Andalusiens bästa snorkelstränder

Andalusiens bästa snorkelstränder

Med de värme som håller sitt grepp om Spanien just nu vill man inte bara plaska lite i vattnet, helst vill man ner med hela kroppen och huvudet under vattenytan.

Just när det kommer till undervattensäventyr finns det nästan oändliga möjligheter i Andalusien.

I Spaniens sydligaste region finns det fantastiska stränder med behagliga vattentemperaturer och dessutom är den marina floran och faunan rik, vilket gör stränderna perfekta för snorkling. Både som sport- och fritidsaktivitet är snorkling ett enkelt och prisvärt sätt för människor i alla åldrar att uppleva spänningen att dykning – utan alla förberedelser. När man snorklar behöver man varken dykcertifikat eller speciellt mycket eller dyr utrustning för att kunna utforska några av de undervattensäventyr som Andalusien har att erbjuda.

Man kan snorkla nästan var som helst på kusten. Allt man behöver är en mask, en snorkel och ett par simfötter och så är man redo att plaska runt i vattnet och upptäcka vad som döljer sig under havsytan.

SuecoPlus+ presenterar här på några av de bästa stränderna i Andalusien om man vill ut och snorkla.

Snorkelstränder vid Medelhavet

Almeríaprovinsen

Cabo de Gata
Nationalparken och marinreservatet Cabo de Gata beskrivs ofta som den bästa platsen i Spanien om man vill ut och snorkla och där finns många vikar och stränder att välja mellan.

Trots namnet (De dödas strand) är Playa de los Muertos känd för sitt imponerande marina liv och kristallklara vatten. Här kan även nybörjare upptäcka några av de otaliga stim av färgglada småfiskar och spännande undervattensväxter.

Isleta del Moro är en liten by som ligger på en udde i Cabo de Gato. Det är också namnet på en ö som ligger strax utanför byn. Det kristallklara vattnet där är populärt bland både snorklare och dykare, så det är bara att hoppa i vattnet!

Den lilla bukten Cala Higuera, som ligger längre söderut i nationalparken, är full av hemligheter, med rester av gamla skeppsvrak, grottor och otroliga klippformationer där man hittar ett rikt marint liv med sitt eget, lilla ekosystem.

Málagaprovinsen

Parque Natural de los Acantilados de Maro-Cerro Gordo, Nerja

Playa de Maro, som sägs vara en av provinsens vackraste stränder, är nog redan ganska känd bland skandinaver, även om den beskrivs som ”en av Costa del Sols hemligheter”. Stranden erbjuder en naturligt skyddad vik med lockande kristallklart vatten, undervattensgrottor och fantastiska klippformationer samt ett marint liv utan dess like. Förutom färgglada fiskar kan man där se havsborrar, bläckfiskar och andra marina arter i deras naturliga miljö.

För övrigt så är hela naturparken skyddad, vilket innebär att det är förbjudet att fiska i vattnen där.

Bara några hundra meter från Maro-stranden ligger den lika vackra Playa de la Caleta, som normalt har något färre besökare. Förutom en kille som hyr ut kajaker och säljer kalla drycker från en kylväska finns där ingen service, så ska man dit bör man tänka på att ta med sig allt som man behöver.

Playa Calaceite, som ligger strax utanför Torrox, har inte heller varken kiosk, restaurang eller annat på stranden, men där finns å andra sidan ett vrak efter ett ångfartyg och detta är täckt med färgglada anemoner och andra havsväxter. Vraket ligger på cirka fem meters djup, cirka 100 meter från stranden.

Blir det blir för trångt på Nerjas andra stränder kan man bege sig till den 500 meter långa Playa de las Alberquillas som ligger lite avsides (vid N-340). Detta lugna, gröna paradis med en svart sandstrand är aldrig full av människor, inte ens mitt i sommaren. Även där är vattnet kristallklart och det finns undervattensgrottor och massor av fisk.

Stranden är en del av naturreservatet och det erbjuds inga strandtjänster.

Granadaprovinsen

Playa de la Herradura, Almuñécar

För personer som inte känner till Granadas Costa Tropical kan ett besök på Playa de la Herradura helt klart rekommenderas. Vattnet vid denna strand är perfekt för en snorkeldag och det är så vackert att det tagits många prisbelönta undervattensfotografier just där. De färgglada korallerna utgör hem till ett rikt undervattensliv med fiskar, sjöstjärnor, sjöhästar och till och med en och annan bläckfisk.

Playa de la Rijana, Gualchos – Castell de Ferro

En annan av Costa Tropicals nästan magiska platser är Playa de la Rijana, med mörk sand, bara några få strandgäster och varmt vatten att snorkla i. De flesta tar sig till denna strand med båt men man kan också ta sig dit genom att klättra ner längs en stenig stig. Det är inte den mest lättillgängliga stranden, varför den inte är lämplig för små barn.

Utmärkta snorkelstränder vid Atlanten

Cádizprovinsen

Billiga flyg till Conil de La Frontera, Spanien

Costa del Luz kanske inte är lika känt som Costa del Sol, men den har faktiskt all anledning att vara det. Cala del Aceite, med lugnt vatten och ett rikt marint liv, är ett riktigt paradis för snorklare. Förutom fiskstim kan man där även se korallrev.

Playa de los Caños de Meca (eller Playa de los Caños), Los Caños de Meca

Nu handlar det om en ”juvel” på Costa del Luz. Orten Los Caños de Meca är känd som Cádizprovinsens hippieområde, men låt dig inte hindras av det. Las Playas de Caños de Meca, dit Playa de Faro, Cala Varadero och Playa del Pirata räknas, är känd för sitt vackra läge och den rika biologiska mångfalden. Dessa stränder ligger dessutom nära naturparken Parque Natural de la Breña y Marismas del Barbate, så där är det inte bara världen under ytan som man kan utforska utan även det vackra naturlandskapet i närheten.

Playa de Bolonia, Tarifa

Bara en kort bilresa från surfstaden Tarifa hittar man Playa de Bolonia. Denna strand, som även är en nudiststrand, är känd för sina sanddyner och härliga vatten. Den erbjuder utmärkta snorklingsmöjligheter, ett rikt marint liv och bra sikt under ytan. Missa inte Bolognas korallrev och den romerska arkeologiska platsen Baelo Claudia, som ligger precis vid stranden.

OBS. Även om snorkling är en relativt säker aktivitet bör man när man snorklar vidta samma försiktighetsåtgärder som när man utövar annan aktivitet i och vid havet.

(Källor: snorkelingaroundtheworld, visitacostadelsol, Diario de Sevilla, snorkeling-report och cntraveller)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.