Membrillo – Manchego-ostens söta vän

Membrillo - Manchego-ostens söta vän

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Som rå är kvitten-frukten jolmig och så hård i konsistensen att den nästan är omöjlig att tugga. Men efter någon timme kokandes på spisen med en stor portion socker blir den en delikatess som spanjorerna njuter ihop med den exklusiva manchego-osten, som ofta ses på spanska efterrättsbrickor.

Kvitten (membrillo på spanska) är en relativt främmande frukt för oss skandinaver, men här i Spanien och i andra Medelhavsländer har den odlats i många tusentals år. Kvittenträdet tycker om värme, det är känsligt för frost och trivs bäst i jord med mycket kalk. Frukten kan bli stor som en grapefrukt och formen påminner om ett stort päron. Frukten innehåller mycket pektin (stärkelse) och blandas ofta med annan frukt för att göra marmelad och sylt fastare. Dessutom används den ofta som fyllning i bakverk och det görs även membrillo-likör. Men det absolut vanligaste sättet att äta kvitten är som carne de membrillo (fast kvittenmarmelad) ihop med goda och ofta lite salta ostar – som t ex manchego-osten. Osten i sig är känd långt utanför Spaniens gränser, men det är nog främst i hemlandet som den njuts tillsammans med kvittenmarmelad. Och till skillnad från citrusfrukter, som vi skandinaver ibland äter ihop med ost, och som vinkännare hävdar ”dödar” rödvinet, framhäver kvitten vinets egenskaper.

Carne de membrillo går att köpa i de flesta livsmedelsbutiker. På grund av att det innehåller så mycket socker kan marmeladen hålla i många veckor efter att paketet öppnats.

Det finns många olika recept på carne de membrillo och mängden socker i förhållande till mängden frukt varierar från hälften av vikten av kvitten till det dubbla! Vi har här valt ett recept med lika delar frukt och socker.

Ingredienser:

1 kg rensad och skalad kvitten (membrillo)
1 kg socker
Vatten

Gör så här:

Skala frukten, ta bort kärnorna och skär frukten i små bitar. Lägg fruktbitarna i en kastrull, häll över vatten och låt koka i 30-40 minuter tills frukten är mjuk. Känn efter med en gaffel. Häll av vattnet, mosa frukten (ev. med en mixer), tillsätt sockret och koka ytterligare 1,5 timme. För att få marmeladen att stelna till ett fint ”block”, häll det i en ugnsfast form klädd med bakplåtspapper och ställ in den i ugnen på 50 grader i 1 timme.

Enligt gammal sägen kommer kvitten från Venus, och det sägs att om man äter kvitten varje dag så får man ett lyckligt liv fyllt med kärlek och fruktbarhet.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco