Det är december och dags att skriva årets ”julartikel”. Det fyller mig med stor glädje att jag i år kan sitta ner vid min ”skrivmaskin”. Mina tankar vandrar tillbaka till förra året, då jag tillbringade en stor del av december sängliggandes på sjukhuset i Málaga med allvarliga hjärtproblem. Som gammal sjuksköterska märkte jag tydligt hur min styrka långsamt liksom rann ut i sanden.
De bästa kardiologerna tog hand om mig på det mest omtänksamma sättet. En dag under en runda i korridoren med två kardiologer brast jag plötsligt i gråt. Den kvinnliga kardiologen gav mig en kram och sa vänligt: ”Det är inte tid att gråta, nu måste vi kämpa för att du ska kunna återhämta dig.” De orden glömmer jag aldrig. De gav mig nytt mod.
Strax innan jag blev dålig och sjukhusvistelse hade min son Nils tagit över mitt företag. Förutom oron för mitt plötsliga insjuknande stod han också inför ett antal oväntade utmaningar när det gäller vardagen i butiken. Från sidan följde jag med i det som skedde och vet således vad han gick igenom – och jag måste säga att han hanterade situationen helt fantastiskt.
Min äldste son Peter, som till vardags bor i Luxemburg, tog några dagar ledigt för att komma på besök vid jul. Jag måste erkänna att jag då trodde att han mest kom för att muntra upp sin älskade lillebror Nils, men när jag nu tänker tillbaka på det förstår jag att Peter först och främst kom för att göra mig glad och för att visa stöd.
På sjukhuset är det bara tillåtet med en besökare i taget, men mina två söner lyckades trots allt besöka mig samtidigt och deras goda, glada humör spred sig till mig.
Efter några dagar återvände Peter hem till sig och dagen före julafton blev jag utskriven med strikta order om att ta det lugnt.
Det var en influensasjuk, febrig Nils utan röst, med blanka ögon och munskydd, som kom och hämtade hem mig från sjukhuset, och jag placerades i baksätet på bilen. Nästa dag var det julafton, och det blev både den bästa och sämsta julaftonen som jag någonsin upplevt.
Då bodde vi fortfarande kvar i tvåvåningsvillan som vi hade bott i under många år. När jag kom hem var jag trött och stapplade direkt upp till mitt rum, medan Nils stannade i vardagsrummet.
Julgåsen hade köpts in medan Peter var på besök, och Nils hade läst flera kokböcker för att förbereda det perfekta julbordet.
Men julaftonen blev inte som vi hade föreställt oss. På julaftonen blev nämligen Nils ännu sämre, så vi bestämde oss för att hålla oss på varsin våning för att minimera smittrisken. Julafton spenderades alltså separat, med havregryn till julmiddag och all kommunikation skedde över mobilen. Det var utan tvekan den värsta julafton jag någonsin har upplevt, men samtidigt också den bästa, för jag var hemma.
Denna erfarenhet fick mig att reflektera över vad som verkligen gör högtider som julen så speciella. Det handlar inte bara om traditioner och gemenskap, utan också om de val vi gör – både för oss själva och för våra nära och kära. Detta gäller även den mat och dryck som vi njuter av under julen.
Den goda men också nyttigare julmaten och dryckerna
Jag älskar den traditionella julmaten, och det är fullt möjligt att göra den både nyttig och god, så att det känns lättare i magen.
Om det på menyn ska vara julskinka eller gås, så var noga med att välja kött av hög kvalitet – helst från djur som har levt under goda förhållanden.
Var noga med att äta mycket fint grönt till huvudrätten. Ät mycket grönsaker till julskinkan så att julskinkan blir ett tillbehör och inte tvärtom. T ex en god sallad med rotfrukter.
Den klassiska ris à la malta ska naturligtvis ha all rätt att finnas kvar som tradition – men se till att använda mycket mandel, som bidrar med nyttiga, omättade fetter.
Om du har till vana att servera godis efter julmiddagen, byt ut det mot bättre godsaker som t ex färsk frukt, mörk choklad och olika nötter. De alternativen är betydligt bättre än den klassiska chokladasken, tomteskum, chips och liknande.
Alkohol och kaffe är två härliga drycker när de avnjuts med måtta. Drickandet av dessa ökar ofta under julen. Är du kaffedrickare kan du experimentera med att göra ditt kaffe både godare och nyttigare. Ett spännande alternativ är att testa kaffe blandat med svamp. Här kombineras traditionellt kaffe med medicinska svampar som har ett flertal hälsofördelar. Min personliga favorit är kaffe med reishi-svamp, som inte bara smakar gott utan också har en låg syrahalt och fungerar som en stark antioxidant och stärker immunförsvaret.
Alkohol kan vara en stor njutning, men runt helger och högtider kan mängden lätt bli mer än man tänkt sig, och för en del slutar det med att de dricker sig under bordet. Det kan vara problematiskt för både individen och omgivningen. Därför kan det vara bra att sätta en gräns redan innan festen – t ex på så sätt att du beslutar dig för att du bara ska dricka max tre enheter.
Själv har jag aldrig haft problem med alkohol, men som ung tyckte jag att det var utmanande att inte dricka när stämningen var hög och man hade roligt. För att hitta en balans gjorde jag det till en vana att dricka två glas vatten mellan varje glas vin. Det visade sig vara både en hälsosam och hjälpsam strategi – särskilt med hänsyn till dagen efter.
När min man och jag, som unga, hade gäster hemma, såg jag alltid till att ha alkoholfria alternativ som alkoholfritt öl och vin.
Bra hjälpmedel
För att stärka kroppen och immunförsvaret, särskilt under perioder då det normalt är mycket att göra och många sammankomster – som i juletider – är det viktigt att prioritera rätt vitaminer och mineraler. Här är några rekommendationer:
Spirulina och Chlorella: Dessa superfoods är rika på näringsämnen. Spirulina hjälper till att avgifta och skydda immunsystemet, medan chlorella innehåller mycket klorofyll, vilket stärker immunförsvaret samt hjälper till att rensa ut tungmetaller. Många tar dessa två ihop för maximal effekt.
C-vitaminer: Hjälper ditt immunförsvar och kan förhindra förkylning. I juletider samlas vi ofta med många människor och kanske speciellt här på kusten är det vanligt att träffa människor av många olika nationaliteter, på så sätt finns det också många möjligheter för olika infektioner att spridas.
B-vitaminer: Kom ihåg extra B-vitaminer. Dessa spelar en stor roll för nervsystemet, ämnesomsättningen och kretsloppet.
D-vitamin: Hela kroppen behöver D-vitaminer. D-vitaminer är fettlösliga, så för att de ska tas upp i kroppen måste preparatet innehålla vegetabilisk olja. Dessa vitaminer spelar en stor roll i många funktioner i kroppen. De hjälper bland annat kroppen med att absorbera kalcium, hjälper till att bygga upp ett starkt skelett, hämmar cancer, stärker immunförsvaret och hjälper till att förhindra hjärt- och kärlsjukdomar.
Omega-3-fettsyror: Ta också gärna ett tillskott med omega-3. De är viktiga för kroppen, bland annat för kretslopp, hjärna, hjärta, blodtryck och syn.
Magnesium: En bra magnesiumprodukt är värd sin vikt i guld, speciellt om du känner dig stressad, trött eller håglös. Det hjälper kroppen att slappna av och kan hjälpa till så att du sover bättre.
Andra goda råd för hälsa och välbefinnande
Vetenskapen blir alltmer medveten om den roll som stress spelar för en persons hälsa. Därför är det viktigt att du håller dina stressnivåer under kontroll. Av erfarenhet vet jag att det är lättare sagt än gjort.
Jag skulle kunna skriva en hel bok om hur jag under det första året som nygift och mamma, med hela familjen på besök, stressade och dummade mig vid julförberedelserna. Ett exempel är när jag under mitt första år som gift, och jag hade precis fått mitt första barn, glömde bort att julgåsen måste tinas innan den ställs in i ugnen. Det blev en julafton med korv. Och jag har gjort många fler dumheter.
Så mitt råd är att släppa ”julstress-snacket”. Ju mer vi pratar om stress, desto mer stressade riskerar vi att bli.
I dag är det lätt att beställa hem färdiglagad julmat. Det finns också många andra ”hjälpmedel” som du kan ta till för att undvika julstressen. Hoppa över bäcken där den är som smalas och glöm den där ”riktiga” julen, när allt ska vara hemlagat. Det är viktigare att njuta och ha roligt tillsammans.
Se till att du får tillräckligt med sömn. Behovet av sömn är individuellt och varierar med åldern. En god natts sömn hjälper oss att känna oss bekväma, förbättrar vårt immunförsvar och stärker vårt välbefinnande, så att vi har energi att säga ja och nej i rätt situationer. Jag själv har agerat dumt vid allt för många tillfällen på grund av just sömnbrist. Sömnbrist påverkar vårt minne och kreativitet och får oss att lättare känna ångest och depression.
För att få en god natts sömn är det viktigt att trappa ner på kvällen och undvika uppiggande drycker som kaffe, te, cola och alkohol. I stället kan du njuta av en kopp gott julte och en bit köpt ”hemlagad” pepparkaka eller lite godis som barnen själva har gjort. Kom ihåg att barnen också ska städa upp efter sig själva!
Oavsett väder, ta med hela familjen ut på en julpromenad i naturen. Vi har så mycket vacker natur här i Spanien. Den friska luften ger glädje, så njut av gemenskapen och fyll promenaden med roligheter, kärlek och omsorg för alla. Promenaden behöver inte vara längre än att även de äldsta i sällskapet orkar följa med.
Som hundägare vet jag hur stressig julen kan vara för våra husdjur. Se till att din hund känner sig trygg och har en speciell plats där den kan få lugn och ro mitt i julstöket. Var uppmärksam på djurets behov och ge den extra omsorg under denna tid.
Till slut önskar jag er alla – både två- och fyrbenta vänner – en riktigt god och välsignad jul. Ta hand om varandra och njut av julen med kärlek och närvaro.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001