Därför har spanska byar så långa namn

Därför har spanska byar så långa namn

Många utlänningar som besöker Spanien förvånas över de långa ortnamnen, som många gånger kan bestå av både två, tre och fyra ord, varför det ofta kan vara nästan omöjligt att både komma ihåg och uttalade dem.

Men varför är namnen så långa? Räcker det inte med ett namn? Och vilken by har det allra längsta namnet i Spanien?

Läs vidare, för här tar vi en titt på några långa ortnamn samt tar reda på historien bakom dem.

Historiska namn

Ett land med lång historia såsom Spanien har naturligtvis många historier att berätta, och ibland görs detta rätt och slätt genom ortnamn. Ta kuststaden El Puerto de Santa María (Jungfru Marias hamn) i Cádizprovinsen. När det pratas om El Puerto, som ortsbefolkningen kallar den, tänker folk ofta på den spanska upptäckten av Nya världen (Amerika), för det var här som Kristoffer Columbus bodde på 1500-talet medan han sökte finansiering för sina resor till det okända Indien. Det var också i närheten av El Puerto som han och hans besättning på 90 mannar kastade loss med skeppen La Pinta, La Niña och La Santa María den 3 augusti år 1492. Men namnet är mycket äldre än så, då kung Alfonso X kallade platsen Santa María del Puerto efter att han återerövrade området från morerna 1260.

Andra kända ortsnamn med historiskt ursprung är alla Andalusiska städer och byar som har ”de la Frontera” (vid gränsen) i namnet, som t ex Jerez de la Frontera. Arcos, Morón, Castellar, Viejer, Chiclana, Conil, Cortes och många andra städer och byar har detta tillägg i namnet, trots att de i dag inte alls ligger nära någon som helst gräns. Historien berättar dock att när den kristna reconquista-armén gradvis återtog landet och Nazari-kungadömet föll i Granada 1492 låg många städer på gränser mellan de två arméerna, eller kristna och arabiska landområden. Då striden pågick i över 200 år fick dessa gränsstäder stor militär, strategisk, religiös och kulturell betydelse. Som fortfarande är fallet med gränsområden blev dessa ofta platser för illegal handel, plundring, gisslantaganden och slavhandel.

I övrigt ses även det arabiska arvet på många platser i Spanien, som i t ex ortnamn som börjar med Al (som Almería och Alpujarra), vilket ju kommer från det arabiska prefixet ”Al”.

Geografiska namn

Andra spanska ortnamn kommer från geografiska beskrivningar om platsen och dess omgivningar. Namnet kan t ex referera till ett berg eller en flod i närheten eller någonting annat geografiskt som staden eller byn är känd för. Exempel på detta hittas t ex på Costa del Sol med Arroyo de la Miel (honungsfloden), eller inlandsstaden Setenil de las Bodegas (Setenil med vinkällarna) i Cádizprovinsen.  

Andra ortsbeskrivningar används för att skilja mellan två städer/byar med samma namn. Detta är fallet med två städer i Málagaprovinsen – Alhaurín de la Torre (Alhaurín med tornet) och Alhaurín el Grande (Stora Alhaurín). Samma sak gäller bergsbyn Zahara de la Sierra (Zahara i berget) som skiljer den från en annan stad som också heter Zahara, nämligen Zahara de los Atunes (Zahara med tonfiskar).

Religiösa namn

Som bekant har Spanien otaliga helgon och heliga jungfrur som ibland tenderar att hitta sin väg in i ortsnamn, speciellt om det skett ett mirakel i trakten. Det är bara att se på San Pedro de Alcántara på Costa del Sol för att få ett exempel på ett religiöst namn på en stad. Även om denna stad härstammar från romartiden, då den kallades för Silniana, fick platsen det namn som vi känner den vid i dag av den adliga Manuel Guitérrez de la Concha e Irigoyen, den första markisen av Duero, som skapade en lantbrukskoloni i området på 1860-talet och gav platsen namn efter sitt favorithelgon San Pedro (Sankt Peter) och hans egen mamma, Petra de Alcántara Irigoyen. Colonia de San Pedro de Alcántara nämns även i ett kungligt dekret år 1867.

Byn med det längsta namnet

Orten med längst namn i Europa ligger på ön Angesley i Wales och den heter Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwlllantysiliogogogoch (58 bokstäver). Förståeligt nog kallas den till vardags och på kartor ofta för bara Llanfair PG. Fritt översatt betyder det mer eller mindre: ”Den Heliga Marias kyrka i den vita hasselns dal nära den strida vattenvirveln vid helgon Tysilio av den röda grottans kyrka”.

I Spanien finns det inga städer med så jättelånga namn, speciellt inte i ett enda ord, men det finns ändå några riktigt långa ortsnamn. Enligt den spanska statistiska centralbyrån heter kommunen med det längsta namnet i Spanien Gargantilla de Lozoya y Pinilla de Buitrago, och den ligger i Madridprovinsen. Med sina knappt 400 invånare är det är mycket långt namn för en mycket liten by.

(Källor: La Razon, Visit Andalucía, Britannica, Antena 3, INE, forebears.io, 20 minutos, Rick Steves, Archhyde och Thekidsshouldseethis)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.