Det har nu snart gått tre år sedan svenska konsulatet i Málaga med öppna armar välkomnade Réka von Pálffy. Hon övertog då tjänsten som kanslist på konsulatet efter Gunilla Ekberg, som efter 28 års tjänst gick i välförtjänt pension. Gunilla Ekberg var otroligt kunnig och dessutom mycket omtyckt, så det kan tänkas att det har varit en utmaning att axla rollen som kanslist på det svenska honorärkonsulatet i provinshuvudstaden på vår vackra Solkust. Så med den funderingen i bakhuvudet, och en massa annan nyfikenhet, har En Suecos reporter denna månad begett sig till just Sveriges konsulat i Málaga, för att träffa vår tidigare kollega. Ja, Réka von Pálffy har jobbat på En Sueco-redaktionen i magasinets begynnelse.
”Ett nytt arbete är alltig en utmaning och att vara kanslist på konsulatet är en mycket speciell tjänst med stort ansvar. Det kan se ut som om jag bara sitter i luckan och lämnar ut pass, men det är mer än så. Ingen dag är den andra lik och varje dag dyker det upp nya frågor. Men det är en positiv utmaning. Jag tycker om det och nu när jag har varit här ett tag kan jag bekräfta att jag stortrivs här på konsulatet”, berättar Réka von Pálffy.
Réka von Pálffy kommer ursprungligen från Stockholm, dit hennes föräldrar flyttade från Ungern. Och där hittas förklaringen till hennes ovanliga efternamn. För von Pálffy har inte vilken vardagshistoria som helst bakom sig. Historian talar nämligen om två bröder i Ungern som belönades med adelstiteln år 1648, efter deras kamp mot Turkarna, varefter en av dem flyttade till Österrike. Detta efternamn förde hennes föräldrar alltså med sig till Sverige och Réka i sin tur med sig till Costa del Sol. Och hit flyttade hon på grund av kärleken – som så många andra.
Som Réka von Pálffy sa i början av vårt möte är det lätt att tro att hennes arbete bara rör sig om att lämna ut pass och utfärda provisoriska pass. Skulle det bara vara det kunde man ju fråga sig hur hon får dagarna att gå, hennes arbetsdagar sträcker sig ju längre än mellan kl. 10.00–13.00, som är tiden för när konsulatet är öppet för allmänheten. ”När konsulatet är öppet går tiden åt att ta emot besök, svara i telefon och svara på e-mail. Det är oftast fullt upp. När det är valperiod tar jag emot röster. Just nu handlar många ärenden om att skriva under levnadsintyg. När jag sedan stänger dörren har jag en timme att ringa de samtal som behövs ringas innan de flesta andra stänger kl. 14.00. Därefter fortsätter min dag med ytterligare tre-fyra timmars arbete. Det är svårt att säga exakt hur lång en arbetsdag blir och hur den kommer att se ut, jobbet är så olika från dag till dag. Allt beror på vilka ärenden som kommer in”, förklarar hon. Så hennes dagar hinner inte bli långtråkiga, trots att hon för det mesta sitter själv på kontoret på femte våningen på Calle Cordoba 6.
Men vad är då det andra arbetet som ligger på hennes bord? Jo, det kan handla om det mesta t ex att hjälpa svenska Migrationsverket med intervjuer med personer som söker uppehållsstillstånd i Sverige, hjälp till person på plats om en svensk blivit gripen av spansk polis, bistå vid dödsfall, hjälpa på plats om svensk turist blivit bestulen på allt som t ex pass och plånbok, finna lösningar på att få hem svensk medborgare till Sverige om olyckan varit framme och mycket mer som kan hända turistande svenskar på kusten. Och allteftersom tiden går lär Réka von Pálffy sig mer och mer, och med den täta kontakt hon har med Sveriges ambassad i Madrid är hon trygg i sin tjänst.
”Jag tycker om att hjälpa människor, det är väl en av mina egenskaper som gör att jag passar denna tjänst. Dessutom är jag välorganiserad och har lätt att sätta mig in i människors situationer. Går man bara metodist fram löser sig det mesta. Jag har en förmåga att se ett problem framför mig och finna lösningen. Jag har ett stort nätverk både genom konsulatet och efter mina många år på kusten, jag flyttade ju hit 1990, så är det inte ett ärende för konsulatet har jag oftast information om vart personen kan vända sig. Och är det någonting jag tvekar över har jag alltid ambassaden som jag rådfrågar”, berättar Réka von Pálffy.
Det svåraste Réka von Pálffy hittills stött på under sin tid såhär långt på konsulatet är att få kontakt med spanska myndigheter. De är ju som bekant ofta snabba med att säga nej och avbryta samtal. Men nu har hon blivit varm i sin yrkesroll och lärt sig att inte acceptera ett nej och i stället fråga sig vidare tills hon når en lösning. Man får tydligen ha ordentligt med skinn på näsan som konsulatkanslist.
Men vad gör hon så annars? Jo, Réka von Pálffy lever vad hon tycker är helt vanligt liv. Hon handlar efter jobbet, äter middag med familjen m.m. och lediga dagar gör hon och familjen gärna dagsutflykter. ”Jag tycker om att uppleva nya saker, det finns ju så mycket att se i Spanien. Men nya upptäckter i närområdet börjar ta slut efter alla år, så det blir lite längre utflykter. Någonting som nyligen imponerat på mig väldigt var när familjen var i Sevilla och besökte katedralen där”, berättar hon och avslöjar en årlig utflyktstradition: ”Varje år i september åker jag till El Torcal för att plocka björnbär. Det tycker min omgivning är konstigt och de skrattar lite åt det. El Torcal är ju i sig också en upplevelse, där är ju så speciellt, nästan som ett månlandskap, och så när jag hittade björnbär där under en utflykt har det blivit en tradition”, berättar hon, och säger också att hon under de senaste åren nyupptäckt Sierra Nevada och skidåkning, någonting som hon gärna gjorde innan barnen föddes, och nu återigen.
Annars tipsar Réka von Pálffy om att vi svenskar som valt att bosätta oss i Spanien bör komma ihåg att Sverige och Spanien är olika länder och att dessa två länder inte fungerar på samma sätt. Och i stället för att irritera oss på saker bör vi se det som en förmån att kunna bo här och vara lyhörda samt ha öppet sinne för det spanska, trots att vissa delar, såsom byråkratin, ibland kan vara tungrodd.
Namn: Réka von Pálffy Född: I Stockholm 1962 Familj: Make och två söner Bor: Torremolinos Gör: Kanslist på Sveriges honorärkonsulat i Málaga Övrigt: Älskar Stockholms skärgård om sommaren, men kan inte tänka sig flytta till Sverige på heltid.
Planerat underhållsarbete:
Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.