EU-vaccinationsintyg öppnar för sommarens resor

EU-vaccinationsintyg öppnar för sommarens resor

EU-länderna har i onsdags enats om införandet av ett gemensamt vaccinationsintyg, för att öppna upp för resandet inför sommarens turistsäsong. Intyget som införs inom EU, går under namnet ”digitalt grönt certifikat”, och ska bland annat innehålla uppgifter om personen är vaccinerad mot covid-19, är testad negativt covid-19-test eller tillfrisknat från covid-19. Certifikatet kommer att vara kostnadsfritt och tillgängligt antingen digitalt eller i pappersformat. EU-medlemsländerna kommer fortfarande att ha ansvar att avgöra vilka folkhälsobegränsningar som gäller i det egna landet för resande, men det ska på liknande sätt tillämpas undantag för resenärer med digitalt grönt certifikat.

”Med det digitala gröna certifikatet arbetat vi på ett europeiskt plan för att säkerställa att EU-medborgare kan resa säkert och med minimala begränsningar i sommar. Det digitala gröna certifikatet kommer inte att vara ett villkor för fri rörlighet och kommer inte att diskriminera på något sätt”, säger Didier Reynders, EU-kommissionär med ansvar för rättsliga frågor.

Det gröna certifikatet ska börja användas den 26 juni.

(Källor: Sveriges Radio och Europeiska kommissionen) 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.