Historien om Málagas flygplats

Bakom dagens moderna flygplats i Málaga ligger det 100 år, tragiska olyckor och en mystisk AGP-kod

1968 – Flygplatsen i Málaga fick titeln internationell flygplats. Landningsbanan asfalterades och den första riktiga terminalen invigdes. Terminal 1 finns fortfarande kvar i dag men är försvinnande liten där den står bredvid Terminal 2 och har knappts använts sedan invigningen av Terminal 3.

Skulle det vara upp till myndigheterna skulle flygplatskoden vara SOL. I stället står det AGP när du flyger till Málaga. Detta är bara ett av all de många mysterier som råder kring flygplatsens långa historia, som började 1917 men som på allvar tog fart för strax över 50 år sedan.

Från jord till internationell flygplats

Det gamla kontrolltornet står fortfarande kvar. Detta torn är från 1940-talet och moderniserades när flygplatsen 1965 gick från att vara en militärflygplats till en flygplats för kommersiell flygtrafik. Man måste dock ut och leta lite innan man hittar det gamla flygtornet, som står ca 1 000 meter åt väster från dagens flygplats, där den ursprungliga flygplatsen låg. Det gamla flygtornet användes fram till slutet av 1970-talet och är en symbol för utvecklingen av Málagas flygplats.

Den första gästen på ”flygplatsen” var en fransk pilot, som en vårdag 1917 flög över södra Spanien för att hitta en plats där de franska handelsfllygplanen kunde mellanlanda under sina flygningar till de franska kolonierna i Nordafrika. Ett par stora, jämna markområden utanför Málaga blev perfekta för ändamålet och två år senare invigde fransmännen, med spanskt erkännande, rutten Toulouse-Barcelona-Alicante-Málaga-Tanger-Casablanca. Det var en lång tur med många mellanlandningar, då flygen på den tiden inte klarade av att flyga långa distanser.

1943 – Flygplatsen var fortfarande en militärbas men längst ut till höger ses byggnaden som senare kom att användas som ankomsthall. Till vänster ses flygtornet, som användes fram till 1970-talet. Byggnaderna står kvar fortfarande i dag, men utan att ha någon praktisk funktion.

20 år senare gjorde diktatorn Franco om flygplatsen till en militär flygbas, efter att ha intagit Málaga under inbördeskriget. Det var också Franco som 1948 gav tillstånd till att vanliga passagerarflygplan fick tillstånd att landa och lyfta från flygplatsen och som på 1960-talet tog initiativet till de första ombyggnationerna och förbättringarna. Det fanns mycket att göra, för fram till dess fanns det bara en landningsbana – och den var gjord av jord. Det fanns också bara en ankomsthall, som i stort sett bara bestod av en stor kur med några palmblad över. 1968 byttes palmbladen ut mot mer solida byggmaterial och det var just det året som flygplatsen fick sin första ”riktiga” terminal. Detta var stora saker – som snabbt blev för små, varför Terminal 2 invigdes 1991. Den nya terminalen fick namnet Pablo Picasso, och den kända spanska konstnären verkar dessutom ha haft ett finger med i spelet när flygplatsen skulle få en flygplatskod, som är AGP, som inte överensstämmer med stadens initialer.

Mysteriet bakom AGP-koden

Saken är den att koderna MLG, MAL, MGA och MAG redan var upptagna i det internationella ”flygspråket” av afrikanska länder och städer. Så det är därför som Málaga har fått koden AGP. Det finns ingen officiell förklaring till varför det blev just AGP, men mycket pekar på att man hade Picasso i tankarna. Man valde två bokstäver ur stadens namn ”Málaga” och så skulle det också vara en tredje bokstav, som man fick välja som man ville, och valet föll på ”P”.

Och så hittade man en ledig bokstavskombination: AGP.

Málaga Picasso eller Aeropuerto Gran Picasso = AGP

Sedan 2011 har Málaga flygplats ansökt om att få koden SOL, men man väntar fortfarande på resultat av ansökan.

De tragiska olyckorna

Det råder inte bara mystik kring flygplatskoden utan även kring de tragiska olyckorna som flygplatsen inte kunnat värja sig mot. Den senaste skedde för drygt 20 år sedan, närmare bestämt den 29 augusti 2001, när motorerna på ett Binter-plan från Melilla felade. Flygplanet störtade ned från väldigt låg höjd, bara 50 meter från en av landningsbanorna på Málagas flygplats, efter att piloten förgäves hade kämpat för att hålla flygplanet i luften för att nå landningsbanan. Fyra av de totalt 47 passagerarna ombord dog.

Den första av de totalt fyra allvarliga olyckorna på Málaga flygplats skedde den 13 september 1964. Det skedde då piloten på ett Balair-flygplan felbedömde sin höjd och landade så tvärt att flygplanet sladdade av landningsbanan. Som tur är kom ingen till skada i den olyckan. Det var inte heller någon som skadades den 20 december 1970 när ett flygplan från det belgiska flygbolaget Sobelair tvingades återvända till Málaga flygplats på grund av ett kraftigt oväder. Ett flygplansfel gjorde att flygplanet, när det slog ned på landningsbanan, välte åt vänster och praktiskt taget landade på sidan. Helt fel gick det däremot den 13 september 1982 när ett Spantax-flygplan ankom från New York. Flygplanet gick ned för sent på landningsbanan och hade därför inte tillräckligt med distans för att bromsa in helt. Med en hastighet på 204 km/h körde flygplanet rakt in i en mindre byggnad och tre bilar, varefter flygplanet började brinna. 50 passagerare, de flesta amerikaner, omkom i olyckan. Detta är nu många år sedan och alla blickar nu framåt – mot säker flygtrafik för miljontals passagerare.

2022 – Málagas flygplats är i dag en av de största och modernaste i Spanien.

Mot nya mål

När Picasso gav namn åt Terminal 2 i början av 1990-talet var det för att kunna ta emot 10-12 miljoner passagerare varje år. Bara 20 år senare var det dags för en större terminal, nämligen Terminal 3, och plötsligt fick Málagas flygplats en förnäm plats bland de nyaste och modernaste flygplatserna i Spanien. Eter en svår pandemi flyger nu över 50 flygbolag till Málaga igen och utbudet och standarden av butiker, restauranger, konferensrum och VIP-avdelningar är på samma nivå som i Madrid, Barcelona och andra europeiska storstäder.

Efter just Madrid, Barcelona och så Mallorca är Málagas flygplats den fjärde största i Spanien, och med en riktigt bra start på sommaren uppskattas det att Málagas flygplats nu kan komma i närheten av de 18 miljoner passagerare som passerade flygplatsen 2019 – det sista året före pandemin.

Många känner inte till det men skulle alla tre terminaler på Málagas flygplats utnyttjas fullt ut har flygplatsen faktiskt kapacitet att ta emot 35 miljoner passagerare årligen. Det finns alltså massa plats och framtid i AGP – oavsett om initialerna passar Málaga eller inte.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.