Alicante – Ljusets stad

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Alicante kan skryta med över 320 soldagar om året och staden sägs också vara en av Spaniens soligaste.

Alicante är en vacker stad med breda gator och trottoarer, med gott om plats att röra sig på. Hotel Gran Sol, med sina 28 våningar, gör det lätt att orientera sig oavsett var i staden man befinner sig.

Alicante grundades av fenicierna 325 f.Kr. När romarna kom kallade de platsen Lucentum – Ljusets stad. År 718 hamnade Alicante under moriskt styre och återerövrades inte förrän 1296, då staden upptogs i kungariket Valencia. Kung Ferdinand och drottning Isabella gav Alicante status som stad 1490. Alicantes ekonomi baseras i huvudsak på turism och vinproduktion men det finns även en betydande export av olivolja, frukt, tyger, keramik, läder och skinnprodukter som t ex skor och väskor.

Castillo de Santa Bárbara

Alicante ur fågelperspektiv.

För att få en bra helhetsbild börjar vi vår sightseeing vid Castillo de Santa Bárbara, som ligger uppe på berget Benacantil, som är Alicantes högsta punkt. Detta område har spelat en viktig roll i stadens långa historia. Redan på 300-talet f.Kr. ska karthagerna ha byggt ett slott där Castillo de Santa Bárbare ligger. Borgen, som står där i dag, byggdes på 1200-1500-talet. Det finns en hiss som leder dit upp, men det kan varmt rekommenderas att promenera upp längs den vackra stigen som slingrar fram mellan gamla charmiga hus dekorerade med blomkrukor på fasaderna och vid ytterdörrarna.

Vi måste verkligen övertala oss själva för att våga gå ut på den lilla utkiksposten som leder ut på ett språng från borgen. Här befinner vi oss 160 meter upp och under oss ligger husen lite huller om buller. Och så lyfter vi blicken lite och då ser vi glittrande hav så långt blicken kan se. Vi promenerar runt i borgen, uppför branta trappor och under romerska valv. I springorna mellan de stora stenblocken växer gräs och blommor. I den äldsta delen ska det en gång ha funnits både sjukhus och skola.

Allt är lugnt och stilla, och det är nästan overkligt att tänka på alla strider som ägt rum här uppe.

Kyrkor och museer

När vi kommer ned från berget står vi vid vackra La Iglesia de Santa Maria, Alicantes äldsta kyrka. Bygget av denna kyrka påbörjades på 1400-talet och det skulle dröja 200 år innan den stod färdig, som den står i dag. Dörrarna är öppna och vi går in för att beundra den vackra interiören. Vi slutar aldrig att fascineras av alla som ”droppar in” i katolska kyrkor, gör korstecken, tänder ett ljus och ber en snabb bön innan de hastar vidare i vardagen.

Precis i närheten av kyrkan ligger Museo Gravina, som bjuder på målningar och skulpturer från senare tid. Detta museum är inrymt i ett fyravåningshus från 1808. Konstverken på väggarna ger en liten inblick i hur det var att vara en del av den goda borgerligheten förr i tiden.

Två kvarter bort ligger Museo Maca som har permanenta samlingar av bland andra Picasso, Dalí och Miró.

Vårt nästa stopp blir El Ayuntamiento. Förutom att byggnaden utgör ramarna för kommunhuset ligger där även ett museum med flera vackert inredda rum. Salón Azul (den blå salongen) inreddes en gång i tiden för att hedra drottning Isabell II, och är kanske det rum som gör störst intryck på oss.

På torget utanför kommunhuset är det marknad varje söndag. Denna är speciellt intressant för samlare, för här säljs allt från gammalt silver, frimärken, mynt till vinyler och böcker, bara för att nämna en del.

Över 300 människor dödades

Under det spanska inbördeskriget var republikanerna kraftigt representerade i Alicante, vilket ledde till en massiv bombning av staden. Den 25 maj 1938 släpptes ca 90 bomber över Alicante med omnejd, vilket dödade fler än 300 människor. För att skydda invånarna byggdes flera skyddsrum, refugios, där man kunde gömma sig när flyglarmet gick. Några av dessa är i dag öppna för allmänheten, som t ex Refugio Antiaéreo på Plaza Sènica.

El Mercado Central

El Mercado Central, stadens saluhall, är full av liv och rörelse och hittas på Avenida Alfonso El Sabio och står delvis på resterna av den gamla stadsmuren. Detta är en imponerande byggnad som stod klar 1921 och som leder tankarna några av Spaniens många katedraler. I denna saluhall finns nästan 300 butiker, mer exakt 292 stycken, fördelade på två våningar. När dörrarna öppnas kl. 07.00 har arbetet med att förbereda allt för dagen redan varit i full gång i flera timmar. Kl. 14.30 är allt över och dörrarna stängs.

Avenida de Maisonnave är utan tvekan Valencias största shoppinggata. Här ligger modebutikerna på rad bland både de vanliga klädeskedjebutikerna och lokala specialbutiker. Med breda trottoarer och gott om plats är detta den perfekta platsen för även dem som bara vill fönstershoppa.

6,6 miljoner mosaikbitar

Den vackra ”böljande” Explanada de España, som utgörs av 6,6 miljoner små mosaikbitar, är en samlingsplats för både Alicanteborna själva och turister. Där, i skuggan av palmerna, sitter folk i fällstolar som kommunen har ställt ut. Vissa sitter och bara tittar på folklivet på esplanaden, andra diskuterar allt från politik till morgondagens väder. Marknadsstånden ligger precis i närheten och bland dessa hittas caféer och kiosker.

Alicante är en universitetsstad, så nattlivet kan emellanåt vara hektiskt när studenter från hela Europa intar caféer, barer och diskotek, och nattlivet kan fortsätta till långt in på småtimmarna. När vi checkade ut från vårt hotell var det tidig söndag och där mitt på morgonen stötte vi ihop med en festglad grupp spanjorer – för dem var det fortfarande lördagskväll…

www.alicanteturismo.com

Refugio Antiaéro Plaza Sènica, ett av de många skyddsrum som byggdes under det spanska inbördeskriget.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco