Depression och nedstämdhet

Depression och nedstämdhet

Ett citat av Buddha lyder:
“Vi är vad vi tänker. Allt det vi är uppstår med våra tankar. Med våra tankar skapar vi världen.”

Alla känner vi till känslan av att vara nedstämd och deprimerad. Det är stor skillnad mellan att vara ledsen och på dåligt humör under en kort period och att vara deprimerad under lång tid. Depression ses som en allvarlig sjukdom som kan ha konsekvenser för både familjelivet och arbetet, och som också kan leda till andra sjukdomar och självmord. Detta beror på depressionens svårighetsgrad, vilken inte kan mätas genom blodprov eller hjärnscanning. Det finns vissa mätmetoder som används vid diagnosticering. Många depressionstillstånd är sekundera till andra sjukdomar som t ex diabetes, hjärtsjukdomar och cancer, hormonell obalans, nedsatt sköldkörtelfunktion, lågt blodsocker, binjuretrötthet m.m.

Tvinga dig själv ut och sök utmaningar
Sorg och depression påverkar immunsystemet. Ofta hänger det också ihop med nedsatt näringsupptag men ökat upptag av slaggprodukter.

Genom många utländska studier görs uppskattningen att dubbelt så många kvinnor som män lider av depression, medan det oftast är män som begår självmord. Majoriteten av personer som lider av depression är över 65 år. Bakom en depression kan det finnas många orsaker som t ex dåligt näringstillstånd, förlust av en kär person, sjukdom eller känslan av brist på identitet efter att ha lämnat arbetsmarknaden. Många människor tror att det är normalt att känna sig deprimerad när man blir äldre. Men sluta omedelbart med den tanken: det finns många spännande aktiviteter som väntar om du bara själv går ut och letar reda på dem. Många isolerar sig – det är det värsta du kan göra.

Har du en allvarlig depression ska du naturligtvis söka läkar- och experthjälp. I detta tillstånd är det viktigt att få kvalificerad behandling.

Lättare nedstämdhet kan vi ofta själva hantera. Det kan vara en dålig vana som att vara lat. Det kan också vara en dålig vana som att låta andra människor manipulera eller påverka dig bara för att du inte tycker om konflikter. Det är lättare att bara låta det vara. På samma sätt kan det vara en vana att välja vara deprimerad.

Livet är en gåva, som vi fått, som vi ska vara glada för. Du kan bestämma dig för att börja tänka i nya banor och vända livet i en mer behaglig riktning.

Kosten
Kost, motion och bra kosttillskott är tre hörnstenar som kan hjälpa dig till ett bättre liv och ut ur hopplösheten.

Alkohol och socker
Alkohol kan förvärra en depression, så dricker du alkohol varje dag bör du tänka om, ta tag i dig själv eller få kvalificerad hjälp. För mycket alkohol sänker nivån av hormonet serotonin, som ger välmående. Minska ditt intag av alkohol eller sluta dricka helt och hållet.

Undvik livsmedel med mycket socker, och det gäller både mat och dryck. Det stör dit blodsocker. Ett stabilt blodsocker är speciellt viktigt när det gäller ditt välmående under hela dagen.

Undvik aspartam, oavsett om det är bevisat eller inte så tros det kunna ge humörmässiga biverkningar.

Ät bra fett
60 procent av hjärnan utgörs av fetter, så se till att få ordentligt med bra fetter av bra kvalitet som t ex fet fisk och linfröolja. Ät rikligt med hasselnötter, valnötter, solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön och mandlar. De är alla rika på omega 3 och 6. Det är omega 3 som är viktigast för hjärnans kemi. Jean Carper nämner i sin bok ”Mirakelkost för in hjärna” att fiskolja tycks höja nivån av underbara signalsubstanser i hjärnan.

Ät rikligt med lecitinrik mat. Lecitin finns i äggula. Det rekommenderas att inte äta rå äggula, så ät mjukkokt ägg. Lecitin är känsligt och förstörs vid långvarig värme varför det är bättre att äta ett mjukkokt ägg än t ex ett stekt ägg. Andra lecitinkällor är oliver, soja, frön och nötter, växt- och fiskolja. Lecitin är viktigt för hjärnan och nervsystemet. 30 procent av hjärnans torrsubstans består av lecitin. Det ingår i alla cellmembran och bidrar till att öka välbefinnandet hos äldre. Lecitin har också en lugnande effekt.

Mat som gör dig glad
Depression verkar oftast vara värst på morgonen. Börja därför dagen med att äta en god och bra frukost. Se till att frukosten är fylld med livskraft. Tillför gärna ett par matskedar med linfröolja. Det finns de som säger att linfröolja har en antidepressiv och humörstabiliserande effekt.

Har du sug efter speciella livsmedel så stanna upp och fråga dig själv om denna kost verkligen känns bra i kroppen. Det är nämligen så att det som vi suktar mest efter oftast är det som vi tål sämst. Sluta äta färdigrätter, raffinerad mat och drick inte drycker med koffein. De kan bidra till att förvärra din depression då dessa urholkar kroppen på B- och C-vitaminer samt krom.

Se till att äta tillräckligt med fibrer, grönt, frukt och protein av bra kvalitet. Använd också starka kryddörter och kryddor och ät gärna bittra saker. De hjälper till att rensa levern. Samtidigt bör du dricka rikligt med vatten, som hjälper till att rensa ut gifter.

Ett bra tips: Mat som kryddas med cayennepeppar bildar endorfiner och hjälper till att lyfta ditt humör!

Kosttillskott

 • Först och främst är det bra att ta en bas med kvalitetsmultivitaminer och mineraler. Har du brist på dessa kan det bidra till att du känner dig deprimerad och ledsen.
  Som redan nämnts åtskilliga gånger – se till att få bra omega 3-fettsyror.
  • B-vitaminer spelar en mycket viktig roll i upprätthållande av en bra kemi i hjärnan, och brist på B-vitaminer är vanligt hos människor som lider av depression.
  • Brist på folsyra (vitamin B9) kan bidra till depression.
   Många rapporter visar att folsyrabrist är en bättre indikator på depression än B12-brist. Tar du antidepressiv medicin har medicinen bäst effekt om du inte har folsyrabrist.
  • B12 upptas bäst antingen som tabletter under tungan eller som injektioner. Brist på B12 kan ha en förödande effekt på hjärnan.
  • C-vitaminer bör tas ca 1 gram dagligen.
  • 5-htp (hydroxytryptofan) hjälper till att öka serotoninnivån i hjärnan. Dosen kan vara mellan 50 mg-200 mg dagligen. Börja med en liten dos, gärna ihop med extra B-vitaminer och zink. Börja med att ta 5-htp på kvällen och öka successivt till tre till fyra gånger om dagen tills du hittar den nivå som du mår bäst av.
  • Metionin är en essentiell aminosyra som många gånger visat sig kunna hjälpa människor med depression. Det måste nämnas att metionon måste tas ihop med alla B-vitaminer, annars kan det nämligen ge psykotiske symptom, om det t ex finns en folsyrabrist. Metionin är bra för mycket och främjar bland annat hårväxt och minnet.
  • Sibirisk ginseng, även kallad artic root har en lugnande effekt på binjurarna, som i regel också lider om man är deprimerad.
  • Johannesört har många gångar visat sig hjälpa och lätta depressioner. Den lyfter humöret, minskar oron och känslan av maktlöshet. Dessutom hjälper den för en bättre sömn. Det har visat sig att den normala dosen behöver dubblas ibland annan man får den önskade effekten.
   Tar du Johannesört bör du vara försiktig med solen då den kan göra huden mer känslig. Du bör inte ta Johannesört ihop med lyckopiller ordinerade av läkare. Var också försiktig om du tar P-piller eller blodförtunnande medicin. Är du osäker är det alltid bäst att fråga en läkare.
  • Rhodiola hjälper till att öka energinivån och hjälper hjärnan att skapa signalsubstansen serotonin, som hjälper till så att du känner dig glad och positiv.

Små tips
Kom ut i dagsljus
…så mycket som möjligt och helst på morgonen, minst 30-60 minuter om dagen. Ljus betyder enormt mycket för vår hälsa. Det sägs att 80-90 av 100 vinterdepressioner beror på bristen på dagsljus som kommer in genom ögonen. Lägg bort glasögonen om du överhuvudtaget kan.

Se till att få daglig motion
På en del psykiatriska avdelningar använder man fysisk träning för behandling av lättare depressioner. 15 minuters träning en eller flera gånger om dagen hjälper till att hålla depressiva symptom på avstånd.

Ge dig tid att lära känna dig själv

Kanske känner du inte ens dina egna känslor. Lär känna dem, ge uttryck för dem och ta ansvar för dem. Du är en unik person och det är viktigt att frigöra dig från känslan att ha vissa bestämda ställningstaganden och åsikter i de grupper du rör dig. Det kan vara oerhört svårt att ändra dessa mönster och det kan vara en bra idé att ta hjälp av en professionell.

Se till att få en god nattsömn
Sov gärna sju till åtta timmar i sträck. Det är viktigt för att fungera bra dagtid.

Tar du medicin
…så kan en del mediciner framkalla depression. Detta gäller t ex en del cellgifter.

Har du amalgamplomber
…kan det vara en bra idé med en utrensning av tungmetaller.

Undvik stress
Du bör finna en bra balans mellan privatliv och arbete. Lämna jobbet på jobbet när du går för dagen.

Elektromagnetiska strålar
Misstänker du att din depression och eventuella sömnsvårigheter kan bero på strålning kan det vara en bra idé att flytta sängen, och se om det hjälper. Det finns mycket litteratur kring detta på internet.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.