AHN Costa del Sols äldsta nordiska förening

AHN Costa del Sols äldsta nordiska förening

Dela

För nya läsare kan lite historik vara intressant. I början av 1960-talet bosatte sig allt fler nordbor på Costa del Sol. I mitten av 1960-talet uppstod behovet av en sammanhållande förening för information och samverkan. 1968 bildades så Asociación Hispano Nordica, spansk-nordiska sällskapet, av prins Carl Bernadotte. Vid årsmötet 1970, då 630 medlemmar mötte upp, var det en nordisk förening utspridd på orterna: Almunécar, Fuengirola/Mijas, Nerja, Nueva Andalucía, Marbella och Torremolinos/Benálmadena. I årsberättelsen 1977 redovisades många aktiviteter, t ex språkkurser, golf, boule, bridge, schack och promenader. Då var medlemsantalet 3 474. Medlemsbladet AHN-Nytt utgavs med start 1984. Det gav omväxlande läsning, information om aktiviteter och andra frågor av intresse såsom resor, försäkringar, skatter, kyrkan m.m. Det blev en värdefull länk mellan medlemmar och lokalföreningar.

AHN Fuengirola/Mijas, som i dag är den största avdelningen, har i dag ungefär 2 000 medlemmar, med en egen klubblokal i Las Rampas, Fuengirola. Flertalet av de forna aktiviteterna finns kvar i programutbudet som språkkurser, golf, boule, bridge, schack och promenader. Nya har också tillkommit som padel, lawn bowls, konst- och målning, mat & vin, MC-klubb och olika event.

Samtliga aktiviteter återkommer till hösten. Intresserade kan vända sig till respektive aktivitetsansvarig, se: https://www.ahn-fuengirola.net/


MC-turer med Hjärngänget AHN

Hjärngänget är AHN:s MC-klubb för MC-ägare. Man kör runt på kusten, utan brådska, och alla med gul väst.

Hastigheten är relativt modest och målet är att ha tid att titta på vyerna och besöka udda saker som någon bara har hört talas om under noll stress umgås med varandra.

Till hösten bjuder man nu in både nya och gamla medlemmar. Man kör allt från vespor till tunga motorcyklar. Dock bör man vara rätt så van att köra, eftersom turerna ibland går på både motorvägar samt slingrande och branta småvägar.

Reseskildring från vårens sista MC-tur

Nio åksugna personer träffades den 9 maj och gav sig iväg för att avnjuta en för oss färdiglagad grillbuffé uppe vid sjöarna i Ardales. Vi startade som vanligt vid BP-macken i Fuengirola. Vi åkte mot Alhurín el Grande, där vi i rondellen vid macken fortsatte mot Coín, för att fortsätta på den vackra vägen A 366 mot Ronda. Vid avtagsväg Tolox, svängde vi av åt vänster tog en kortare fikapaus vid den vackra rastplatsen vid Eremita de San Roque, med utsikt över Tolox. Efter fikat återvände vi till väg A 366 och satte av mot El Burgo, genom det mäktiga Sierra de las Nieves. Väl uppe i El Burgo svängde vi höger genom byn och fortsatte vägen MA 5401 och MA 5402 mot Ardales. Där är det blandad terräng av skogar, åkrar, ängar och stora berg som reser sig runt den vackra dalen. Vallmon blommade fortfarande och vägkanterna prunkade i alla färger som naturen kan bjuda på.

På lite branta och smala vägar tog vi oss genom byn Ardales och vände näsan mot Campillo efter väg A 357. Efter 13 km, efter sjöarna, tog vi av till höger för att ta oss runt sjösystemet och ingången till El Caminino. Där passerade vi en hel äng full av klarblåa söta små blommor som vi senare fått veta heter Blåvinda.

Nu var det dags för lunchpaus och vi kom fram till den planerade grillplatsen där lunchen serverades av Monica och Carina. Lunchen bestod av grillad kotlettrad i pitabröd med tillbehör, tjocka korvar med bröd och naturligtvis även allsköns tillbehör. Kylda drycker fanns även för torra strupar.

Efter lunchen tog vi den smala och krokiga vägen förbi El Chorro där man bland annat ser hur Caminito del Ray klänger sig fast utmed den branta bergssidan.

Vi passerade järnvägsstationen i El Chorro och fortsatte vår färd längs bergssidan på en liten men bra väg fram till byn Valle de Abdalajis, som vi passerat flera gånger tidigare på våra turer. Därifrån ställdes kosan hemåt längs väg A343. Längs den vägen ser man bland annat den vackra byn Álora med sin pampiga borg högt uppe på en klippa mitt inne i staden. Framme i Cerralba stannade vi till på macken för en sista fikarast innan fri hemkörning och för att tacka av varandra och säga hejdå samt även tacka varandra för denna säsong. Nu är det bara att vänta in hösten och hoppas på att vi kan återses pigga och utvilade efter sommarens semestrar.

Trevlig sommar och välkomna till AHN och Hjärngänget till hösten!

AHN-Lawn Bowls

Det som började som en liten tanke och att erbjuda AHN-medlemmar ytterligare en aktivitet här på Costa del Sol har nu genomfört sin säsongsavslutning och har på kort tid blivit en succé. På vårens avslutning blev det åtta spelare av det fyrtiotal som deltagit sedan starten i höstas, då flera av de som brukar medverka hade rest hem.

Spelet går ut på att rulla svängande klot mellan 23–36 meter så nära en målkula som möjligt. Sporten har anor från 1200-talet och spelas i olika varianter i alla världsdelar. Spelet finns redan utbrett i såväl Sverige, Norge och Danmark.

Vid våravslutningen tävlades det i några olika former för att visa upp precision, taktik och bollkänsla. Vi hade två olika delmoment dels vem som var snabbast att träffa målkulan som kallas ”jack”. I detta moment segrade Hasse Nordling, i den totala tävlingen och därmed årets ”AHN-mästare” triumferade Sallyann French. Hon slog sin make Sten-Olof Eriksson med endast en poäng.

Tillsammans beslöt vi enhälligt att bowlsäventyret ska fortsätta efter sommaren.

Hösten startas upp i mitten på september och vi återkommer mer exakt med datum.

Vi planerar att fortsätta utveckla spelet för dem som nu prövat på under denna säsong. Vi kommer att även erbjuda fler nya medlemmar som vill testa och efterhand ingå i ”spelgruppen”.

Klubben Mijas Lawn Bowls Club ser mycket positivt på alla nya AHN-spelare som testar Lawn Bowls.

Skandinavier ses som en utvecklingspotential även för nya spelare i klubben. Sex AHN:are har nu i vår deltagit i flera matcher där Mijas LBC spelat mot gästande klubbar från de brittiska öarna. Dessa sex: Hasse, Claes, Sallyann, Sten-Olof, Margareta och Kaija, har imponerat stort på klubbens övriga spelare.

Så AHN önskar såväl gamla som nya medlemmar en skön sommar och välkomna tillbaka till att pröva och spela Lawn Bowls!

AHN Golf-Fuengirola

AHN har en stor golfverksamhet på Costa del Sol, som dels innebär rejäla rabatter på ett antal banor och dels en stor tävlingsverksamhet. Den gångna vårsäsongen innehöll cirka 50 tävlingar. Under hösten planeras 36 tävlingar på olika banor. Dessa brukar locka ett 50-tal spelare varje gång och är ett utmärkt sätt för att träffa andra golfare under trevliga former.

Man inriktar sig på att golftävlingarna ska vara lika mycket en social som tävlings-verksamhet.

Varje sommar anordnas dessutom en träff på Omberg Resort i Sverige, där man umgås och spelar golf under två dagar i slutet av juni, i år var det cirka 60 anmälda.

Höstens första tävling går av stapeln den 27 september på Guadalhorce högklassiga bana.

Att vara medlem i AHN-Fuengirola ger dig möjlighet att spela golf för rabatterad greenfee och träffa likasinnade under gemytliga former!

AHN rabatter

Passa på att utnyttja AHN:s fantastiska rabatter under den resterande delen av sommaren, och säkra ert medlemskap inför hösten då vi kommer att ladda upp med ännu mer medlemsförmåner: https://www.ahn-fuengirola.net/benefits

AHN Fuengirola medlemskap

https://www.ahn-fuengirola.net/blimedlem

info@ahn-fuengirola.net

+34 952 474 750

www.ahn-fuengirola.net/

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.