När internationell press skriver om den andalusiska bergsstaden Ronda handlar det nästan uteslutande om den historiska bron eller Spaniens äldsta fasta tjurfäktningsarena. Därför kom det som en stor överraskning när den prestigefyllda amerikanska tidningen TIME Magazine valde en helt ny byggnad strax utanför staden som nummer ett på sin lista över Världens bästa platser att besöka 2025.
Välkommen till LA Almazara, världens första signatur-olivoljefabrik, designad av den internationellt kända designern Philippe Starck. Den kubiska byggnaden, som står högt i landskapet mellan olivlundarna, har både hyllats och kritiserats. Men om man är intresserad av arkitektur, design, teknik, industri, konst, skulptur eller jordbruk bör man definitivt avlägga ett besök hos det som Philippe Starck själv beskriver som ”en ovanlig, otrolig och mirakulös plats där besökare kan njuta av en mäktig upplevelse som både utmanar och förvandlar”.
TIME:s årliga reseguide, utvald av redaktörer och experter från hela världen, erkänner 100 företag, inklusive hotell, museer, kryssningsfartyg eller restauranger, som erbjuder besökare en extraordinär upplevelse som skiljer sig från alla andra. På första plats i år hittas alltså en som ligger i Málagaprovinsen. TIME:s erkännande markerar färdigställandet av ett projekt som har skapat en autentisk kulturrevolution på den nationella scenen och som har lockat journalister från alla världens hörn till den lilla staden. En Sueco har varit på plats tillsammans med LA Almazaras marknadschef Jorge Amat och en grupp journalister från Madrid samt Marocko under en presspresentation.
Idé från vinindustrin
Den nya olivoljefabriken för demonstration och museet, som utgör en del av den ekologiska olivgården LA Organic, ligger på en 26 hektar stor egendom i utkanten av Ronda. Idén att skapa en designer-olivoljefabrik föddes när initiativtagarna år 2010 besökte Alava och Marques de Riscals signatur-vingård, designad av arkitekten Frank Gehry. Tanken var att överföra detta koncept från vin till olivolja. Eftersom ägarna redan producerade ekologisk olja och vin på LA Organic i Ronda, med den kända designern Philippe Starck som partner, föddes drömmen om en signatur-olivoljefabrik 2014. Men det kom att dröja nästan 10 år och en investering på över 22 miljoner dollar innan dörrarna till LA Almazara äntligen kunde öppnas i oktober 2024.
”Vi vågade aldrig tro att mottagandet skulle överträffa våra förväntningar när vi fick idén att skapa den första signatur-oljefabriken i världen”, berättar LA Organics vd, den unga och dynamiska Santiago Muguiro, som tror att initiativet kan markera ett före och efter i den högre skalan av olivoljesektorn.
Byggnad eller skulptur?
Det går inte att missa den 28 meter höga och 3 000 m2 stora rostfärgade monolitiska kuben som ser ut som om den har fallit ner från rymden. Namnet LA Almazara, har arabiskt ursprung och betyder oljepress på spanska, och byggnaden som alltså bär detta namn ligger omgiven av gamla krokiga ekar och 6 500 olivträd som odlas ekologiskt samt utan vare sig gödning eller bekämpningsmedel. Varje detalj i detta avantgardistiska projekt har skapats för att vara både funktionell och samtidigt provocerande, vilket är ett av Philippe Starcks kännetecken.
”Det är mer konst och skulptur än arkitektur”, säger han om projektet som är som en fusion mellan kubism och brutalism med industriell design. Ändå ger byggnadens terrakottafärg, som kommer från naturliga pigment, det hela en organisk känsla.
Philippe Starcks kanske mest unika verk kombinerar arkitektonisk innovation och andalusiska jordbrukstraditioner. Designen visar även på en koppling till landets tjurfäktningstraditioner, med ett stort tjurhorn i stål som genomborrar byggnadens fasad. Därför blir jag särskilt imponerad när Jorge berättar att alla hantverkare som har varit involverade i projektet har varit lokala.
Varje element i designen har sin unika betydelse. Förutom det omisskännliga hornet är ”tjurens” symboliska öra format som en gigantisk oliv – en hyllning till både frukten och oljan. Tjurens mun, å sin sida, utgörs av en spektakulär terrass med utsikt över Sierra de Grazalema, som hålls upp av tankkedjor, som en referens till fenicierna, som ju var de första sjöfararna att bosätta sig på Málagas kust. Det fjärde elementet känns många gånger igen som Málagakonstnären Pablo Picassos öga, men som alla konstnärer påverkades även han av det förflutna. Picassos – och nu LA Almazaras – öga är en kopia av det öga som feniciska sjömän målade på fören av sina båtar, både för att skydda fartyg och besättning samt för att avskräcka fiender.
I allt det konstnärliga får man dock inte glömma bort att byggnaden också har en praktisk funktion. När vi går mot ingången ser vi banden där oliverna förs in i byggnaden vid skörden av LA Organics cirka 80 000 kilo egenodlade oliver.
Olivoljefabrik och museum
Det kanske mest överraskande med LA Almazara är förvandlingen från att stå på utsidan till att nästan slukas upp av byggnadens magiska och halvmörka interiör. Ingången tar oss genom en ganska smal hall – en visuell omvandling till kubens inre, som är lika imponerande som utsidan, men samtidigt intim på sitt sätt.
”Min tanke har varit att visa respekt för Spanien och Andalusien – det mest passionerade land som jag någonsin har kommit i kontakt med i mitt liv”, berättar Philippe Starck. Detta gör han bland annat genom en enorm takduk, målad av sin dotter, som föreställer en kvinna – symbolen för landets bönder.
Philippe Starck hyllar även två lokalt födda hjältar, tjurfäktaren Pedro Romero (1754–1839) som Francisco de Goya porträtterade, samt forskaren, uppfinnaren och filosofen Abbás Ibn Firnás (810–887 E.Kr). Som luftfartens föregångare designade, konstruerade och testade den sistnämnda världen första enhet som flög i flera minuter år 875, inte mindre än 600 år innan Leonardo da Vinci designade sina flygplans- och helikoptermodeller. Philippe Starcks kopia av ”hängglidaren” hänger nu från taket på LA Almazara.
Olivoljefabriken är för övrigt fullt operativt, även om det bara är den ädlaste delen av oljeproduktionen som sker här. Oliverna följer ett stort rör som leder rakt igenom byggnaden innan de når press- och oljebehållarna på den nedre våningen, som man kan se genom ett glasgolv.
Interaktiva utställningar visar den historiska användningen av olja – från konservering till belysning, tvåltillverkning liksom även den hydrauliska upphängningen av Citroën DS, och på museet får man även information om de unika egenskaper som extra jungfruolja har för hälsa, näring och gastronomi.
Min personliga favorit här är ändå den teatraliska plaza-scenen som öppnas upp mot tjurens mun – en oslagbar terrass med utsikt över bergen runt omkring.
Detta är Philippe Starcks paradox: ”Det är en stor materiell substans, men när du väl kliver in, viker vikten av abstraktionen för ren känsla.”
LA Almazara har gjort Ronda till en referenspunkt för världens avantgardistiska design med ett projekt som hedrar regionens jordbruk, kulturhistoria och olivtraditioner, och nu kan även du ta del av denna upplevelse.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001