Historien bakom namnet: Ronda

Ronda är som bekant en mycket populär turiststad i Málagaprovinsens inland och behöver knappast någon presentation. 2023 besöktes staden med den berömda bron över Tajo-ravinen av inte färre än 1,8 miljoner turister. Och det är just Puente Nuevo (den 98 meter höga bron), de arabiska baden (från 1200-talet) och stadens tjurfäktningsarena (som byggdes 1780–1785 och därmed den äldsta i Spanien) som är några av de största dragplåstren i staden. Med en dag i Ronda kan man få med sig både en hel del kultur och historia, från forntida folk, romare och rövare till Hemingway, färgglad feria och den nya ravinstigen Camino del Desfiladero del Tajo.

Denna gång ska vi dock inte bege oss till Ronda för något av detta, inte heller för en stadsvandring, paradorövernattning eller ett besök på Michelinrestaurang. I stället ska vi djupdyka i historien för att ta reda på något som kanske inte så många har funderat över vid ett besök i drömmarnas stad (som Ronda ju kallas) – vi ska nämligen titta närmare på varför Ronda heter just Ronda.

Tidiga tecken på människor

Ronda är en av Spaniens äldsta städer. Enligt arkeologiska fynd som gjorts i Rondas gamla stadsdel sträcker stadens ursprung sig tillbaka till den yngre stenåldern, även om människans närvaro i området utan tvekan sträcker sig än längre tillbaka. Detta bekräftas genom tecken i flertalet grottor i området, där grottan Cueva de la Pileta utmärker sig med grottmålningar från paleolitisk tid.

Iberiskt ursprung

Det allra äldsta kända namnet på det som vi i dag kallar Ronda är Arunda. Även om det inte finns några tydliga bevis på det, och man inte med säkerhet kan säga varifrån ursprunget till namnet Arunda kommer, antas det att Arunda var det namn som ibererna använde för området där dagens stad Ronda ligger. Arkeologiska fynd visar att det fanns en iberisk bosättning på platsen långt innan romarna anlände. Betydelsen av namnet Arunda är svår att spåra då mycket av den iberiska kulturen har gått förlorad med tiden. En möjlig teori är att ”Arunda” hänvisar till en plats som var helig eller betydelsefull i den iberiska kosmologin eller till den religiösa eller sociala struktur som ibererna hade. Arkeologen, José Manuel Castaño, förnekar dock att namnet skulle ha någon betydelse. Han berättar att man i fallet med Arunda inte har hittat namnet nerskrivet någonstans, till skillnad från Acinipo (den romerska staden vars lämningen i dag ligger cirka 20 kilometer från Ronda), vars namn finns på mynt som hittats, där det går att läsa Acinipo jämte druvklasar och spannmål, som visar på betydelsen av dessa grödor för den romerska befolkningen.

När sedan romarna höll makten i Hispania, som var deras namn på den iberiska halvön, ska de ha valt att behålla iberernas ortsnamn.

Arunda – Runda – Ronda

Som bekant regerade romarna på den iberiska halvön mellan år 200 f.Kr.–476 e.Kr. Sedan, efter en kort period under visigoternas styre, erövrades den iberiska halvön, inklusive Arunda, av morerna. I och med den islamska erövringen av Spanien år 711, och av Arunda år 713, fick staden det arabiska namnet Izn-Rand Onda, eller kort bara Runda. Här säger arkeologen att just Runda i vissa fall omnämns som en fästning eller medina, ibland med andra stavningsalternativ, men att toponymen inte ändrats nämnvärt. Och just fästning kan ju tänkas passande då stadens strategiska läge gjorde den till en viktig fästning med strategiska fördelar mot fienden. Under denna tid blev Runda ett centrum för jordbruk, handel och undervisning under det muslimska kalifatet i Granada. Det arabiska inflytandet i staden kan ses fortfarande i dag i den moriska arkitekturen, speciellt i den gamla stadsdelen.

Det arabiska namnet, som behöll likheter med det ursprungliga namnet, vidareutvecklades genom århundradena och skulle så småningom, efter den kristna återerövringen, som för Rondas del skedde år 1485, ändras till just det moderna ”Ronda”.

Kan Ronda ha keltiskt ursprung?

En del menar att Rondas ursprungliga namn, Arunda, skulle vara av keltiskt ursprung, men detta menar José Manuel Castaño inte stämmer. ”Det har inte bekräftats några fasta keltiska populationer i Arunda […]. Ursprunget är iberiskt”, förklarar han.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.