Anita Delgado: Málagas indiska prinsessa

Anita Delgado: Málagas indiska prinsessa

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

År 1890 föddes en blivande prinsessa i Málaga. Hennes namn var Ana María Delgado Briones, dotter till caféinnehavarparet D. Ángel Delgado de los Cobos och Dª Candelaria Briones. Redan i tidig ålder intresserade hon sig för kreativa miljöer och som tonåring intog hon flamencoscenerna i Madrid. Hon gick under konstnärsnamnet Anita Delgado och det var under en föreställning som hon träffade sin prins, den indiska maharaja Jagatjit Singh.

Det var en gång en prinsessa som föddes en kall dag i februari på Calle Peña i Málaga. Just denna dag stod solen högt på den blå himlen och den friska vinden fick palmgrenarna att vaja kraftigt. Våren var på intågande och dagarna blev allt ljusare. Familjen levde väl i den sydspanska staden. Föräldrarna drev det lilla caféer La Castaña, där Ana Marías och hennes systers konstnärliga intressen vaknade. In på caféet kom poeter, konstnärer samt dansare och de två unga flickorna lockades av den levande konstnärsmiljön, och barndomsåren fylldes med att uppleva och utforska caféets spännande liv. När flickorna sedan började studera poesi och litteratur utvecklades deras passion för konst ännu mer, och glädjen som barnen visade för det kulturella gjorde att deras far prioriterade undervisningen, trots familjens knappa ekonomiska resurser. Men de hårda levnadsvillkoren gjorde att föräldrarna tillslut bestämde sig för att söka lyckan i Madrid, där de två flickorna således började sina ungdomsår.

Dansen började i Madrid

Föräldrarna hittade jobb i den spanska huvudstaden och flickorna fortsatte sina studier, och senare, trots faderns motvilja, började de också dansa inför stora flamencoföreställningar på konsertcaféet Central-Kursaal. På den tiden var Anita 16 år, och snart blev systrarna kända som Las hermanas Camelias (Cameliasystrarna). Till Central-Kursaal kom många av Madrids intellektuella och konstnärer, som ville uppleva de spektakulära dansföreställningarna.
 
Året var nu 1906 och Spaniens kung, Alfonso XIII, skulle gifta sig med den engelska prinsessan Victoria Eugenia. Bland bröllopsgästerna fanns många förnäma personligheter från hela världen – bland dessa Jagatjit Singh, den indiska staden Kapurthalas maharaja och Anitas kommande make. Den unga flickan och hennes syster dansade flamenco så det stod härliga till på Central-Kursaal, dit flera av kungens adliga gäster sökte sig om kvällen. Och där, i publiken, fanns den indiska maharajan, och när han såg den unga malagueñan, blev han så betagen att han bad om att få träffa henne. Anita avvärjde dock Singhs närmanden och kort därefter tvingades han hastigt lämna Madrid när det nygifta kungaparet utsattes för ett bombattentat och ingen längre kände sig säker. Men den indiska maharajan reste inte långt, bara till grannlandet Frankrike, därifrån han fortsatte att uppvakta Anita. Maharajan skrev brev vari han bad henne om att gifta sig med honom, men den unga flickan var inte intresserad. Breven fortsatte dock att komma och efter ett mycket poetiskt sådant, vari maharajan uttryckte sin kärlek i dikt, reste tillslut Anita till Paris, där det hölls en borgerlig vigsel innan resan fortsatte mot Indien.

Spansk prinsessa i Indien

Äventyret om Anita Delgado tog nu en ny början. Tillsammans med Jagatjit Singh reste hon till den indiska staden Kapurthala, där de gifte sig enligt indisk tradition den 28 januari 1908. Anita var då 18 år. Bröllopet gick till historien då det var så imponerande och extravagant, bruden själv, hon kom inridande på en elefant som smyckats med guld och de vackraste stenarna samt granna färger.
 
Anita Delgado bodde i Indien under flera år, och hon födde också en son, Maharajkumar Ajit Singh, som hon lärde tala spanska. År 1914 reste hennes make till Europa för att ansluta sig till den engelska hären under första världskriget och Anita följde med och skänkte viktiga donationer till de engelsk-franska sjukhusen. Därefter började gnistan i äktenskapet att slockna och Anita inledde en kort affär med Maharajkumar Karamjit Singh, son till maharajan och dennes fjärde hustru. Som konsekvens av affären blev Anita gravid och när hennes make fick reda på det tvingades hon göra abort. Under ingreppet förlorade hon stora mängder blod och kvar fanns bara en skugga av hennes forna jag. Maharajan skiljde sig från Anita och förbjöd henne att någonsin återvända till Indien. Men han gav henne en livslång pension dock med kravet att hon lovade att aldrig gifta om sig.

Resan tillbaka till Spanien

Den indiska prinsessan lämnade Indien och hennes första stopp blev Paris, där hennes son bodde. I början levde hon i en nomadtillvaro, vari hon spenderade sin tid i Paris, Madrid och Málaga, tills hon en dag slog sig ned i den spanska huvudstaden. Hennes före detta make dog 1949, vilket berörde henne djupt, varefter hon skrev boken Impresiones de mis viajes a las Indias (Mina intryck från mina resor till Indien). I denna bok gav hon uttryck för sina känslor kring sitt tidigare liv och sin före detta make.
 
Sonen å sin tur hade studerat på Cambridge University och Militärakademin, och under en resa till England mötte han en libanesisk flicka vid namn Zahra. De två ungdomarna inledde en romans varefter han reste tillbaka till Indien, och lämnade Zahra kvar i England, hon var gravid. Zahra kom att föda en dotter, Maha Akhtar. Hon föddes i Beirut och kom att växa upp utan vetskap om sina indisk-spanska rötter. Maha Akhtar hann bli 42 år innan hon fick veta att hennes far var Ajit Singh och hennes farmor Anita Delgado. Men trots sin okända spanska släkting flöt flamencorytmerna i hennes blod och när hon en dag kom till Andalusien var det som om hon hittade hem, har hon senare berättat i en intervju. I dag är Maha Akhtar professionell flamencodansare samt journalist, men hon är också en del av äventyret om Málagas indiska prinsessa, Anita Delgado.
 
Av Christine Petersen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco