Bli racingförare för en dag

Bli racingförare för en dag

Vill du känna vinden i håret, ta kurvorna som Hamilton och sedan ställa dig högst upp på podiet med vinnarpokalen i handen?

Ja, nu ska vi inte ut och köra F1, utan vi väljer någonting som är mer tillgängligt för alla, som passar lika bra oavsett om du vill ut och köra själv, ha en rolig dag med familjen (ja, även barnen) eller tävla mot vännerna eller kollegorna. Vi ska köra gokart!

Andalusiens största

Det finns massvis med gokartbanor i olika storlekar och med olika snabba gokarts, men jag beger mig iväg med vännerna till Andalusiens största gokartbana – KartCenter Campillos, naturligtvis i Campillos, drygt 1 timmes körning inåt land från Málaga, i närheten av Teba. Faktiskt ser man Teba från kartingbanan.

Här på KartCenter Campillos kör både professionella och amatörer. Förra gången jag var här var det tävlingar, vilket var underhållande att se, men det var inte det jag var där för då – den gången var det min 8-åriga dotter som körde på centrets juniorbana.

Lekdag för vuxna

Men nu är det dags för oss vuxna att leka! Vi har förbokat banan med de snabbaste tillgängliga kartsen, de finns två: KC (minst 14 år, 270cc, upp till 85 km/h) och KC+ (minst 16 år, 390cc, upp till 95km/h). Det finns också ytterligare en, KC Max (minst 18 år, 125cc, upp till 105 km/h) – detta är speciella racingkarts som kan bokas individuellt.

Vi är sex personer som ska köra och vi har valt paketet ”Gran Premio” så priset per person är 75 euro. Häri ingår KC+ karts, 10 minuter träningskörning, 10 minuter kvalifikation och 15 minuter race samt podium och prisutdelning. (För fler alternativ samt aktuella priser, se webbsidan.)

Genomgång och träning

När vi anländer hälsas vi välkomna nere vid centrets racingbana, i lokalen precis under läktaren. Stämningen är i topp, med också lite nerver – det hör till, även om det bara är på skoj. Fast är man en riktig vinnarskalle så är detta ju på blodigt allvar…

Vi får en tydlig genomgång med upplägg, säkerhet och hur kartsen fungerar. Vi tilldelas hårnät och hjälmar, och de som tagit med egen hjälm får använda dem – men det ska vara en ordentlig hjälm godkänd för motorcykel.

Nu är det dags för 10 minuters träning. Det ska sägas att gokarts inte är de största fordonen. Själv har jag inga problem att komma i med mina 169 cm men två i gruppen är närmare 2 m långa och de sitter lite inklämda med uppdragna knän, men det stoppar dem inte. Vi rullar sakta ut från pit och ut på banan, där det nu gäller att känna in karten och lära känna kurvorna och raksträckorna. För någon som är ovan, som jag själv, handlar mycket om att lära mig karten. Jag kan erkänna att jag har ”shaky leg” (skakande ben) – någonting som jag så länge jag kan minnas haft när jag är nervös. Det är bara att bita ihop, och att köra är inte svårt, men jag är glad att vi har 10 minuters träning. Jag ser inte mig själv som en tävlingsmänniska, men nog är det allt irriterande när någon svischar förbi en! Och än värre när man känner doften av gräs…

När jag precis fått in snitsen har det gått 10 minuter och det är dags för en bensträckare. Vi hittar en dryckesmaskin och det pratas taktik, och vi mindre erfarna får tips av de andra.

Kval och tävlingsgnistan tänds

Minuterna går fort och det är dags för kval – nu gäller det att få en bra placering i racet. Jag inser att jag inte är med i täten, men jag vill ju också testa några av de tips som jag fått under pausen. Faktiskt lägger jag inte märke till de andra, förutom när vi kommer nära varandra, för jag är så koncentrerad på att köra mitt bästa.

Och koncentrerad på att köra mitt bästa är jag också när det är dags för racet. Om jag inför träningen och kvalet såg detta som någonting mest för skoj så har en tävlingsgnista tänts i mig nu. Vi kör på bästa tid så vi startar en och en, och medan jag väntar på min tur att trycka ned gaspedalen känner jag adrenalinet. Det här är ju kul, på riktigt! Jag känner att jag tar kurvorna bättre, vågar ge mer på raksträckan och lyckas till och med köra om en och annan. Och vips viftar den svart-vit-rutiga flaggan och racet är över.

Det blev ingen placering för mig, inte denna gång, men jag har haft kul, och gör det gärna igen!

Rolig racingdag

KartCenter Campillos har ett café, men det är stängt denna dag. Ett trevligt alternativ efter ett race är att åka in till Teba tillsammans för något gott att äta och kallt att dricka. Vi väljer dock att åka till en av restaurangerna vid El Chorro. Vi har nämligen vänner på besök från utlandet, så då passar det utmärkt att avsluta vår mycket underhållande racingdag med en kall öl med utsikt över de fantastiska sjöarna.

Ta en dag på racingbanan

Utöver att man kan utmana vännerna som mina vänner och jag gjorde kan KartCenter Campillos arrangera evenemang för både privata, grupper och företag, som t ex teambuilding. Det är bara ringa och höra vad de kan arrangera, och se fram emot en rolig dag bakom ratten!

Se: https://kartingcampillos.com/

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.