Bukspottskörteln – Hjärnan i matsmältningssystemet

Bukspottskörteln - Hjärnan i matsmältningssystemet

Bukspottskörteln är en liten men speciellt viktig körtel som ligger högt upp i bukhålan, strax över naveln, och sträcker sig tvärs över den bakre bukväggen. Den är ca 15 cm lång och väger ca 90 gram. Bukspottskörteln består av två delar. Den producerar ca 1 liter bukspott om dagen och har även en hormonell körtelfunktion, som det talas mer om under diabetes.

Produktionen av den hormonella funktionen äger rum i de Langerhanska öarna, som är cellkluster som ligger spridda i bukspottskörteln. De hormoner som bildas här är främst insulin och glukagon. Båda dessa hormoner är viktiga för blodsockernivån i kroppen. Insulin leder bort socker från blodet och arbetar direkt efter att man har ätit medan glukagon arbetar mellan måltiderna och tillför vid behov socker till blodet. Har du problem med en av dessa delar har du som regel även problem med den andra. Så behandla din bukspottskörtel med kärlek och respekt.

Med vår moderna, hektiska livsstil som vi lever i väst, med ständig jakt på pengar och materiella saker, ser man att bukspottskörtel-sjukdomar ökar. Bukspottskörteln är mycket känslig och belastas av alla starka intryck vilket gäller intryck från både mat- och känslor. Luftföroreningar från bilar och industri spelar också stor roll. Svåra ekonomiska förhållanden med stress och problem påverkar också bukspottskörteln negativt. Vidare är vi alla, både barn och vuxna, känsliga om det förekommer oro och bråk när familjen samlas runt matbordet, vilket kan orsaka överkänslighet på grund av dålig matsmältning.

Dessvärre blir det allt vanligare att människor får problem med bukspottskörteln med åldern, som t ex matsmältningsproblem, bukspottskörtelinflammation, cancer i bukspottskörteln, för lågt blodsocker, diabetes och andra sjukdomar som har samband med alkohol. Sjukdomar i bukspottskörteln räknas till de farligaste sjukdomarna.

Bukspottskörteln kommunicerar med kroppens andra körtlar som binjurar, sköldkörteln och körtlar i hjärnan, så ett för lågt blodsocker kan även kopplas till dessa.

Funktion

Bukspottet bildar bikarbonat och är basiskt och har därför en neutraliserande effekt på den sura magsaften, vilket skyddar mot etsning i tolvfingertarmen. Bukspottet innehåller olika matsmältningsenzymer, varav de kändaste är trypsin – som spjälkar protein, amylas – som spjälkar kolhydrater och lipas – som spjälkar fett.

Om bukspottskörteln inte fungerar optimalt är symptomen matsmältningsbesvär och blodsockerproblem, som bägge kan bero på dålig protein-/fettsmältning och för att den endokrina delen av bukspottskörteln också är belastad, uppsvälldhet mer än 30 minuter efter måltid, spänningar över området vid bukspottskörteln i mitten av solar plexus och lite till vänster, oregelbunden avföring som kan vara både gul, fet och klibbig, illaluktande pruttar tre-fyra timmar efter måltid.

Kosten

När du äter kan du hjälpa din bukspottskörtel genom att tugga maten ordentligt och genom att allra helst äta i lugn, vänlig och icke-stressande miljö. Att tugga sätter igång salivkörtlarna och saliven har en avgiftande effekt. Själva tekniken när du äter är oerhört viktig. Bär du på några kilon för mycket upptäcker du snart att om du tuggar ordentligt så äter du mindre och matsmältningen fungerar samtidigt bättre, och du skonar din bukspottskörtel.

Munnens saliv innehåller enzymet amylas, som startar spjälkningen av kolhydrater. Om maten tuggas så ordentligt att den blir flytande innan den sväljs kan matsmältningvätskorna arbeta ordentligt och bilda en solid grund för en välfungerande matsmältning. Det är oerhört viktigt att vi har tillräckligt med enzymer. Enzymerna från bukspottskörteln används inte bara för att bryta ner maten i tunntarmen. Enzymerna skickas även ut direkt i blodet, där de angriper delar av protein som inte smälts.

I sin bok ”Levern” refererar Vogel till hur en amerikansk cancerforskare, och med honom även andra cancerforskare, berättar att de inte stött på en enda cancerpatient vars lever och bukspottskörtel var frisk. Av detta drog Vogel slutsatsen att det inte finns cancer med mindre att lever och bukspottskörteln är ur balans.

Stärkande mat

Undvik raffinerad mat och mat av dålig kvalitet. Drick gärna ett par glas utspädd Molkosan om dagen. Det underlättar matsmältningen samt hjälper dig att få ut mer av maten, liksom att det har en reglerande och balanserande effekt på bukspottskörtelns funktion.

Ät mycket grönsaker, gärna som råkost och sallad, t ex selleri, kronärtskockor och alla sorters bittra sallader. På topp 10-listen finns även broccoli, blomkål, brysselkål och lök, som är särskilt bra för att förebygga cancer i bukspottskörteln.

Minska ditt intag av mat med mycket socker, vitt mjöl, kaffe samt andra drycker med mycket koffein och stimulanser. Drick mycket vatten mellan måltiderna.

Ska du söta något så se till att använda Stevia, som sötar som socker. Stevia är naturligt och utvinns ur Steviaplanten utan att det används kemikalier. Till matlagning och bakning finns stevia som sötningstabletter.

Snåla med stora mängder kött.

Brunt ris är näringsrikt och gott samt ger en bra, långvarig mättnadskänsla, så låt det ingå i dina måltider två-tre gånger i veckan, och tillsätt även vitlök, timjan och andra kryddörter, samt eventuellt även tomater.

Surkål har också en bra effekt på bukspottskörteln.

Blåbär innehåller många ämnen som är bra för hälsan, bland annat många mineraler. De stimulerar och återuppbygger bukspottskörteln, både dess inre och yttre sekretion.

Ät rikligt med mat rik på zink såsom ostron, pumpafrön, nötter m.m.

Låt gärna även hirs och bovete ingå i din matlagning.

Ät papaya ofta, gärna varje dag. Papaya hjälper till att smälta proteiner bra. Hör du till dem som känner sig mätta och som om de ätit för mycket efter att ha ätit livsmedel med mycket protein så kan papaya verkligen rekommenderas. Symptom på att du har svårt att smälta proteiner är att du känner dig uppblåst och rapar ca 15 minuter efter en måltid med mycket proteiner. Den dåsiga mättnadskänslan som du känner efter en måltid försvinner snabbt efter att du äter papaya. Det är dessutom ett ofarligt avmaskningsmedel. När jag var i Mexiko hittade jag en kaffebar där jag njöt mitt förmiddagskaffe varje dag samtidigt som jag iakttog lokalbefolkningen i deras vardagssysslor. Jag såg bland annat samma personer komma vareviga dag för att äta en portion papaya. Det ville jag naturligtvis också prova. Det smakade och kändes härligt och blev en del av min förmiddagsritual.

Kosttillskott

Börja med ett bra och lättupptagligt vitamin- och mineraltillskott.

Kan du inte köpa färsk papaya där du bor rekommenderas det i kapslar eller som andra enzymkomplex.

Lecitin i granulat eller kapslar som, utöver att vara bra för bukspottskörteln, även hjälper koncentrationsförmågan och håller kolesterolet flytande, verkar rogivande och innehåller flera vitaminer och mineraler. Detta granulat kan strös över frukosten då det är lite sött och har en god smak.

Krom är ett livsviktigt spårämne som är nödvändigt för att kontrollera blodsockret samt för att tolerera intag av socker. Raffinerat socker dränerar oss på krom. Äter du godis eller andra produkter med raffinerat socker kan det vara en bra idé att ta tillskott med krom i två-tre månader.

B3, niacin, verkar på metabolismen av kolhydrater och socker, och kan bidra till att sänka kolesterolhalten i blodet. Var noga med att inte ta för stora doser. Tas det under för lång tid kan det orsaka skador på levern. Men kom ihåg att man inte kan ta bara B3, det är nödvändigt att ta hela B-vitaminkomplexet.

C-vitamin som tillskott. Ta mellan 500 och 1 000 mg varje dag.

Marietistel, i vilken Silymarin är det verksamma ämnet, finns antingen i flytande form, som te eller i kapslar. Bra för lever och bukspottskörtel.

Tillskott med magnesium och kalcium stabiliserar blodsockret.


Tips

Röker du så se till att sluta med det, eller minska ditt rökande drastiskt. Undvik även att vara passiv rökare. Olika studier visar ett tydligt samband mellan rökning och hälsoproblem med bukspottskörteln.

Var försiktig med onödig medicinering som t ex sömnpiller under en längre tid eller värktabletter så snart du känner minsta obehag. Det är kemiska preparat som belastar både lever och bukspottskörteln.

Andas ordentligt, genom näsan. Det finns olika kurser i andning så att man kan öva upp att andas på ett hälsosamt sätt. Det finns terapeuter som säger att den rätta andnings-gymnastiken är ett verkligt hälsomedel som dessutom är gratis. När man andas djupt och på rätt sätt lever man mer medvetet.

Se till att få tillräckligt med avslappning, lugn och ro, vila samt sömn. Då klarar man lättare av sorger, bekymmer och besvikelser som livet för med sig.

Kineserna har länge vetat att vart och ett av de tolv viktiga organen har deras särskilda aktiva perioder på två timmar en gång om dygnet. Erfarenheten är att om vissa symptom uppstår under bestämda tider på dygnet kan en eventuell sjukdom kanske relateras till det organ som har sin aktiva period just den tidpunkten. Det kan hjälpa till att konstatera varifrån en eventuell sjukdom härstammar.

Bukspottskörtels aktiva period är kl. 9-11 på morgonen.

Se till att omge dig med glada människor och vänner. Glädje är ett mycket bra hälsomedel. Njut av naturen runt omkring dig. Vi har så många vackra blommor och växter omkring oss. Njut av fåglarnas kvitter och le när dina husdjur gör tokigheter och uppmuntra till lek.

Enligt Louise Hay står bukspottskörteln för livets sötma. Vi kan stötta vår bukspottskörtel med ett tankemönster som säger: Mitt liv är charmerande. Säg det högt för dig själv, gärna flera gånger om dagen.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.