Europa Point F.C. – Den svenska fotbollsklubben på Europas sydligaste spets

Europa Point F.C. - Den svenska fotbollsklubben på Europas sydligaste spets

Har du hört talas om Allsvenskans 17:e lag? Inte det?

Har du hört talas om det svenskägda laget på Europas sydligaste spets? Inte det heller?

Då måste du nu läsa vidare!

Nu handlar det om fotboll och skämtsamt skulle man kunna säga att det handlar om Allsvenskans 17:e lag, detta kommer vi till snart. Mer exakt handlar det om fotbollsklubben Europa Point F.C. med säte alldeles runt knuten, närmare bestämt på Gibraltar, där den spelar i den högsta gibraltiska ligan Gibraltar Premier League.

Det var förra året som fotbollsklubben Europa Point F.C. köptes av ett svenskt konsortium efter några dystra år med dåliga resultat. Men detta ska nu vändas, med svenska ägare, svensk spelstil och svensk mentalitet.

”Målet är naturligtvis att nå de europeiska slutspelen men det är vårt långsiktiga mål. Nu är vi inne på vårt första år och vi har en femårsplan”, säger klubbens direktör och delägare Pär Magnus Roos (som bland annat har jobbat i Brommapojkarna 2007/08), och fortsätter: ”Till att börja med fokuserar vi nu på att skapa en kultur i klubben som ska hjälpa till att bygga ett starkt lag. Detta handlar bland annat om lojalitet – att man stannar i klubben, gott uppförande – att man är sjyst och professionell, och sist men inte minst – hårt arbete. Med andra ord en kultur med svenska värderingar. När dessa är på plats har vi en stabil grund att stå på och då kan vi börja sikta högt. Vi har också värvat en ny rådgivare och tränare, Dalibor Savic, som senast kommer från tränaruppdrag på Färöarna, men som tidigare tränat Allsvenska lag som Brommapojkarna och Vasalund, så nu kommuniceras de svenska värdegrunderna genom alla led. Vårt mål är således att vi ska vara med och spela i Europa League 2028.”

Många av de andra lagen i Gibraltars fotbollsligan har spanska och gibraltiska tränare. Pär Magnus Roos förklarar att dessa lag genomsyras av en annan attityd än vad man har i Sverige. T ex är tränarna mycket mer högljudda och de kommunicerar under matcher i stället för efter, som är mer den svenska stilen. Även spelstilen skiljer sig: ”Vi jobbar mer med mönster – strategier för olika scenarier, medan de andra kännetecknas av att de jobbar mer tekniskt”, förklarar klubbdirektören, som förtydligar att det arbetssätt som nu införs hos Europa Point F.C. tar längre tid att bygga upp, men att han hoppas att de i gengäld får ett starkt lag. På klubbens webbplats går det att läsa ett citat av Pär Magnus Roos, som uttrycker detta tydligt: ”We lose and win in football together, we work hard and believe together (Vi förlorar och vinner i fotboll tillsammans, vi jobbar hårt och tror tillsammans).

Europa Point F.C. har i dag totalt 150 spelare, inklusive ungdomssidan. I truppen för deras A-lag är de 31 spelare, varav 19 (61,3 procent) är utlänningar, och de får ständigt nya intresseanmälningar, många från skandinaver. ”Vi märker att vi är ett populärt lag att söka sig till. Tänk dig själv att du runt 25 år (genomsnittsåldern i laget är 24,8 år), fotbollsspelare och skandinav – tänk vad härligt att komma till detta klimat”, säger Pär Magnus Roos. Utmaningen förklarar han är att avgöra vem som fungerar i laget: ”Det märks ganska snart att internationella spelare är mer tävlingsinriktade, just för att det internationellt arbetas mer med teknisk förmåga, men vi hos Europa Point F.C. värderar att spelare hos oss även fungerar mycket bra i samspelet mellan lagkamraterna.”

Andra delar som det också arbetas aktivt med i klubben är digitalisering och att bli en techbaserad klubb. Pär Magnus Roos förklarar att man tittar på AI- och techverktyg för tekniska analyser och processer för att mäta bland annat spelarprestationer och även avancerade CRM-system för att jobba mer mot fansen och deras behov, för att också ge dem det som de vill ha.

Den gibraltiska ligan har samma status i UEFA som Allsvenskan, varför Pär Magnus Roos skämtsamt säger att Europa Point F.C., med sina svenska ägare, är Allsvenskans 17:e lag. Faktum är att laget har samma chans att ta sig till Europa League som de Allsvenska lagen, om det lyckas ta sig till plats 1–3 i Gibraltar Football League.

Så målet för Europa Point F.C. är att om fem år är att nå Europa League, men innan dess är det närmaste målet – årets mål – att ta sig till topp 6 i Gibraltars fotbollsliga, och samma mål står uppställt för nästa år. Om tre och fyra år vill klubbdirektören se att laget placerar sig i topp 3, för att alltså vara med och kämpa om ligans topplacering 2028. Når de förstaplatsen får de också vara med och göra om upp en plats till Champions League-kval.

Kort om Europa Point F.C.

Klubbnamn: Europa Point F.C.

Grundat: 2014

Ägare: Svenskägt

Plats: Gibraltar

Hemarena: Victoria Stadium

Liga: Gibraltar Football League

Webbplats: www.europapointfc.com

Svenska spelare i Europa Point F.C. 2023/24

Johan Andersson – mittback

Jonathan Westerberg – mittback

Martin Falkeborn – högerback

Hugo Jesslén – mittfältsanfallare

Lucas Jonsson – vänsterytter

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.