Carmona – en alldeles speciell stad med 5 000 års historia

Carmona – en alldeles speciell stad med 5 000 års historia

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Att det finns så mycket historia i Carmona beror otvivelaktigt på stadens läge. Den anlades i ena änden av en ås på den stora Guadalquivirslätten. Här i slutet av åsen är det branta sluttningar på tre sidor, och det är ju perfekt, för då finns det bara en sida som man behöver försvara. Vid slutet av åsen är utsikten ned över slätten helt enastående, så det är inte svårt att förstå att folk valde att bosätta sig här. Och det var det många som gjorde: stenåldersmänniskor, bronsåldersmänniskor, tartesserna (järnåldersmänniskor med en rik kultur), fenicierna, romare, visigoter, morer och till slut de kristna. Och alla har de lämnat spår efter sig, så staden ligger på ett lager efter det andra med arkeologiska lämningar.

Låt oss börja i slutet av åsen, där utsikten är som vackrast. Där ligger paradoren och den har byggts ovanpå resterna av den moriska borgen och det som senare var den kristna kungen Pedro den I:s palats. Paradoren är verkligen praktfull, vackert inredd med över 60 rum och sviter samt en matsal och patior som inte går av för hackor. Vackert är det och utsikten är alldeles sagolik. Just på grund av detta är denna parador en av de mest besökta i Spanien, och det märks på priset: 225 euro för en natt med ett dubbelrum utan frukost. Trots detta är det fullt med gäster, så här märks ingen kris. Vill man inte bo på paradoren kan man nöja sig med att gå in i baren och ta en drink eller få sig en kaffe och kaka på terrassen och beundra utsikten. Det gjorde vi, för vi valde att bo på hotell Casa Palacio de Carmona, nere i centrum. Detta hotell är inrymt i ett ombyggt palats från 1500-talet och öppnades som hotell 1992. Det är ett vackert palats och här kostar ett dubbelrum (utan frukost) 81 euro per natt.

Centrumtorget i Carmona heter Plaza de San Fernando, och där åt vi de flesta måltider. Det är en mysig plaza med många barer och restauranger, och ett rikt folkliv. Vi tyckte speciellt om baren La Plaza, där vi åt äkta spansk mat för en billig peng. När vi satt där i skymningen var det svårt att samtala tillsammans på grund av det vilda kvittrandet uppe bland grenarna på de träd som finns kring plazan. Det var gråsparvar, som kanske var oense kring boplatser för natten, för det lät verkligen som om de grälade. Så snart solen hade gått ned tystnade oljudet.

Vad ska man så se i Carmona? Det passar bra att börja med att gå till turistkontoret, som ligger i La Puerta de Sevilla. Här kan man få en karta över staden samt broschyrer och samtidigt se den väldiga byggnaden som Puerta de Sevilla faktiskt är. På grund av läget behövde staden, som sagt, bara försvaras från en sida: den som vetter mot Sevilla, dvs. mot väster. Här byggde därför romarna det som i dag betraktas som världens största försvarsport från Romarriket. Porten hade tre öppningar och massa torn, salar och bröstvärn. Man kan komma in i denna jättebyggnad från själva turistkontoret, och från barrikaderna har man en enastående utsikt över staden och slätten.

På andra sidan staden ligger La Puerta de Córdoba – även denna byggdes av romarna under det första århundradet. Denna port vetter mot öster, och då man måste gå upp längs en backe för att komma till porten är den mindre besökt än Sevilla-porten. Porten används fortfarande i dag och vi passerade den när vi kom till staden. 

Man bör även se El Museo de la Ciudad – stadsmuseet, som också ligger i ett gammalt palats. Här kan man se fynd från alla de kulturer som präglat staden, så det är intressant. Här finns fina krukor och fat från tartesserna – det iberiska folket som levde och kom till landet före romarna, samt mosaik och statyer från Romarriket. Byggnaden är fin i sig själv, för här kan man få se ett palats från insidan.

Det är även spännande att se resterna av El Alcázar (borgen). Här får vi en rundvisning av en kunnig guide, som berättar och förklarar. Borgen är i dag uppkallad efter kung Pedro I, som byggde om den efter morerna. Pedro I var lite av en kvinnokarl och då han reste mycket var han orolig för att hans hustru skulle vara likadan som han själv. Därför, när han var bortrest, spärrades hustrun in i ett kloster. På klostret fanns en mycket vacker nunna, som kung Pedro I hade ett väldigt gott öga till. Men hon var ju nunna och ville inte ha någonting att göra med kungen. Därför vanställde hon sitt ansikte med syra, så att hon förlorade sin skönhet. Tja, vad gör man inte för att bevara sin dygd och hålla oönskade friare på avstånd – kung eller ej?

Uppe på borgen har det byggts en modern trappa, som man kan gå upp för, för att komma högt upp över staden. Detta gjorde vi och det var en mycket fin upplevelse att stå där uppe och ha utsikt åt alla håll. I norr ligger floden Guadalquivir och norr om den Sierra Morena. Hela landskapet runt staden är platt som en pannkaka, varför det är mycket lätt att odla där, och främst odlas det vete och solrosor.

I denna stad finns det massor av kloster, så ett sådant vill vi också besöka. Vi väljer El Convento de Santa Clara, där man kan gå upp i tornet, se ett par salar och därefter besöka kyrkan och till sist se själva klostergården. Kyrkan är överdådigt utsmyckad med guld, vilket har sin förklaring i dels att de rika adelsfamiljer som ”gifte bort” sina döttrar till klostret skänkte mycket generösa hemgifter och dels att klostret fick ett jättearv från La Duquesa de Arcos år 1511. Jo, här är det guld och gröna skogar och det går inte att skönja någon nöd alls. Klostergården är enkel och vacker. I slutet av besöket kan man köpa kakor som nunnorna bakar. 

Vi var i Carmona i början av oktober och den tiden på året är det kontinentalvärme som gäller. Eftermiddagstemperaturen låg långt över 35 grader, så då får man lov att planera in en siesta. Men när kvällen faller på är det skönt att gå runt i shorts och kortärmat, och sitta i skymningen med någonting svalkande att dricka. 

Vi tycker ju om att vandra och på turistkontoret tipsades vi om två vandringsturer och vi fick också kartor till dessa: bevattnings-trågs-rutten (ca 12 km) och rutten till Batida-grottan (8,4 km). Bägge gick ned till slätten och upp igen, och vi hade gärna vandrat dem – om det inte varit för värmen. Men vandra gjorde vi i alla fall. Under våra två dagar i staden gick vi totalt 25 km – stadsvandring förstås, men vi fick alltså en hel del motion i alla fall.

Den sista stora sevärdheten vi såg i Carmona var den romerska nekropolis – alltså romarnas begravningsplats. Den ligger i andra delen av staden – utanför murarna och i riktning mot Sevilla. Detta är i dag en jättestor arkeologisk fyndplats, och man har hittat otaliga gravar och mausoleum. Det ena, la Tumba de Servilia, är så stort att det däri kan ligga en jättevilla. Ett annat, som kallas la Tumba del Elefante, är också mäktigt, och där har man hittat en halvstor staty av just en elefant. För romarna var elefanten en symbol för evigheten, så det var bra att ha med sig en elefant till livet efter detta, som romarna trodde på. Därför var begravningar en fest omgärdad av massa ceremonier och ritualer, för att skicka den döde på den långa resan. De flesta döda kremerades och i urnan lade man sedan de smycken och tillhörigheter som betydde mest för den avlidne. Att gå och se nekropolisen är ett måste, för där finns det mycket att se. Där finns det också guider som går runt med busslaster med turister från Sevilla, så det är ett populärt utflyktsmål, och tar ca 1 timme.

Precis ovanför nekropolis ligger resterna av romarnas amfiteater. Här håller man fortfarande på med utgrävningar, varför man dessvärre inte kan besöka den.

En annan fin plats i staden är den gamla marknadsplatsen Plaza del Mercado de Abastos. Nu för tiden är de flesta marknadsstånd dessvärre stängda, och det syns att de kvarvarande verkligen tvingas att kämpa för att hålla sina verksamheter vid liv. Därför är det en god sak att gå dit och dricka en kopp kaffe eller på annat sätt stötta dessa småföretagare.

Ett besök i Carmona är verkligen någonting som inte får missas. Här fås spansk historia i mängder!

Av Else Byskov

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco