Úbeda – den magiska staden

Úbeda – den magiska staden

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Inte nog med att Úbeda är full av magi, dessutom är bilvägen över bergsmassivet Sierra Mágina är en hisnande upplevelse som du bör se till att uppleva. När man dessutom kan övernatta i ett gammalt palats (nu Parador) och besöka klostret San Juan, i ett intakt mudéjarhus samt besöka de sista spanska judarnas bostäder, ja, då är det bara att ge sig av.

Staden Albánchez ligger vackert.

Det är ca 250 km från Málaga till Úbeda, så man bör räkna med en övernattning längs vägen och köra över Granada, för annars kommer du inte till den så oerhört vackra resan över Sierra Mágina.

Úbeda ligger i provinsen Jaén och till Sierra Mágina räknas provinsens högsta berg som heter Mágina som mäter 2 164 m ö.h. Detta ska vi ta en närmare titt på och ca 80 km norr om Granada, när vi kör på motorväg A-44, svänger vi av mot Pegalajar, som jag i flera år beundrat från motorvägen varje gång vi kört norrut.

Pegalajar ligger väldigt vacker på en slags avsats halvvägs upp på berget, så nu ska vi se detta. Och vi blir inte besvikna, för staden är speciell och rolig. Vi parkerar vid rådhuset och börjar leta efter någonstans att få en kaffe och pan con tomate, då klockan hunnit bli 11 och vi börjar bli lite hungriga. Det finns ingen bar i sikte, så vi frågar några bybor och alla säger att vi ska bege oss till La Charca – där finns det barer. Vad är detta charca, tänker vi, eftersom ordet betyder pöl. När vi äntligen hittar pölen visar det sig vara en stor, muromgärdad, öppen vattenreservoar, som från tidernas begynnelse använts för att reglera vattenmängden som strömmar ut från stadens källa, Fuente de la Reja. Just denna dag när vi är här finns det inget vatten i den, men när det gör det är detta förmodligen en underbar plats för att njuta av en kaffe. Och byborna hade rätt, här finns det öppna barer, men då vi är här i december är det kallt, så vi sitter inomhus och njuter av serveringen. Staden har flera fina saker att se, inklusive den bara bergsdelen La Serrezuela, men vi ska vidare över Sierra Mágina.

Vår resa tar oss först upp mot staden Mancha Real och längs vägen passerar vi en speciell utsiktsplats som heter Siete Pilillas, på vänster sida. Här bör man stanna till eftersom utsikten över landskapet i norr är helt magnifik, och härifrån kan man hoppa ut med sin paraglider och härifrån börjar också en spännande vandringsväg: Sendero La Serrezuela, som är en rundtur på 7 km. som tar en runt det berg vi kunde se nerifrån Pegalajar. Det pirrar i kroppen för att komma ut på denna vandring, men det får bli en annan gång, för nu ska vi ju till Úbeda.

Vi kör genom Mancha Real och tar JA 3106 mot och förbi staden Torres, som ligger vackert på en bergssida. Efter Torres heter vägen JA 3107, och den är både vild och vacker. Den slingrar sig över bergskedjan, förbi passet Puerto de Albánchez, därifrån man har en fantastisk utsikt ned över landsskapet i öster. Vi kan också se det högsta berget här i Sierra Mágina bakom oss. Vi kör genom staden Albánchez de Mágina med ett gammalt torn som balanserar ovanpå en tunn klippa och vi beundrar en mycket speciell klippformation som helt omotiverad sticker upp i landskapet och som heter El Torcal Albánchez. En mycket speciell syn.

VI fortsätter vidare mot staden Jimena, men innan vi kommer så långt uppmärksammar en skylt oss om en som heter El Pinar de Cañava med en rutt som kallas: Ruta de los Caracoles. Detta kan vi inte ignorera, så vi svänger av till vänster och kör längs en smal, krokig väg för att stilla vår nyfikenhet. Efter 5-6 km vi kommer till en skylt som berättar om El Pinar (en tallund). Vi kör vidare tills vi ser skylten: Ruta de los Caracoles. Här parkerar vi och följer vägen en bit. Den leder till ett slags stenbrott, där män som bröt sten bodde. De hade byggt grottor av sten helt utan att använda cement eller murbruk, vilket ju varit en prestation. Stigen hit har anlagts för att man ska kunna se dessa märkvärdiga boningar. Detta är en lite speciell omväg men fin och med en vacker utsikt över detta fantastiska landskap.

Berget La Serrezuela bakom Pegalajar.

Nu kör vi mot staden Jódar, därifrån en landsväg leder oss direkt till Úbeda. Vi anländer därmed sent på eftermiddagen och parkerar uppe på stadens centrala torg, Plaza de Andalucía, då vi vet att torget där paradoren ligger är skyddat och inte har någon parkering. Nu rullar vi med vårt lätta bagage ned längs Calle Real till Plaza del Ayuntamiento och strax bakom ligger Plaza Vázques de Molina, där paradoren ligger. Detta är en av Spaniens äldsta paradorer och den ligger inrymd i ett renässanspalats från 1500-talet (Palacio de Dean Ortega). När du besöker staden är det ett måste att bo här, för dels är det ett fint ställe och dels ligger kyrkan La Sacra Capilla del Salvador bara ett stenkast bort.

Det var i denna lilla kyrka som den danska journalisten och författaren, Charlotte Rørth, ska ha mött Jesus 2008. Efter mötet har hon skrivit flera böcker om upplevelsen, som var ganska speciell eftersom hon såg Jesus som i ett hologram på en grusväg i Palestina medan hon stod inne i kyrkan. Hennes första bok ”Jag mötte Jesus” blev en storsäljare och hon har sedan dess hållit många föreläsningar om mötet och det har också gjorts en tv-serie om henne.

Jag har själv besökt kyrkan flera gånger och första gången var det en så speciell energi där inne att både jag och Tue blev yra och lätt illamående. Men den här gången märker vi ingenting, men jag är säker på att det finns starka andliga krafter i Úbeda, för jag fick till och med en stark andlig ”dusch” över mig i San Juans kloster/museum.

En av bostäderna i stenbrottet.

Det första vi gör nästa dag är att besöka klostret där San Juan de la Cruz dog. San Juan (1542-1591) är en av Spaniens största mystiker och en vars dikter jag studerade när jag studerade spanska på universitetet. På den tiden lockades jag av denna munk, som hade upplevt flera uppenbarelser som ung. Ihop med Santa Teresa de Jesus (som var hans samtida och vän) anses han vara den största representanten för spansk mystik. Nu har det öppnats ett museum till hans ära i klostret där han dog, och det ligger ganska nära paradoren  på Calle Carmen 13.

Just när vi köpt biljetter och kliver in i kyrkan (som är byggd i rummet där San Juan dog) känner jag en stark andlig energi skölja över mig. Den är svårt att beskriva, men den känns extremt bekväm och upplyftande. Känslan går inte att kopplas till någonting jag ser utan den bara spirar i kroppen, och det är en känsla av att vara i kontakt med något andligt. De andra i gruppen (Erik, Tue och Hanne) märker ingenting, och kanske gjorde jag det på grund av min starka kontakt med en annan stor mystiker, Martinus (1890-1981), om vars omfattande arbete jag har skrivit nio böcker på engelska. Men det är en annan historia. Se newspiritualscience.com

Roligt nog är det bara i kyrkan som jag upplever den där speciella energin. I de många andra rummen känner jag ingenting. Museet har många fina rum med intressanta minnen från San Juans liv och arbete. Bland annat kan man se en vaxfigur av San Juan som sitter och skriver i sin cell. Ett besök på detta museum är ett måste.

Relativt nära museet, på Calle Cervantes 6, ligger Úbeda arkeologiska museum, som ligger i ett mycket vackert mudéjarhus från 1400-talet. Mudéjar betyder ”de som blev kvar” och refererar till de före detta muslimer, som hade konverterat till kristendomen och som blev kvar i Spanien efter Granadas fall 1492. Museet är fullt av fynd från staden och omgivningen, helt från stenåldern, och det är ganska intressant.

Slutligen måste vi se La Sinagoga del Agua (https://sinagogadelagua.com/en/home-2/) som är mycket intressant och som har en rolig historia. Det handlar om en synagoga med tillhörande bostad, som användes som ett bönehus för de sista judarna som bodde i Úbeda. Synagogan ligger i centrum på Calle Roque Rojas 2, och det upptäcktes när man ville bygga om ett hus till turistlägenheter och göra ett parkeringsgarage. Det var under detta arbete som man helt oväntat hittade detta fynd av en underjordisk synagoga med bostaden. Synagogan har två våningar med ett samlingsrum högst upp och en plats för ritualbad på bottenvåningen. Längs ned finns också en brunn som fortfarande fungerar, och det är av den som synagogan fick sitt namn: Sinagoga del Agua. Man kan fortfarande se badet såväl som de bostäder som judarna bodde i 1492, det år som av de kristna kallades: annus mirabilis – mirakelåret.

Orsaken till att det var ett mirakelår i kristna ögon var att det detta år skedde tre viktiga händelser för kristna Spanien: 1. De sista muslimerna lämnade landet när Granada föll den 2 januari efter en lång tids belägring av det katolska kungaparet Isabella och Ferdinand. Så var La Reconquista (erövringen) klar och hela landet låg i kristna händer efter mer än 700 år. 2. Christoffer Columbus upptäckte Amerika och 3. De sista judarna tvingades lämna landet. Det är denna sista händelse som vi kan se återspeglas i synagogan, för i det tillhörande köket kunde man se att bostaden övergivits i hast. Men det framgick också tydligt att de boende trodde att de skulle återvända inom kort, men så blev det aldrig. De tvingades istället fly med de 200 000 andra spanska judarna, som därefter spreds över hela världen.

Kyrkan La Sacra Capilla del Salvador

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco