La Sueca hälsar välkommen till En Sueco april 2024

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco april 2024

Jag har nu bott fast i Spanien sedan drygt 15 år. Innan dess semestrade jag i landet regelbundet – första gången 1995. Ju mer tiden går desto mer förundras jag över många här boende svenskars ovilja att integrera sig i sitt nya land. Jag avundas de första svenskarna som kan berätta om forna tider då de såg fram emot besök från Sverige som tog med sig några svenska varor i kappsäcken – varor som var omöjliga att få tag på i Spanien, när spanskan var det enda språket som talades och när ens svenska drag drog blickarna till sig. Där jag bor i dag har jag inte färre än åtta nordiska butiker inom 4,5 kilometers radie! Jag tänker inte ens försöka räkna alla barer och restauranger där det bara pratas något av de nordiska språken. Jag har inget emot att folk vill ha smaker ”hemifrån” etc. det har jag också till midsommar och julafton, men vi ska för den delen inte ta över det spanska som vi har flyttat till. Eller är svenskar, som kräver att utlänningar i Sverige ska integrera sig, i grund och botten inte själva intresserade av att integrera i Spanien? ”Ja men de är redaktör för En Sueco – det svenska månadsmagasinet i Spanien!”, har jag fått höra. Mitt enkla svar på det är – ja, och jag arbetar för att öppna dörrar för svenskar till Spanien genom att leverera spanska samhällsnyheter, inblick i kulturer och traditioner och mycket mer.

Jag ser det som min skyldighet och respekt för mitt sedan 15 år tillbaka nya hemland att behärska språket och följa med i samhället, känna till traditioner, kultur och historia. Det börjar dock bli svårt att hitta någon att prata spanska med på Costa del Sol liksom att hitta en restaurang som är genuint spansk. Jag förstår inte de svenskar som har bosatt sig i Spanien och väljer att barnen ska gå på en svensk skola, eller vars kylskåp är fyllda med främst svenska produkter. De tänker uppenbarligen inte på frakten av svenska produkter till Spanien men de klagar gärna på spanjorernas brist på källsortering…

Tyvärr upplever jag i dag att jag måste bege mig till familjens lilla stuga två timmars bilresa från kusten för att uppleva en spansk vardag där jag fortfarande hör bara spanska i matbutiken och där restaurangerna serverar genuin spansk mat, utan smaker anpassade till skandinaver.

I månadens Profil får ni möta Anna von Scheele Fohlman och jag tar hatten av för henne. Efter bara några månader på kusten har hon redan upprättat ett samarbete med en spansk firma i Málaga, ett av henens barn går i spansk förskola, minstingen är fortfarande delvis hemma, och hon lär sig spanska. För övrigt har hon också just blivit förtroendevald till posten som ordförande i kyrkorådet i Svenska kyrkan i Fuengirola.

Vidare i månadens En Sueco är det massa med intressant läsning som t ex hälsotips för hur vi starka och glada tar oss igenom våren och möter sommaren. Vi förbereder oss också för sommaren genom att ta en titt på vilka regler som gäller på land och hav, och så tar vi en utflykt till en nästan ”grannby”, nämligen till Salobreña, som är en trevlig liten stad som på ett spännande sätt brett ut sig på en klippa. Med en allvarligare ton tar vi även en titt på turismen, som vi alla vet är en stor ekonomisk motor i Spanien, men det finns också negativa sidor med överturism.

Ta nu på dig läsglasögonen, sätt dig bekvämt och upptäck vad mer En Sueco har att erbjuda i aprilnumret!

Vill du sedan ha ännu mer läsning? Anmäl dig då till En Suecos prenumerationstjänst SuecoPlus, med vilken du får fler spännande artiklar direkt till din inbox. Med SuecoPlus får du dessutom även dagliga spanska nyheter på svenska!

https://ensueco.com/plus

Soliga hälsningar

Sara Laine

sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.