög mitt på bordet och så börjar paketen delas ut på flera roliga och finurliga sätt med hjälp av en eller flera tärningar, enligt regler som beskrivs här.
 

Den traditionella

Alla paket ligger mitt på bordet. Tärningen går runt och när deltagarna slår en sexa får man ta ett paket. När alla paketen delats ut fortsätter man, men i stället för att ta från en hög mitt på bordet får man nu ta paket av varandra när man slår en sexa. I många familjer används en äggklocka så att leken tidsbegränsas till t ex 10 minuter.
 

Lyxversionen

Är man bara vuxna kring bordet kan man höja nivån på paketen lite. Kom överens om ett belopp, som kan vara t ex 20 euro, och köp presenter som är lite lyxigare, som de vuxna faktiskt kan få glädje av.
 

Niten

Kom överens om att alla har med sig två paket – ett ”riktig” paket och ett nitpaket. Det är verkligen roligt att se folk tävla om en burk krossade tomater eller en förpackning grötris.
 

Byt plats under spelets gång

Ställ flera äggklockor eller tidtagare på mobiltelefonen så att de ringer flera gånger under spelets gång. Varje gång en klocka ringer flyttar alla deltagare en plats till höger, och ”ärver” därmed gåvorna som förre personen på platsen ”vunnit” (eller brist på paket om så är tillfället).
 

Använd flera sidor på tärningen

Det är inte bara sexorna som är värda någonting i denna variant av leken. Det kan t ex bestämmas att ettorna betyder att du ska ge ett paket till en valfri person. Treorna kan betyda att du får ta ett paket från en person och ge detta till en annan person kring bordet.
 

Spela med fler tärningar

Är ni ett stort sällskap kring ett stort bord kan leken lekas med fler tärningar. Har tärningarna olika färger kan varje färg ha sina egna regler, välj bland reglerna som anges här i artikeln. Förvirringen och förhoppningsvis också nöjet, blir skrattretande total.
 
God jul och fröjdefull paketlek!

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.