Ryssland vill tillverka vaccin i Spanien

Ryssland vill tillverka vaccin i Spanien

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Spanien är ett av de länder som Ryssland just nu tittar närmare på för tillverkning av det ryska covid-19-vaccinet Sputnik V. Från den ryska direktinvesteringsfonden (RDIF) har direktören Kirill Dmitriev, som marknadsför vaccinet i världen, i tv uttalat att avtal med produktionsanläggningar i bland annat Spanien, för tillverkning av Sputnic V, redan finns. Detta har dock dementerats från spanska läkemedelsverket (AEMPS), som varit i kontakt med flera produktionsföretag i landet med förutsättningarna att tillverka vaccin, och fått svar att ”det inte finns” avtal med Ryssland. Ska någon sådan tillverkning ske i landet måste tillstånd erhållas från AEMPS. 

Påståendet dementeras även från Europeiska rådet, vars ordförande, Charles Michel, i veckan sagt att Rysslands tillkännagivande är mer propaganda än verklighet.

I Spanien finns för stunden avtal om tillverkning av två vaccin, som redan distribueras. Dessa är Moderna, som har avtal med spanska Rovi och AstraZeneca som har avtal med Insud. Dessutom förväntas snart godkännande för tillverkning av ytterligare två covid-19-vaccin: Janssens förhandlar med Reig och Novavax med Biofabris.

(Källa: El País)

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco