Risken med Astra Zeneca-vaccinet försvinnande liten

Risken med Astra Zeneca-vaccinet försvinnande liten

Från flera håll hörs nu röster om att risken att drabbas av blodpropp av Astra Zeneca-vaccinet är försvinnande liten. Experter påpekar att rädslan för vaccinet är onödig och att risken är betydligt större om man väljer att inte vaccinera sig. ”Risken att dö till följd av Astra Zeneca-vaccinet motsvarar risken att dö när man åker bil i 72 km/h, eller att man röker en cigarett, dricker en tredjedels flaska vin, använder p-piller i 1,5 veckor, fiskar i en knapp timme på havet eller jobbar en vecka i en fabrik”, säger Juhani Knuuti, professor i medicin vid Åbo universitet. Han säger också att folk generellt har svårt att förhålla sig till risker som är mycket små, och ofta bedömer dem som mycket större än de faktiskt är. Vidare poängterar han att själva sjukdomen covid-19 faktiskt leder till blodproppar betydligt oftare än vad vaccinet eventuellt gör. ”Om 1 miljon personer insjuknar allvarligt i covid-19 kan 165 000 av dem få blodproppar”, säger professorn. Här reserverar han sig för att siffran i praktiken antagligen är lägre då patienter får blodförtunnande läkemedel, men den kan sättas i perspektiv med data från Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) som visar att 6,5 personer per 1 miljon människor kan drabbas av blodpropp av vaccinet.

Från brittiskt håll lyfter forskare fram att risken för blodpropp är 8-10 gånger högre i samband med covid-19-infektion jämfört med vaccin.

(Källor: svenska.yle.fi och reuters.com)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.