Norsk designer, danska designprodukter, svenska kunder
När Ann Sand, 41 år, flyttade med sin man och barn från Bali till Marbella 2019 fick hon sitt första stylingprojekt bara en vecka senare. Hon öppnade sin designstudio i Puerto Banús precis innan Spanien stängdes ner på grund av covidpandemin. Nu, fem år senare har hon tre heltidsanställda inredningsdesigners samt ett fast team med hantverkare och installatörer, och ett lager ”lika stort som en liten flyghangar” till förvaring av projekt och produkter. Hennes företag heter High-End Homes. För denna designer är namnet dock inte synonymt med guld och överflöd, utan i stället med en elegant stil och raffinerad, skräddarsydd design.
Från Bali till Marbella
Jag träffar Ann i designstudion där hon och de andra inredningsarkitekterna jobbar med olika projekt till både internationella och spanska kunder mellan Málaga och Sotogrande. Kunderna kommer från bland annat Tyskland, Grekland, Serbien, Kina och Polen, men de flesta är faktiskt svenskar.
”Hur lång tid har vi på oss?”, skrattar Ann när jag ber henne berätta om hennes liv. Att den här kvinnan har mycket att berätta råder det ingen tvekan om, men det är hennes värme och personliga karisma som är High-End Homes största dragningskraft.
Ann Kristin, eller Anki som hennes vänner kallar henne, växte upp i Oslo där hon gick på konstskola och senare studerade exponeringsdesign på Westerdals reklameskole. Genom sitt tidigare jobb som vd för Illums Bolighus i Oslo känner hon till de bästa skandinaviska designvarumärkena och inredningsprodukterna – produkter som hon nu har tagit med sig till Costa del Sol.
”Om jag inte hade träffat min man hade jag nog jobbat som fotograf i stället”, erkänner hon och tillägger att hennes man, Erlend, är den som håller koll på siffrorna.
Paret hade just ”kläckt” sina två barn, när de bestämde sig för att lämna Norge för att ta sig ur ekorrhjulet. Flyttlasset gick till Bali där Ann importerade och byggde säsongskollektioner för det norska möbelföretaget Slettvoll.
Hur hamnade ni i Spanien och varför just Marbella?
Vi bodde på Bali i tre år innan vi flyttade till Marbella. Vi visste att vi ville till Spanien – maten är så god här, människorna så härliga och så är klimatet milt. Dessutom är det inte så långt till familjen i Norge. Att vi hamnade i just Marbella beror på att Erlend fick jobb som marknads- och investeringskonsult hos mäklarföretaget Solvilla.
Hur var det att flytta till Spanien från Bali?
Arbetsmoralen i Spanien är helt annorlunda än vad vi var vana vid uppe i norr, men eftersom vi ju kom från Bali var övergången enkel. Dock kunde jag inte ett ord spanska, så det första som jag alltid frågade var: ”Pratar du engelska?” Oftast var svaret ”Nej, pratar du spanska?” Men på ett eller annat sätt lyckades jag med att kommunicera från dag ett.
Och barnen?
Sienna och Matteo är nu 8 och 9 år gamla. De har alltid haft varandra och vi har alltid haft hjälp av en barnflicka som bor hos oss. Barnen vet vad det innebär när mamma och pappa går till jobbet. Här på Costa del Sol går de i en internationell skola och de har blivit så duktiga på språket att de börjar rätta min spanska.
Var det inte lite vågat att öppna ett företag under pandemin?
Jo, men jag hade alltid velat driva eget, så det blev helt naturligt att starta eget företag när vi kom hit. Många av lokalerna i Puerto Banús stod tomma, så vi chansade. Två veckor senare stängdes hela landet ner på grund av pandemin. Efter några månader kunde vi dock börja med att starta upp verksamheten. Jag insåg ganska snart att det fanns en lucka på marknaden här när det kommer till danska designmärken, så jag tog med mig flera av dem hit. Nu har vi 75 handplockade designprodukter, de flesta danska. För majoriteten av produkterna har vi ensamrätt på distribution på Costa del Sol och en del av dem är till och med exklusiva för High-End Homes.
Mer än ”skandinavisk” design
Ann har alltid varit mycket kreativ. ”Min mamma hade dille på krusiduller och detaljer, och mitt rum var alltid superstylat, så jag fick det med modersmjölken”, berättar Ann.
Vad är High-End Homes, och varför är ni unika i branschen?
High-End Homes är en boutique-designstudio som jobbar med husägare, fastighetsutvecklare, arkitekter och agenter för att förverkliga deras drömmar och planer. Kunderna säger att vi är duktiga på färger, material, tapeter och gardiner. Belysning är också en mycket viktig del. När man kliver in i ett hem som vi har skapat ska man känna värme – alltså det som vi brukar kalla ”den extraordinärt härliga kramen”. Det är där vi har hittat vår lilla nisch. Marbella är inte Skandinavien, så vi har sammanfört äkta skandinavisk design med den där lite exklusiva stilen som kännetecknar Marbella, samt även kanske en liten smula tropisk Bali. Men alla våra projekt är skräddarsydda.
Varför är skandinaviska designprodukter så viktiga?
Detta finns ju en anledning till att dessa formgivningar har blivit ledande på världsmarknaden. Det talas om ganska ikoniska designerprodukter; som papperskorgen från VIPP, Flagline-stolen från Wegner och Ph-lamporna från Louis Poulsen. För vår egen design har vi en tillverkare i Portugal, men vi gör bara något om ett projekt kräver t ex en produkt som inte finns på marknaden. Det finns många där ute som gör saker, men jag tror att vi är bäst på att välja det som redan är bäst och sedan sätta ihop det utifrån det.
Många på Costa del Sol arbetar med skandinavisk design – hur skiljer ni er från dem?
När det kommer till inredning i Marbella är det viktigt att skilja på det som vi gör och så kallad ”Scandinavian Design”. För mig handlar skandinavisk design inte bara om att det ser ”skandinaviskt” ut. Det ska vara individuella skandinaviskt designade produkter. Vi använder genomgående skandinavisk design, så jag skulle säga att vår estetik är något mer förfinad än den allmänna skandinaviska designen här.
Hur definierar du High-End?
High-End står för kvalitet, sofistikerad design och en exklusivitet som ofta tilltalar en mer kräsen kundgrupp. Produkterna kommer från kända varumärken eller designers, och priset återspeglar denna kvalitet och exklusivitet. High-End är både ett uttryck för smak och att uppskatta det allra bästa. Det handlar om subtilitet, sofistikering och tidlöshet, snarare än prålande lyx.
Med ett namn som High-End Homes kommer väl ingen till er för att spara pengar, eller?
Det är en intressant fråga, eftersom människor har så olika uppfattningar om vad som är dyrt. Våra projekt är lika olika som våra kunder. Vi gör allt från mindre lägenheter till stora villor, men vi heter High-End Homes, och det står vi fast vid. Vi levererar kvalitet och är mycket hands on.
Måste man vara rik för att komma till er?
Absolut inte! Vi ger alla ett varmt välkomnande och personlig service, så att alla kunder känner sig lite VIP. Det kan vara att de kommer in för att köpa en dansk designlampa, men så vill de också att vi ska installera den och att jag är på plats när det görs. Vi börjar automatiskt med att ge olika idéer, och i den dialogen vill kunden alltid ha något mer. På så sätt har vi påbörjat den fantastiska resa som började med en lampa, och som leder till att hela vardagsrummet plötsligt förvandlas. Vårt mål är att inspirera. Det är gnistan som gör att det är värt det. Om någon vill göra ett projekt själva kan jag hjälpa till att kicka i gång det utan att det pratas om en budget som sådan.
Å andra sidan är det inte troligt att en mycket rik oljeshejk hittar till oss. Det finns stora kulturella skillnader och en del älskar guld och överflöd. Om en kund bara vill ha Gucci-möbler så är det inte till oss de ska komma, då kan det helt enkelt vara så att kunden har för mycket pengar…
Till dukat bord
High-End Homes expertis är nyckelfärdig och inkluderar inredning med tapeter, gardiner, mattor, möbler och alla tillbehör. Och de dukar till och med bordet.
Hur går era projekt till?
En del kunder vill ha ett hem som är helt inflyttningsklart medan andra vill vara mer involverade i processen. Efter sex år är vår stil ganska definierad, så våra företagskunder säger bara ”Här är budget och deadline. Make it happen.” Vi arbetade nyligen med att styla och skapa lite personlighet inför en öppet-hus-visning i ett hus värt 14 miljoner euro. Det är något speciellt med att bygga hela koncept. När kunden kliver in genom dörren ska det lukta gott. När de öppnar lådorna i köket ligger besticken på plats och bordet är naturligtvis dukat. Det ska vara stämningsfullt med ljus och färger, så att de känner att de får den där ”kramen”.
Vad ingår i dina dagliga arbetsuppgifter?
Jag är som regel involverad i precis allt, och på grund av det blir mina arbetsdagar väldigt långa. Jag tar hand om all kundkontakt och design, fattar övergripande beslut och sitter med kundbriefing. Men jag har fantastiska kollegor som gör alla tekniska ritningar, elritningar och förbereder allt så att det är färdigt till hantverkarna. Vi har inte en maskin där man bara gör badrum eller ett lager med planritningar. Här är alla inblandade i allt, så att inget faller mellan stolarna. På så sätt har vi också extra roligt på jobbet.
Du studerade exponeringsdesign. Hur skiljer det sig från inredningsdesign?
Det är ett lite mer kommersiellt tänkesätt med mer fokus på kontraster. Exponering handlar om produktplacering, där man lyfter fram något framför något annat. Det är lite mindre beige på beige, kan man säga. Vi har tagit in mycket av detta koncept – att våga arbeta med kontraster och stora format, så att varje enskilt objekt får berätta sin egen historia.
Vad är det första du ser när du går in i ett rum?
Jag ser inte, jag känner. När jag går in i ett rum får jag direkt en känsla. Det är den som jag börjar arbetet med. Är känslan bra? Om den inte är det så är det just det som jag måste ta itu med först.
Förvandling
Ann får allt fler förfrågningar om totalrenoveringar av bostäder på Costa del Sol där de river väggar och bygger nya konstruktioner samt arbetar med olika arkitekter, beroende på vad som krävs för projektet.
Hur uppdaterar ni typiska andalusiska hus utan att de förlorar sin ”själ”?
Dessa projekt blir ofta en kombination av den klassiska, kontinentala stilen och det moderna. Vi tar delar ur originalet, men uppdaterar stilen. Om pelarna utanför är runda, gör vi dem fyrkantiga. Om huset är terrakottafärgat målar vi inte om det vitt, utan mer lerfärgat i stället, som Dior-huset. Samtidigt tar vi med vita inredningsdetaljer för att skapa kontraster mot de varmare jordtonerna. Köket moderniseras, men trä skänker fortfarande värme.
Jag jobbar också mycket med konst. I andalusiska hus använder vi kanske Marocko-inspirerad fotokonst med passepartout och klassiska ramar, men alltid med vår lilla moderna twist.
Vad gör ni om projektet är en enorm opersonlig låda?
De vita lådorna som började bli populära här i början av 2000-talet är i behov av det motsatta. Hur skapar man varma och avskilda delar i de extremt stora ytorna? En hel vägg med gardiner blir oerhört viktig i en jättestor lounge kombinerat med kök och matplats. Vi kanske använder tapeter på eldstadens vägg för att skapa en fokalvägg, eller så kan vi skapa ett rum i rummet genom att vända soffan så att den står med baksida mot matsalen och sedan ställa en möbel bakom för att göra det mer intimt.
Har du något drömprojekt?
Ja! Jag vill, kort och gott, designa ett hotell. Det hade varit jätteroligt att skapa olika koncept för de olika hotellrummen och samtidigt arbeta med restaurang, lounge, reception, gym och spa – allt baserat på ett och samma formspråk.
Vad är High-End Homes framtidsplaner?
Vi har fått ett antal internationella förfrågningar, ett projekt gäller t ex att skapa skandinavisk design i Iran. I början hade vi mer än tillräckligt att göra här, men nu har vi knäckt koden och kommer att kunna leverera till kunder i andra länder. Antingen fortsätter vi som High-End Homes Marbella, som även jobbar globalt. Eller så bygger vi upp designstudior på platser som Dubai, Mallorca och Ibiza, där mina kollegor så får sköta sina egna avdelningar. Jag vill att vi ska vara ett företag där de anställda verkligen har en chans att växa.
Vad är det svåraste respektive det bästa med ditt jobb?
Den största utmaningen är att etablera en relation med kunden i varje enskilt projekt, för det är det som kräver mest energi från mitt håll. Vi måste bygga upp ett förhållande som baseras på förtroende och en personlig kontakt, för det är inte min stil att köra hårt och säga ”Så är det, färdigpratat.” Det bästa är när vi har jobbat med ett projekt och ser att alla bitar faller på plats. Mitt jobb är ingen pensionärsdröm. Det är en livsstil och mycket slit, men jag älskar det jag gör. Resan från konceptutveckling till 3D-ritningar och implementeringen på den fysiska platsen – det är en så jättestor tillfredsställelse att plötsligt se slutresultatet av sitt eget projekt. Känslan av att man har skapat något som skänker glädje åt andra, det är värt varenda ansträngning!
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001