Förstoppning är något som jag aldrig tänkt särskilt mycket på, men nu, medan jag låg på sjukhus och den närmaste tiden därefter, fick jag prova på det själv.

När man har en riktig förstoppning kretsar allt i livet enbart kring det, inget annat känns viktigare – inget krig i världen, härliga vänner och fin familj, inget kan ta ens tankar ifrån det om man har en riktigt svår förstoppning. Man pratar inte om det, det är ju inte ett speciellt socialt och underhållande ämne. Ändå är bra matsmältning helt avgörande för vårt välbefinnande, och när det inte fungerar blir allt annat överskuggat av oro.

När jag låg på sjukhus fick jag inte kliva upp ur sängen på några veckor, och jag fick samtidigt starka mediciner. En av biverkningarna var förstoppning. Förutom sängliggande var det många andra saker som också påverkade magen, som bland annat den ovana kosten, omgivningen, osäkerheten, bristen på motion m.m.

Jag blev uppgiven och ledsen. Som gammal sjuksköterska jag var missnöjd med situationen, då jag ju vet att matsmältningen är den viktigaste hörnstenen för hela kroppen, inte minst vårt immunsystem. Många av våra sjukdomar hör ihop med vad vi äter (sjukhusmaten var ovan för mig), hur vi smälter det, och det allra viktigaste, hur vi blir av med slaggprodukterna.

Min matsmältning brukar vara bra, så det här var en ny situation för mig – både att mitt hjärta orsakade problem och nu också den hårda magen. Det var helt enkelt utmattande. Jag var ledsen, blev lätt tårögd och föll i gråt. Jag blev medveten om att en stor del av vår styrka sitter i matsmältningen. Jag har aldrig tidigare ägnat speciellt mycket uppmärksamhet åt det. Nu lärde jag mig att en väl fungerande matsmältning utgör ramen för både välbefinnande och intuition. Att ta hand om sin matsmältning innebär att man också tar hand om sin mentala och emotionella hälsa.

Min nya kunskap visade att jag behövde vända skutan för att komma vidare. Jag bad till och med gud om hjälp, och bönen gav mig tröst och jag fick tro och glädje, samtidigt som den gav mig styrka, vilja och mod igen.

Jag kom hem sängliggande och svag, men glad och tacksam över att få komma hem. Och nu med tålamod och uthållighet blir jag långsamt starkare.

Kosttillskott för matsmältning

När jag kom hem var jag trött och utmattad och började genast att ta några av mina älskade och bra tillskott för att återfå både krafter och en glad samt väl fungerande mage.

Det finns ett hav med laxermedel i handeln. De flesta är av god kvalitet, men en del är också beroendeframkallande.

Triphala

När jag själv led av den kraftiga förstoppningen fanns det dock ett botemedel som jag blev mycket förtjust i. Det är ett milt och effektivt ayurvediskt kosttillskott som heter Triphala, som består av en blandning av tre tropiska frukter. De tre frukterna i Triphala är:

  1. Amalaki (Emblica officinalis) – även känd som indiskt krusbär. Denna frukt är rik på C-vitamin och har antioxidantegenskaper.
  2. Bibhitaki (Terminalia bellirica) – en frukt som traditionellt används för att främja matsmältnings- och andningsfunktioner.
  3. Haritaki (Terminalia chebula) – en frukt som sägs stödja matsmältningen och har en mild laxerande effekt.

Örterna hjälper till med utsöndringen och hälsan rent generellt. Det är ett milt laxermedel utan biverkningar. Läkemedlet orsakar varken någon tillvänjning eller beroende.

Probiotika

En annan bra idé för att hjälpa tarmsystemet är att ta en bra probiotisk produkt som t ex Symbioflor (OmniVegan Biotic Balance) från Biosym som är veganskt, Multidophilus 24 från Solaray, HUSK® Psyllium Mavebalance med mjölksyrabakterier m.fl. De innehåller livskraftiga mjölksyrabakterier som hjälper till att hålla din naturliga tarmflora frisk och studier har visat att det stimulerar tillväxten av fördelaktiga bakterier i tjocktarmen.

Magnesium

När det pratas om förstoppning går det inte att undvika att nämna magnesium. Det är särskilt magnesiumoxid och magnesiumhydroxid som är bra i detta avseende, och här kan nämnas OxyMag från Biomed nämnas.

Magnesium har rent generellt stor betydelse för immunsystemet, det är viktigt för nervsystemet, bukspottkörteln, lever och tarmar. Hjärtpatienter bör se till att de får tillräckligt med magnesium.

Kompletterande kosttillskott

Det finns många olika och bra kompletterande tillskott. Det som jag själv tar heter Spektro 50+ från Solaray. Detta är en anpassad senior multivitamin, framtagen för oss som är lite äldre, och den är speciellt sammansatt för våra behov för energi, hjärta och muskler.

C-vitamin

C-vitamin är en stark antioxidant. Normalt rekommenderas 200 mg till 500 mg dagligen. Vi kan inte själva bilda C-vitaminer och måste därför tillföra dem. C-vitaminer hjälper till att förebygga förkylning. Om du vill hålla en förkylning i schack är det en bra idé att ta större doser, men det finns också många andra lösningar som hjälper.

C-vitamin hjälper mycket i kroppen. För att nämna några: det skyddar ögonen och hjärnan, det är bra mot infektioner, hjälper till att förhindra grå starr och lungsjukdomar samt stärker immunförsvaret.

Selen

Vi har mellan 13 och 20 mg selen i kroppen. Det är en av våra starkaste antioxidanter. Var noga med att ta organiskt selen, då det absorberas lätt av kroppen. Jag rekommenderar Pharma Nords selenprodukt SelenoPrecise med 200 mcg. Många människor får i sig för lite selen i vardagen. Enligt mig bör selen alltid ingå i de dagliga tillskotten.

Det rekommenderas att ta selen ihop med Q 10. De stöttar nämligen varandra.

Kalium

Kalium är en elektrolyt och ingår i metabolismen av kolhydrater, fetter och proteiner. Ett symptom på kaliumbrist kan vara förstoppning, minskad aptit och trötthet.

Kalium bör inte överdoseras. Överdosering kan leda till hjärtproblem, muskel- och nervskador m.m.

Mitt råd är att om du regelbundet tar medicin och vill kombinera den med olika kosttillskott, så bör du prata med din läkare först. Det finns fantastiska läkare som har god kunskap kring både vanlig medicin och naturmedicin. Det är en stor hjälp att ha en duktig och läkare med bred kunskap, så att du inte famlar i blindo.

Tips för en bättre matsmältningen

Ditt matsmältningssystem utgör hörnstenen i hälsan. Din styrka sitter i magen.

Det kan finnas många orsaker till förstoppning. De flesta hittas ofta i kosten, men andra orsaker kan vara brist på motion, nervositet, irritation, bristande leverfunktion och/eller brist på bukspottkörtelfunktion. Det finns många alternativ, som alla kräver separat behandling.

Kost

Ju mer avföring som gömmer sig i ditt tarmsystem, desto mer förgiftat blir hela ditt system. Peristaltiken är den viktiga rytmiska rörelsen i tjocktarmen, och den hjälper till att flytta ”avfallsmaterialet” ut ur kroppen. Har du dåliga matvanor utan bra fiber blir tjocktarmen lat, vilket kan leda till förstoppning. Se till att äta en fiberrik kost. En fiberrik kost räcker ofta för att lösa problemen med förstoppning.

Se till att äta

  • Gröna ekologiska grönsaker, och om du äter kött, välj ekologiskt.
  • Nu för tiden finns det många goda och hälsosamma mjölkalternativ som t ex kokos- och havredrycker, som är några av de populäraste.
  • Kom ihåg att dricka mycket vatten.
  • Ät gärna mycket vitlök, mjölksyrabakterier och linfrö, gärna också mycket härliga morötter, beska sallader som t ex maskros och endivsallad.
  • På morgonen är det bra att äta ett par blötlagda katrinplommon, eventuellt en skiva fullkornsbröd och gärna god fruktpuré. Om förstoppningen är envis kan man äta några blötlagda katrinplommon både på morgonen och på kvällen.
  • Många tycker om färskpressad juice. Det kan vara bra att börja dagen med 2–3 deciliter blandad juice på äpple, rödbetor och morötter. Blanda det eventuellt med, eller byt ut det mot mörka bladgrönsaker, persilja, spenat och sparris. Men kom ihåg att dricka juice inte är något substitut för att också äta en fiberrik kost.

Undvik

  • Saltade nötter och andra mycket salta och rökta livsmedel.
  • Mejeriprodukter, ost och rött kött samt ägg och äggrätter.
  • Vitt socker och produkter innehållande socker som t ex kakor, kex, många efterrätter. Det finns dessutom ofta gömt socker i många färdiga livsmedel.
  • Var försiktig med choklad och andra sötsaker.

Dryckesvanor

  • Undvik koffeinhaltiga drycker. De ökar blodtrycket. Det har varit svårt för mig som älskar en god kopp kaffe. Jag har inte slutat med kaffe helt och hållet, men begränsar det till att njuta av en till två koppar kaffe på söndagsmorgonen. Kaffet hjälpte mig med regelbundna toalettbesök, så det var extra svårt att låta bli det. Var också försiktig med teet.
  • Om du dricker mjölk, se upp med mängden. Mjölk är slembildande som kan bidra till ackumulering i tarmkanalen. Komjölk har dessutom visat sig bidra till förstoppning hos många.

Andra hjälpmedel mot förstoppning

Det finns många andra saker som du kan komplettera med. Hitta en bra massageterapeut och lär dig eventuellt vilka punkter som är bra att massera vid förstoppning.

Lättnad kan också upplevas när man lyssnar på avkopplande musik. Lugn musik bidrar nämligen till att släppa spänningar.

Zonterapi kan vara en bra hjälp. Många med förstoppning lider även av smärta i ländryggen och spänningar i kroppen. Därför är det också bra att fokusera på dessa punkter, eventuellt ihop med solar plexus. En behandling hos en zonterapeut har en avslappnande effekt på hela kroppen.

Var uppmärksam på att tjocktarmen har mycket att göra rent känslomässigt med att hålla tillbaka eller släppa taget. Om du fortfarande lider av förstoppning trots att du äter hälsosamt, tränar och dricker tillräckligt med vatten kan det bero på känslomässiga mönster, och då är det just det, som du måste arbeta med.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.