Bostadsbloggen: Nu öppnar mäklarkontoren igen på Costa del Sol!

Bostadsbloggen: Nu öppnar mäklarkontoren igen på Costa del Sol!

Äntligen blev provinsen Málaga godkänd för att gå in i fas 1 i nedtrappningen av karantänen för att åter öppna olika affärsverksamheter. För oss fastighetsmäklare betyder detta mycket och från och med måndagen den 18 maj kan vi åter hälsa våra kunder välkomna till våra kontor. Dock med bibehållna regler för tillräckligt avstånd mellan besökare och personalen samt att upprätthålla en god hygien. Låt mig i denna artikel ge mina personliga synpunkter på olika förändringar för mäklarbranschen efter corona.

Hur kommer priserna att påverkas?

Ingen vet ännu vad svaret är. Man kan gå tillbaka till finanskrisen som började 2007 och jämföra med hur priserna under åren 2007 – 2015 på många objekt gick ned mellan 30 – 50 % beroende på fastighetens belägenhet. Om marknaden går ned vad gäller antalet presumtiva köpare så kommer detta självklart att påverka priset. Det handlar helt enkelt om tillgång och efterfrågan. Vi vet att det finns över 30 000 objekt till salu på Costa del Sol, från Nerja i öster till Estepona i väster. Priserna har dessutom varit mycket höga, kanske till och med för höga, och det kommer med stor sannolikhet att ske prisreduceringar på många objekt. För dem som ”måste” sälja är en prissänkning den bästa åtgärden för att snabbt bli av med sin fastighet. De som inte har bråttom att sälja och kan vänta kommer säkert inte att göra några större prisändringar. 

Kommer det finnas tillräckligt med kunder i framtiden?

Här finns det nästan lika många teorier som det finns mäklare! 

Kommer det att finnas samma sug efter objekt i Spanien eller kommer spekulanterna att vilja avvakta och skjuta drömmen om en bostad på Costa del Sol på framtiden? Antalet köpsugna kunder kommer säkerligen att minska den närmaste framtiden beroende på flera olika saker. Mindre antal flygavgångar till Málaga är en anledning. En osäkerhet om hur deras ekonomiska situation kommer att bli framöver är en annan anledning. Oro över att resa till ett annat land och riskera att bli smittad där kan för vissa vara ett skäl att avvakta. Detta är dock, enligt min uppfattning, inte en anledning till att försäljningar kommer att upphöra. Costa del Sol har 320 soldagar om året, fantastiska stränder och mängder av intressanta bostäder att erbjuda och det kommer alltid att finnas köpare för det.

Mäklarbranschens framtid

En sak är ganska säker; antalet fastighetsaffärer på Costa del Sol under resten av 2020 kommer att gå ned betydligt. Många mäklarkontor kommer inte att klara sig igenom krisen och resultatet blir sannolikt att många kommer endera att gå i konkurs eller stänga ned kontoret på grund av bristande intäkter. Vi kommer ihåg vad som hände efter finanskrisen 2007-2008. Hundratals, kanske till och med tusentals, mäklarföretag runt om i Spanien gick endera i konkurs eller lades ned. Enligt min uppfattning behövs också en sanering av mäklarbranschen på Costa del Sol. Det finns i dag alldeles för många små mäklarföretag som inte kan erbjuda en professionell service till sina kunder, och i vissa fall har de inte ens har ett riktigt kontor. Många av dem kommer att försvinna och det är bra för branschen, där de väletablerade företagen kommer att överleva och stå som vinnare i framtiden.

Av Sven Källström

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.