Bostadsbloggen: Hypotekslån för fastighetsköpet i Spanien

Bostadsbloggen: Hypotekslån för fastighetsköpet i Spanien

Låt oss denna gång titta på hur du som svensk resident eller icke resident kan finansiera ditt köp av en bostad på Costa del Sol med hjälp av ett banklån från en spansk bank.


Det är fullt möjligt att låna pengar till fastighetsköp av en spansk bank, vare sig du är resident eller inte. Om du väljer att finansiera affären med ett banklån i Sverige, måste säkerheten för lånet vara din svenska fastighet eller annan realsäkerhet i Sverige. Väljer du att finansiera en del av köpet med ett hypotekslån i Spanien, krävs att din spanskabostad sätts som säkerhet för lånet. Du kan aldrig pantförskriva en egendom som inte ligger i Spanien. 

Lån för icke-residenta

Vid husköp för dig som har bostaden som ett fritidshus är det normala att man får låna upp till 70 procent av bankensvärdering av huset. Man måste bevisa sin inkomst med senaste inkomstdeklarationen, sina skulder och tillgångar iSverige. Amorteringstiden är max 25 år beroende på låntagarens ålder. Spanska banker har en övre gräns förlåntagaren på 75 år för lånets återbetalning. Detta innebär att en person som är 60 år och söker ett bostadslån får 15års amorteringstid.

Lån för residenta

Om du är fast bosatt i Spanien och har residencia kan du få låna upp till 80 procent av värderingen om du harregelbunden inkomst. Hypotekslån, préstamos hipotecarios, brukar kännetecknas av att bankerna första året erbjuderen mycket låg ränta. Ta verkligen reda på vad låneräntan är de resterande åren! Var också noga med att gå igenom uppläggningsavgifterna, som varierar en hel del från bank till bank.

Fast eller rörlig ränta?

Man kan välja mellan fast och rörlig ränta för hela låneperioden eller blanda till exempel fast för första hälften ochdärefter rörlig ränta. I dagsläget har räntorna, precis som i Sverige, nått botten, vilket gör att det kan vara klokt att välja fast ränta, beroende på lånets belopp och tidslängd.

För att söka lån i en spansk bank behöver du följande dokumentation:

  • Pass
  • Senaste inkomstdeklarationen och skattebeskedet + de tre senaste lönespecifikationerna
  • Om egen företagare: bokslut
  • Lämna information om andra fastigheter (marknadsvärde) och lån (kvarstående belopp och månadsbetalningar)
  • Kreditupplysning, som du själv beställer på www.uc.se
  • Kontoutdrag där eventuella lån samt månadsbetalningar syns
  • Kontoutdrag där eventuella besparingar, investeringar, pensionsfonder syns

Spanska banker med svensk personal

Om du inte planerar att lära sig spanska eller känner att du har problem med språket på spanska banker så finns det en lösning på det. Fråga din mäklare så berättar denne om de banker utmed Costa del Sol som har svensktalande personal beroende på var din fastighet ligger.

Av Sven Källström, Alamo Costa del Sol Real Estate

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.