Día del Padre i Spanien – annan än Fars dag i Sverige

Día del Padre i Spanien - annan än Fars dag i Sverige

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Vissa dagar om året berikas med att det firas teman. Den mest firade i vår del i världen, förutom var och ens födelsedag, törs man nog säga är julafton och en annan är Alla Hjärtans Dag. Sedan kommer en temadag nu i mars, närmare bestämt den 19:e, som tillägnas alla pappor, i alla fall i Spanien. I Sverige firas ju papporna andra söndagen i november.
 
Så, varför firas Día del Padre den 19 mars i Spanien? Jo, svaret hittas i den katolska kalendern och dagen hör ihop med Día de San José. Så vem var denne San José? Jo, Jesus far.
 
Fars dag har firats i Spanien sedan 1948 och infördes av en lärarinna som hette Manuela Vicente Ferrero, som arbetade i Madrid. Hon ska ha tagit emot en förfrågan från sina elevers fäder om att införa en dag tillägnad dem, eftersom barnen redan varje år firade sina mammor på Mors dag. Så Manuela fattade beslut om att tillägna en av årets dagar till papporna. Hennes religiösa tro fick henne att välja Día de San José som lämplig dag, eftersom den dagen alltså redan var tillägnad Jesus far varför den enligt henne passade utmärkt för att fira skolbarnens pappor. För att uppmärksamma papporna gjorde eleverna små gåvor och hade en liten barnfest med poesi, dans och teater.
 
Ett år senare uppmärksammades idén i press och så spreds nyheten om den. 1953 drogs det även igång en kampanj i radio och tidningar som uppmanade fler att anamma firandet av alla pappor.
 
I Sverige hade firandet av pappor då redan pågått i drygt 20 år, efter influenser från USA. Första Fars dags-firandet i Sverige ägde rum i juni 1931. Men firandet kom att flyttas till andra söndagen i november för att ligga bättre under året sett i förhållande till Mors dag – en önskan från det nordiska handelssamfundet.
 

Först i USA

USA var alltså först med att fira Fars dag. Det var en kvinna vid namn Sonora Smart Dodd, boende i Spokane, Washington, som 1910 ville göra någonting för att hylla sin far. Han hade nämligen tagit hand om henne och hennes fem syskon helt själv efter att hennes mamma avled i barnsäng när hennes yngsta syskon föddes. Som dag för firandet valde Sonora den 19 juni, då detta var hennes pappas födelsedag. Firandet uppmärksammandes och spred, och 14 år senare erkände president Coolidge den 19 juni som Fars dag officiellt. Senare kom dock president Johnsson att flytta firandet av dagen till tredje söndagen i juni.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco