Bostadsbloggen: Hur reagerade fastighetsmarknaden på Covid-19 under 2019?

Bostadsbloggen: Hur reagerade fastighetsmarknaden på Covid-19 under 2019?

Låt oss först titta på vad som skedde när Corona slog till i mars 2020. Det blev en chock för alla och mäklarföretagen var en av många branscher som såg framtiden an med stor tveksamhet. Vi hade en total karantän i våra hem och vi mäklare fick inte ha våra kontor öppna utan tvingades arbeta från bostaden. Dessutom fick inte våra kunder från norra Europa resa in i Spanien, så det blev ett totalt stopp för fastighetsaffärer. Den 18 maj fick vi åter öppna våra kontor, men endast med förbokade besök. Den 1 juli öppnades också möjligheten för utlänningar att resa in i Spanien. Nu var den stora frågan hur marknaden skulle reagera och vad som skulle ske med fastighetspriserna. Skulle de gå ned och i så fall med hur mycket. Vi kommer alltför väl ihåg vad som hände under finanskrisen 2007. Frågorna var många och nu vet vi vad som hände.

Prisfallet blev mindre än beräknat

Det skulle visa sig att priserna inte rasade som många hade förutspått. I stället var priserna relativt stabila och man kunde se vissa prissänkningar för säljare som av olika anledningar var tvungna att avyttra sin bostad. Bostadspriserna i Spanien var stillastående under Q3 2020 jämfört med Q2 2020 och steg något jämfört med Q3 2019. Detta var för många förvånade eftersom man generellt i branschen hade förutspått ett kraftigt prisras på grund av pandemin.

Svenskar köper fortfarande

Svenskarnas intresse för bostäder i Spanien höll i sig och under Q3 2020 ökade antal köp med 32 procent jämfört med Q2 2020. Jämför man det med Q3 2019 så var det dock en minskning med 17 procent. En av anledningarna till detta var troligen att många affärer som då gjordes redan var på gång i början av året men att det blev möjligt att genomföra dem först i Q3. Ett exempel är mitt eget företag, Alamo Costa del Sol Real Estate, som under Q3 och Q4 i år har sålt 25 procent fler fastigheter än under samma tid 2019. Många andra inom branschen har tyvärr inte samma erfarenhet och sliter hårt för att överleva. För de mäklare som enbart har koncentrerat sig på den engelska marknaden har det varit extra tufft på grund av de icke-avslutande förhandlingarna om Englands utträde ur EU samt vilka regler som kommer att gälla från den 1 januari 2021.

Många svenskar kan snart vaccinera sig mot covid-19

Hoppet om ett coronavaccin blir allt mer verkligt. I Storbritannien har man redan påbörjat vaccinationer av invånarna och enligt uppgifter från Sveriges vaccinkoordinator, kan 5 miljoner svenskar vara vaccinerade till sommaren 2021, med start efter nyårshelgen. I skrivande stund förväntas att EU kan ta första beslutet om godkännande av ett vaccin mot covid-19 den 29 december 2020. Två läkemedel mot covid-19 har godkänts i EU för behandling av patienter med covid-19: Veklury (remdesivir) och dexametason. Samtidigt oroar sig många svenskar för biverkningar och är tveksamma till att vaccinera sig. Frågan flera nu ställer sig är om man verkligen behöver vaccinera sig, om man redan haft en naturlig infektion av covid-19.

Av Sven Källström

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.