Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Känn historiens vingslag på Granadas äldsta tapasbar – den tredje äldsta i Andalusien

Taberna Casa Enrique ser litet ut från gatan, men där bakom vintunnorna gömmer sig en rymlig matsal.

Det råder ingen tvekan om Granada är en högborg för tapas. Tillskillnad från Costa del Sol lever traditionen att barer alltid servera en tapa ihop med dryck kvar i Granada, huvudstaden i provinsen med samma namn. I Granada är tapas så populärt att det finns organiserade pub crawls som tar en med från bar till bar för att ihop med ett glas vin eller öl få en munsbit av det som köket har att bjuda på. När man går in på en bar och beställer ett glas serveras det samtidigt som det ropas la primera (den första) ut till köket, och snart står det en liten tapa framför en. Väljer man nu att stanna kvar på samma bar i stället för att gå vidare till nästa, och beställer ytterligare ett glas ropas det la seguna (den andra) ut till köket, varmed man serveras ytterligare en liten tapa – men något annat än den första. Skulle man därefter fortfarande vara törstig och beställer ytterligare ett glas serveras man snart la tercera (den tredje). Dessa tapas är ofta aningen mindre än om man beställer från en tapameny och det är köket som väljer vad som serveras.

Vill man själv välja sina tapas och ha lite mer i magen än bara den munsbit som serveras med drycken, så är det bara att fråga om menyn. Men när man en gång beställt tapas eller större rätter från menyn serveras vanligtvis inga fler tapas med drycken.

Ett besök hos Enrique

Oavsett om du är ute på pub crawl eller vill besöka bara en enda bar i Granada är Taberna Casa Enrique ett måste. Detta är Granadas äldsta bar och grundades 1870. Det är dock ingen skrytande bar. Tvärtemot många andra barer som locka till sig turister med skyltar som skriker ut ”autentiskt spanskt” eller liknande kan det till och med vara svårt att få syn på Taberna Casa Enrique, där den ligger nästan som ett hål i väggen på stadens huvudgata. När dörrarna är stängda ser det ut som vilken vacker port som helst och när det är öppet ställs två enkla bord ut och en svart griffeltavla med tapasalternativ hängs på dörren. Så det gäller att titta noga mellan de moderna butikerna för att hitta hit. Väl framför ingången till det som ser ut som en minimal bar kan man inte annat än lockas in av historiens vingslag.

Tapasmenyn.

Kvalitet och mer än ögat först ser…

Hos Taberna Casa Enrique, som alltid haft en Enrique vid rodret (nuvarande ägare heter Enrique liksom de generationer innan honom i familjen som haft baren, liksom de tidigare ägarna), ska du inte förvänta dig att få en caña (liten öl) serverad med en torr brödbit med en jamón serrano-skiva på. Nej, hos Taberna Casa Enrique serveras det visserligen öl och vin men speciellt vinerna är av hög kvalitet, liksom deras tapas av noga utvalda råvaror, allt serverat med stolthet.

Det som från gatan ser ut som nästan ett museum med bara en liten bar utan barstolar, med skinkor hängande från taket och ett litet kök i den bortre änden gömmer på mer än vad ögat först ser. Ett tips är att först njuta ett glas vin i baren, studera alla detaljer och historiska attiraljer – inte minst fotona på kända människor som t ex nobelpristagaren José Saramago och Ernest Hemingway som besökt Taberna Casa Enrique. Be sedan om att få sätta dig ner. Då får du nämligen gå igenom köksdelen in till matsalen.

…och annorlunda tapas

Matsalen är enkel men rymlig med gamla låga träbord med gamla låga pallar – inte högre än ca 45 cm. I högtalarna spelas stämningsfull musik som diverse jazz och blues. På tapasmenyn hittas tapas som alcachofas en aceite (kronärtskockor i olja), caviar de Ríofrio (ekologisk kaviar från Ríofrio), albodigon gigante (stor köttbulle), mejillones (blåmusslor), chorizo picante (kryddstark chorizo) och mycket mer. Det kanske låter vardagligt men det är allt annat än tapas som serveras på andra barer. Först och främst är det nästan portionsstorlekar – två personer blir mätta på två-tre tapas (därav priser från 3,50 euro till 19 euro (kaviaren i skrivande stund kostar 42 euro/15 g) – och recepten kan gissas vara de samma som serverades för 100 år sedan, varför smakerna är både annorlunda och spännande. Längst ner på menyn står det ”La leyenda continua…” (Legenden fortsätter…) och det kan man inte annat än nicka medhållande till.

När det är spansk middagstid fylls matsalen av spanjorer som uppskattar den historiska atmosfären, så det är klokt att komma hit relativt tidigt på kvällen. När man sedan är färdig, och om man vill se än mer av Taberna Casa Enrique kan man snällt fråga om man får se vinkällaren, men var beredd på ett nej – det är inte alltid de har tid. Men har du tur får du gå ner för spiraltrappan i hörnet av matsalen till vinkällaren, som i sin enkelhet visar ett historiskt valv under Granadas hektiska nattliv.

Vid efterfrågan kan det dukas för sällskap i vinkällaren, för att riktigt uppleva en kväll i historiska Granada.

Taberna Casa Enrique ligger på Acera del Darro No. 8, Granada.

”Museibesöket” kan, om personalen har tid, fortsätta ner till vinkällaren – som också kan bokas för sällskap.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco