Sobrasada – En evig romans

Det sägs att de som förälskar sig i sobrasada kliver in i en evig romans. Den rödaktiga, kryddiga korven, som ursprungligen kommer från Mallorca, är inte speciellt känd bland oss nordbor, trots att den finns i alla matbutiker – även på det spanska fastlandet.

Det finns många olika teorier kring hur sobrasadan uppfanns. En del menar att den smakrika korven fördes till Mallorca av romarna för över 2 000 år sedan. Baleariska bönder hävdar å sin sida att receptet är deras eget och att det togs fram för att kunna förvara köttet bättre. Efter att morerna drevs ut ur landet och förbudet att äta fläskkött upphävdes i samband med det, blev fläskkött mycket populärt i hela Spanien. Men på Mallorca är luftfuktigheten för hög för att lufttorka skinkor som man gjorde, och fortfarande gör, på fastlandet. Därför fick bönderna på Mallorca hitta på ett eget alternativ när det kom till att förvara och lagra fläskkött.

Sobrasada kan användas både i grytan och bres på mackan.

Sobrasada består av rått, malet (hackat) kött från porc negre (svart gris), som fått sitt namn på grund av sitt svarta skinn och långa, svarta borst. Denna gris blir ca 80 cm hög och kan väga upp till 150 kg. Den utfodras med bönor, frukt från johannesbrödträdet, alfalfagräs, ekollon och fikon. Speciellt fikon bidrar till att ge köttet dess söta smak. Köttfärsen pressas torr varefter det kryddas med stark paprika, salt och peppar, och därefter stoppas färsen i fjälster innan ändarna knyts åt med snöre. Förr torkades korvarna i ca 15 veckor, i dag torkas de i specialdesignade torkrum i 5-6 veckor.

Sobrasada torkas i specialdesignade torkrum

Det görs även sobrasada på vanligt vitt fläskkött. Vill du prova originalvarianten måste du se till att det står Sobrasada de Mallorca de Cerdo Negro på etiketten. 

Den goda korven kan bres på bröd, liksom en bredbar chorizo, men den används även i olika gryträtter.

Vi rekommenderar denna:

4 kycklingfiléer skurna i bitar
200 g kikärtor ur glasburk, sköljda och avrunna
6 skalade och hackade tomater
100 gram sobrasada
1 stor hackad lök
Olivolja, salt och peppar

Värm upp olivolja i en gryta och stek häri löken till dess den är gyllene. Tillsätt kycklingen och stek i ytterligare några minuter. Dela sobrasadan i småbitar, lägg den i grytan och rör försiktigt till dess den blandas med saften från kycklingen. Tillsätt sedan tomaterna och smaka av med salt och peppar. Tycker du om stark mat kan du tillsätta lite chili. Låt grytan nu stå och puttra under lock i 50-60 minuter och därefter utan lock i ytterligare 15 minuter. Servera med nygräddat bröd.

¡Que aproveche!

Sobrasada kan köpas i alla spanska matbutiker.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.